Štefek (KSČM): V čelákovickém muzeu

14.05.2014 7:38

Ve čtvrtek 8. května navštívil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek Městské muzeum v Čelákovicích, které bylo založeno již v roce 1903.

Štefek (KSČM): V čelákovickém muzeu
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Ve čtvrtek 8. května navštívil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek Městské muzeum v Čelákovicích, které bylo založeno již v roce 1903. Společně s ředitelem Davidem Eisnerem a zastupiteli města Vladimírem Duníkem a Lenkou Grygarovou prošli stálou i krátkodobou expozici muzea, přilehlou galerii a podiskutovali o problémech a plánech organizace a možnostech spolupráce s krajem.

„Muzeum sídlící v bývalém šlechtickém sídle velikostí svého sbírkového fondu přesahuje i většinu krajských muzeí, v depozitářích je uloženo téměř milion sbírkových přírodovědných, archeologických a historických předmětů. S krajskými institucemi má i obdobné problémy, probírali jsme otázku financování nových expozic, provozních úspor, evidence sbírek, aktuálně i daň z darů. Za kraj jsem navrhl i určitou systémovou podporu při získávání možných dotací, třeba z programu Kreativní Evropa, protože zelenou by si koncepce rozvoje muzea určitě zasloužila.“ shrnul závěry radní Štefek.

Areál Tvrze, kde se muzeum nachází, prošel v 15. a 16. století řadou stavebních úprav, byl rozšířen a opevněn vlastní hradební zdí. Poslední rekonstrukce trvající 10 let byla dokončena v roce 1982, kdy dostala goticko-renesanční podobu, a byly zpřístupněny nové muzejní expozice.

V expozicích je možné nalézt např. neživou i živou kulturu středního Polabí, společenské dění i hospodářský a kulturní vzestup lidstva v uplynulých osmi tisíciletích v našem regionu.

Nedaleko je v rodném domku čelákovického malíře Čeňka Jandy umístěna specializovaná expozice „Čelákovické košíkářství“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.