Profant (Piráti): Podporujeme svolání mimořádné schůze Sněmovny k tématu sexuálního násilí

05.06.2021 14:36

Profant (Piráti): Podporujeme svolání mimořádné schůze Sněmovny k tématu sexuálního násilí
Foto: Archiv O. Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Ročně je v ČR spácháno podle expertů až 12 000 znásilnění. Jen mizivé procento je oznámeno.

Proč? Důvodů je celá řada. Hlavní příčinou je společenské klima, kde stále ještě o sexuálních zločinech panuje řada mýtů. Například že si za to mohla oběť nějakým způsobem sama, třeba protože byla nevhodně oblečená nebo pila alkohol. Nebo že se dostatečně nebránila, a tak přece nemohlo jít o "skutečné znásilnění". Podobné pověry jsou pro traumatizované oběti velmi zraňující a vzbuzují - bohužel někdy oprávněnou - obavu, že obětem nebude nikdo věřit.

Problémem bývají i necitlivě vedené výslechy, ať už ze strany policie či soudu, které oběť traumatizující podruhé. Je proto enormně důležité o tématu otevřeně hovořit, informovat veřejnost, odbourávat nejčastější mýty a podporovat v této oblasti i vzdělávání orgánů činných v trestním řízení.

I proto jsem se dnes zúčastnil Pochodu proti sexualizovanému a domácímu násilí (na fotce s kolegou Adamem Zábranským - pražský radní). Za Piráty také podporujeme svolání mimořádné schůze Sněmovny k tématu sexuálního násilí a navazující legislativy. Řadu měsíců již také připravujeme celý soubor návrhů ohledně ochrany lidské důstojnosti v sexuální oblasti.

Myslím si, že příklady vydají za tisíce slov. Na webu https://www.beztrestu.cz naleznete mnoho otřesných případů, které typicky končí pouhým podmíněným trestem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…