Senátor Balatka: U Farského převažují plusy. Složit mandát by neměl

15.01.2022 16:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k cestě Poslance STAN Jana Farského do USA.

Senátor Balatka: U Farského převažují plusy. Složit mandát by neměl
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Chtěl bych i touto cestou pogratulovat Honzovi Farskému k získání prestižního Fulbrightova stipendia na Oregonské státní univerzitě v USA. Jsem moc rád, že STAN má mezi sebou takové lidi a politiky, kteří svými znalostmi a jazykovým vybavením dosáhnou na taková místa, jako je například právě získání Fulbrightova stipendia. Nejede se tam opalovat, nejede tam na výlet, jede tam pracovat a získávat cenné zkušenosti a znalosti, které jsou unikátní a které může po návratu využít pro ČR. Téma projektu, na který stipendium dostal, se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie.

Vím, že to nebylo pro něj lehké rozhodování, ale Fulbrightovo stipendium nepatří mezi příležitosti, které se odmítají. Na půl roku tedy opustí poslanecké lavice a svůj plat bude posílat na dobročinné účely. Poslaneckého platu, stejně jako třeba imunity, není možné se zbavit - není možné si vzít neplacené volno. Jedině se poslaneckého mandátu vzdát, ale až do konce volebního období. To zvažoval, ale společně s Vítem Rakušanem jsem rád, že se rozhodl si ho ponechat. Jako poslanec s jedenáctiletou praxí a získanými unikátními znalostmi bude po návratu velmi cenným členem našeho parlamentu, byla by škoda o něj přijít. A ani s půlroční absencí nebude patřit mezi největší absentéry. Dalo by se to možná přirovnat k mateřské dovolené, jak jsem někde četl. Získání prestižního stipendia se nedá moc plánovat, pravděpodobnost jeho získání je přibližně stejně vysoká, jako pravděpodobnost otěhotnění ve vyšším věku. A přestože byl výsledek znám už na jaře, nebylo do prosince jisté, jestli odjede, nejenom kvůli covidovým opatřením. Více v rozhovoru v odkazu na konci příspěvku.

Na druhou stranu chápu i kritiky tohoto rozhodnutí, poslanecký mandát z USA plnohodnotně vykonávat nelze. I přestože bude na důležitá hlasování létat. Nicméně vzhledem k výšeuvedenému si myslím, že při zvažování všech pro a proti je výsledek jeho rozhodnutí "v plusu" a že by podvodem na voličích bylo spíše odstoupení a složení mandátu. Ono složit mandát a vykašlat se na vůli svých voličů, kteří vám dali hlas a v případě Honzy ho podpořili i velkým počtem preferenčních hlasů, není vůbec jednoduché. Ale že to bude kritizovat bývalá ministryně financí Alena Schillerová, která má problémy se samotnou angličtinou, asi nikoho nepřekvapí.

Co si o tom myslíte vy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…