Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s odebráním čtrnácti miliard korun zdravotním pojišťovnám

22.03.2022 21:24

Platby státu zdravotním pojišťovnám na veřejné zdravotní pojištění za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce mají od 1. července 2022 klesnout o 400 korun měsíčně.

Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s odebráním čtrnácti miliard korun zdravotním pojišťovnám
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Podle platného nařízení stát od ledna letošního roku odvádí do systému veřejného zdravotního pojištění 1.967 korun za osobu měsíčně. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí
Ze zveřejněného vládního návrhu zákona vyplývá, že od 1. července se odváděná částka sníží na 1.567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Ministerstvo financí, které návrh připravilo, očekává, že tím uspoří 14 miliard korun ve státním rozpočtu. O stejnou částku se sníží příjmy systému veřejného zdravotního pojištění. Platby státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce mají tedy od 1. července klesnout o 400 korun měsíčně, což by pro státní kasu dle předkladatele novely tohoto vládního návrhu zákona mělo znamenat čtrnáctimiliardovou úsporu, kterou chce vláda použít na sanování rozpočtového deficitu. Vláda ve svých prohlášení ubezpečuje, že škrty ve zdravotnictví neomezí kvalitu a dostupnost zdravotní péče, s čím ale v hnutí SPD nesouhlasíme.

Poslanci hnutí SPD budou tento zákon obstruovat, protože zásadně nesouhlasíme se zhoršováním dostupnosti zdravotní péče pro naše občany. Podle nás je nutné ve státním rozpočtu škrtat na platbách solárním baronům, nepřizpůsobivým, neziskovkám s politickým programem nebo na předražených zakázkách. Nikoliv na zdravotní péči pro lidi.

Vždy budeme prosazovat, aby byla pro naše občany zachována dostupná a kvalitní zdravotní péče a byl zajišťován rozvoj českého zdravotnictví. Proto budeme též pro navyšování peněz ze státní pokladny pro všechny instituce podílející se na zajišťování potřebné zdravotní a sociální péče pro naše občany. Jedná se o navýšení finančních prostředků pro poskytovatele domácí i sociální péče, lékaře, zdravotní sestry, pečovatele a další zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách. Prosazujeme takovou zdravotní a sociální politiku, která zajišťuje běžnou zdravotní péči v požadované kvalitě, včetně té nemocniční, co nejblíže k pacientovi. Vše je vedeno s cílem, aby mohl být zachován kontakt pacienta s rodinou. Více financí musíme investovat též do rozšíření preventivní péče o seniory a zdravotně postižené osoby, aby jim byla zachována důstojná kvalita života. Samozřejmě by měli být oceněny i ti, kteří těmto osobám pomáhají.

Hnutí SPD dlouhodobě podporuje zachování silné role státu v oblasti zdravotní péče pro občany a bude to požadovat i v budoucnu. Stát nesmí chtít po našich občanech, aby si za standardní kvalitní péči museli připlácet ze svých peněženek. Požadujeme zachování garance státu za dostupnou a kvalitní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Naši poslanci nepodpoří vládní novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …