Profant (Piráti): Ženy si budou moct zvolit formu svého příjmení

05.06.2021 13:02

Sněmovna ve třetím čtením projednala zákon o občanských průkazech. Do zákona se podařilo prosadit návrh pirátského poslance Ondřeje Profanta, který umožňuje ženám zvolit si své příjmení nepřechýlené.

Profant (Piráti): Ženy si budou moct zvolit formu svého příjmení
Foto: Archiv O. Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Zákon byl předložený kvůli požadavku Evropské unie na zavedení biometrických údajů do identifikačních dokladů používaných pro cesty po Evropě. Kromě zavádění biometrických údajů vládní návrh ruší uvádění akademických titulů a hodností na občanských průkazech.

Pozměňovací návrh vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové a pirátského poslance Ondřeje Profanta ruší dosavadní podmínky, které musí ženy splnit, pokud o nepřechýlené příjmení mají zájem. Nepřechýlené příjmení je dnes dostupné například pro ženy jiných národností nebo ženy, které plánují žít v cizině. Tyto podmínky jsou však těžko kontrolovatelné. “Dosavadní právní stav nutil ženy, které chtějí příjmení bez -ová, ke lži. Jsem rád, že se to podařilo napravit a ženy budou mít konečně možnost o formě svého příjmení samy rozhodnout bez zbytečných komplikací,” komentuje svůj úspěšně přijatý návrh Ondřej Profant.

Nově zaváděné ukládání otisků prstů do občanských průkazů však Piráti nepodporují. „Osobně nejsem příznivcem ukládání biometrických údajů do dokladů, považuji to za nepřiměřený zásah do soukromí. Navíc zrovna otisky prstů, které se mají do občanek ukládat, jsou lehce padělatelné, cizí státy si je mohou při cestování zkopírovat, a tak se mohou dostat mimo jakoukoliv kontrolu,” uvádí Profant k problematice biometrických údajů na svém blogu profant.eu. Proto Piráti podpořili pozměňovací návrh, podle kterého by ukládání biometrických údajů bylo možné pouze se souhlasem držitele. Ten však nebyl sněmovnou přijat.

Pokud zákon schválí Senát, kam nyní míří, budou si ženy moci zvolit nepřechýlené příjmení od 1. ledna 2022. Občanské průkazy s povinnými otisky prstů a bez vysokoškolských titulů budou vydávány už od 2. srpna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.