Rozvoral (SPD): Podporujeme Poláky a Maďary v jejich boji proti diktátu Bruselu

14.10.2021 14:32 | Komentář

Tento týden začal Soudní dvůr Evropské unie posuzovat spor o spojení „vlády práva“ a unijních peněz, který vedou instituce EU s Polskem a Maďarskem.

Rozvoral (SPD): Podporujeme Poláky a Maďary v jejich boji proti diktátu Bruselu
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Důvodem je to, že Varšava i Budapešť odmítá nové unijní pravidlo „vlády práva“ s tím, že je jeho definice nejasná a Evropská komise nemá pravomoc stanovovat podmínky pro jeho naplňování. Zástupci uvedených dvou zemí se před unijním soudem obhajovali tím, že by se EU měla držet svých smluv a nesnažit se přijímat pravidla, která by mohla být namířena výhradně vůči některým státům.

Zástupce maďarského ministerstva spravedlnosti Miklós Fehér prohlásil v této souvislosti před unijním soudem, že fungování právního státu by mělo být posuzováno zcela nezávisle na unijním rozpočtu. Zástupkyně Polska Sylwia Zyreková zpochybnila před unijním soudem nejen kompetence Evropské komise, ale i samotného nejvyššího unijního soudu, který by podle ní mohl být zpolitizován, protože je složen ze zástupců navrhovaných vládami jednotlivých zemí. 

Sedmadvacítka členských států se přes odpor obou zmíněných zemí na podmíněnosti „vlády práva“ shodla v prosinci loňského roku. Polsku a Maďarsku kvůli ní hrozily vetem sedmiletého unijního rozpočtu, nakonec se spokojily se společným prohlášením summitu EU, podle něhož musí pravidlo přezkoumat soud. Na ten se obě země společně obrátily letos v březnu. Začátkem měsíce října tohoto roku do vývoje výrazně zasáhl polský ústavní soud, který zpochybnil nadřazenost práva EU nad polskou ústavou s tím, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě. Svým rozhodnutím tak zpochybnil nadřazenost práva EU nad tím polským. V rozhodnutí polského ústavního soudu se uvádí, že členství země v Evropské unii neznamená, že země unijním soudům předala nejvyšší právní pravomoci, ani to, že Polsko předává EU svou suverenitu.

Německá politička Ursula von der Leyenová, kterou v červenci 2019 zvolil Evropský parlament do čela Evropské komise (EK), prohlásila, že rozhodnutí polského ústavního soudu je hluboce znepokojující a EK využije všech prostředků, aby ochránila dodržování principů práva EU. Europarlament (EP) naléhá na EK, aby začala nové pravidlo „vlády práva“ uplatňovat ještě před rozhodnutím soudu, které se čeká patrně až v první polovině příštího roku. EP se chystá ještě v říjnu podat na unijní exekutivu žalobu pro nečinnost, pokud komise mechanismus nespustí. EK proto podle několika unijních činitelů hodlá podmíněnost poprvé využít již tento měsíc. Pokud by však Maďarsko a Polsko nynější soudní spor vyhrály, bude muset Evropská komise patrně proceduru anulovat.

Hnutí SPD prosazuje suverenitu České republiky, ve které jsou občané skutečnými pány ve své zemi. Vážíme si a respektujeme jiné národy, ale zároveň vyžadujeme stejný respekt od nich. Podporujeme spolupráci svobodných evropských států na zásadě společných zájmů, otevřeného trhu, svobodného obchodu, a pohybu evropských osob. Nechceme si nechat určovat od Evropské unie, co můžeme a nemůžeme dělat, a proto podporujeme Poláky a Maďary v tom, že jejich země si nechtějí nechat diktovat politiku vedenou ze strany EU.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.