Skopeček (ODS): Základ vysoké inflace je v tom, že si žijeme nad poměry

10.03.2022 15:45

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Skopeček (ODS): Základ vysoké inflace je v tom, že si žijeme nad poměry
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Děkuji za slovo. Kolega Nacher tady se mnou bojuje s tezemi, které já jsem tady vůbec neřekl. Nejprve tedy k tomu euru. Já sám jsem reagoval na ten příspěvek, který ukazoval, že v eurozóně je více jak pětiprocentní inflace a že proto bychom měli přijmout euro, tak jsem na to reagoval naopak kriticky, že to je hloupý argument, protože když se podíváme na eurozónu, tak je tam Francie asi s tříprocentní inflací, je tam naopak Estonsko s jedenáctiprocentní inflací, čili členství v eurozóně není žádnou zárukou nízké inflace, je to průměr. Naopak to ukazuje na nesmyslnost toho projektu, že tam je takovýto rozptyl inflací.

Já jsem ani neřekl, že inflaci tu máme proto, že by předcházející vláda zvedla platy, nic takového v mém vystoupení nenajdete. V mém vystoupení najdete kritiku předcházející vlády v rozpočtové politice, kritiku toho, že tu enormně rostla výdajová strana rozpočtu, rostly tu za poslední roky výdaje státního rozpočtu o stovky miliard, a to je fenomén, který přifoukl inflaci v České republice, fenomén, který spolu s měnovou, a velmi uvolněnou měnovou politikou způsobil vysokou inflaci v České republice, a kdo si bude lhát a bude to svádět na covid a bude to svádět na válku v Ukrajině, která určitě inflačnímu vývoji v České republice nepomáhá, bezesporu ho bude zhoršovat, bude zvyšovat ceny energií, které se znovu budou propisovat ve vysoké inflaci, tak si prostě lžeme.

Ten základ té vysoké inflace je v tom, že si žijeme nad poměry jak v té rozpočtové politice, tak v té měnové politice. Zkrátka naše ekonomika je na drogách, na drogách velmi vysokých veřejných výdajů a na droze velmi nízkých úrokových sazeb. A pokud si to nepřiznáme a budeme našim občanům lhát, že to je v pohodě, že tak jde hospodařit a fungovat i v následujících letech, tak jim ordinujeme pouze vyšší a vyšší inflaci i v těch letech následujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…