Sehnalová (ČSSD): Situace s dodávkami penicilínu se zatím moc nelepší

19.03.2023 12:28 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nedostatku životně důležitých léků

Sehnalová (ČSSD): Situace s dodávkami penicilínu se zatím moc nelepší
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Obdržela jsem před několika dny upozornění od praktické dětské lékařky, že situace s dostupností penicilínu se oproti nedostatku před vánočními svátky nijak podstatně nezlepšila a je stále velmi neutěšená. Piše, že v současné době zde máme epidemii streptokokových nákaz, kde PNC je lékem volby. Ptala se, zda náhodou nedisponujeme informacemi z ministerstva, kdy se dostaví slibované zlepšení zásobování lékáren.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Vzhledem k tomu, že žádné z centra zasílané informace o dodávkách do lékáren jako kraj nedostáváme, nechala jsem aktuální situaci s antibiotiky prověřit alespoň v našich nemocničních lékárnách.

Bohužel, situaci vesměs naši lékárníci potvrdili. Na ministerských webových stránkách sice visí tisková zpráva z 23. ledna, která čtenáře informuje, že se podařilo domluvit mimořádné dodávky a situace s léky se stabilizuje. U nás, myslím tím Zlínský kraj, alespoň pokud jde o penicilin, tomu tak bohužel není… Zásoby buďto žádné, nebo v řádu několika málo dnů, týden, dva. Dodávky přicházejí sporadicky v jednotkách balení nebo zlomek požadovaného množství.

Všechny lékárny víceméně potvrzují, že alespoň u ostatních antibiotik je situace o něco lepší.

Situace má tedy do normálu daleko a jistě není jednoduchá, ale bylo by dobré, kdyby ministerstvo zdravotnictví samotné nebo prostřednictvím Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) místo obecných uklidňujících tiskových zpráv podávalo průběžné transparentní, a zejména aktuální informace, jaká situace je a co mohou lékárny, lékaři a pacienti v různých regionech očekávat. Předešlo by se pochopitelné nervozitě, která nedostatek a výpadky dodávek léků provází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…