Profant (Piráti): Vláda nechce používat svůj vlastní systém

16.03.2021 16:21

Komentář na facebookovém profilu k složitosti systému pro soutěžení zakázek

Profant (Piráti): Vláda nechce používat svůj vlastní systém
Foto: Archiv O. Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Veřejné zakázky musí vyhrávat ty nejlepší, a zároveň ideálně i ty nejlevnější nabídky. Souhlasíte?

Samozřejmě, tak by to mělo být. Problém ale je, pokud k tomu stát využívá natolik složitý systém pro soutěžení zakázek, že tím odrazuje zájemce. Takzvaný Národní elektronický nástroj (NEN) je totiž extrémně uživatelsky nepřívětivý. Tím pádem přispívá k tomu, že se o státní zakázky hlásí málo firem, případně pořád ty stejné. A když není z čeho vybírat, šance na vysoutěžení kvalitní nabídky se zásadně snižují.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Korunu tomu všemu teď nasadilo Ředitelství silnic a dálnic. Požádalo už o druhou výjimku z povinnosti použít Národní elektronický nástroj. Prý na něj není schopné napojit své interní systémy.

Takže shrňme si to: Vláda nechce používat svůj vlastní systém s odůvodněním, že nefunguje, jak má. Systém NEN totiž připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, které je stejně jako Ministerstvo dopravy pod správou ANO.

V případě, že na podzim vyhrajeme volby, jednou z našich priorit bude výrazné zjednodušení tohoto nástroje. Aby ho mohly firmy využívat, musí ho v prvé řadě umět ovládat a musí ho chtít používat. Bez toho to zkrátka nepůjde.

V České republice máme velké množství menších kvalitních firem, jejichž služby stát vůbec nevyužívá. Neobjevují se totiž v nabídkách, a tak ani nic nedodávají. Jde třeba o firmy, které řeší IT systémy, vyrábějí respirátory z nanovláken nebo třeba stavební firmy. Důvodem, proč "prohrávají", je právě akorát způsob, jak se vypisují zakázky. To je špatně. Měly by dostat šanci!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…