Rozvoral (SPD): Je nutné plně podpořit právo Polska hájit nedotknutelnost svých hranic

22.11.2021 12:09

Nelegální imigrace na hranicích mezi Polskem a Běloruskem eskaluje a Brusel s Varšavou se nemohou dohodnout, jak tento počátek velké imigrační vlny imigrantů mířících převážně do Německa překonáním polských státních hranic zastavit.

Rozvoral (SPD): Je nutné plně podpořit právo Polska hájit nedotknutelnost svých hranic
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD od svého počátku varuje před důsledky velké imigrační vlny, která dosáhla svého vrcholu v roce 2015, kdy se do unijních zemí dostalo více než milion převážně islámských imigrantů a EU se s tímto náporem dodnes nedokázala vypořádat. Lídři EU svým laxním přístupen k řešení tohoto závažného problému tak stále posilují odhodlání těchto převážně ekonomických imigrantů dostat se do Evropy, hlavně do Německa a Francie a zde žít ze štědrých sociálních dávek a v těchto zemích šířit nenávistnou, netolerantní, velice násilnou a ženami opovrhující islámskou ideologii.

Od srpna letošního roku začal nápor nelegálních imigrantů, kteří se snaží i za pomoci násilí dostat na polské území. Polská pohraniční stráž informovala, že od začátku nynější imigrační krize od letošního srpna do druhého listopadového pátku eviduje více jak 33 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice. Za celý loňský rok jich bylo pouhých 88. Šéf evropské pohraniční agentury Frontex Fabrice Leggeri zmínil, že Evropa musí být připravena na nárůst počtu imigrantů, kteří se snaží do Evropy dostat, přičemž příchod mnoha lidí z Blízkého východu přes Bělorusko bude ještě dlouho pokračovat. Zdroj: idnes.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki v této souvislosti řekl polské tiskové agentuře PAP, že kvůli eskalující imigrační krizi na hranicích s Běloruskem zvažují Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci. Důvodem jsou tisíce imigrantů, původem hlavně z Blízkého východu, kteří nyní táboří na běloruské straně u polských hranic a jejich skupiny se opakovaně pokoušejí zdolat pohraniční plot a proniknout na území Polské republiky. Proti nim stojí okolo 15 tisíc polských vojáků, kteří se je snaží zadržet například stavbou ostnatých zátaras. Podle vedení polské armády by byl mírnější postup jen pozvánkou pro ještě masivnější vlnu imigrantů. V polském pohraničí platí výjimečný stav, a tak média a humanitární organizace nemají do oblasti přístup.

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí

Od minulého týdne platí výjimečný stav i v pohraničním pásmu sousední Litvy, jež se ocitla v podobné situaci jako Polsko, které v této souvislosti mluví o „hybridním útoku“, ve kterém jsou imigranti, převážně z Afghánistánu či Iráku, zneužíváni Minskem. Na internetu se objevují záznamy konverzace imigrantů, kteří se dostali do Běloruska. Na jednom z nich, který zveřejnila například běloruská opoziční televize Nexta, je na mapě Evropy vyznačeno, jak se dá dostat do Německa, kam podle všeho velká část imigrantů míří, a jak se dá vyhnout bělorusko-polské hranici. Tato alternativní trasa vede přes Ukrajinu, Slovensko a Českou republiku, případně ze Slovenska do Rakouska.

Hnutí SPD se razantně staví proti přijímání nelegálních imigrantů do České republiky a odmítá v této věci všechny návrhy jejich přijímání i pod různými sankcemi, jak navrhuje Evropská unie. Proto jasně říkáme – STOP imigrantům a STOP Evropské unii. Na českou vládu apelujeme o zajištění ostrahy našich státních hranic.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.