Štefek (KSČM): Zdražování, zdražování…

03.08.2022 13:02

Nehorázné zdražování elektřiny, plynu, vody, pohonných hmot, potravin a dalších komodit drtí naše domácnosti. Vláda proti tomu dělá kuloví nebo jen kosmetické zásahy.

Štefek (KSČM): Zdražování, zdražování…
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Nehorázné zdražování elektřiny, plynu, vody, pohonných hmot, potravin a dalších komodit drtí naše domácnosti. Vláda proti tomu dělá kuloví nebo jen kosmetické zásahy.

Chápu, že musíme obchodovat s tím, co nemáme a že bychom měli mít i nějakou zahraniční politiku.  Nechápu ale, jak můžeme kupovat plyn od německých přátel za 25 Kč, zatímco Němci ho kupují od nepřátel z Ruska za 7 Kč…

Chápu, že nemůžeme mít vlastní zdroje všeho.  Nechápu ale, proč když vyrobíme elektrickou energii i s přebytky v jaderné elektrárně za krásných 45 haléřů, vše vyvezeme a pak ji na burze draze nakupujeme zpátky, takže pak zaplatíme třeba 12 Kč za kWh.

Chápu, že soběstační nemůžeme být v banánech nebo v rýži, ale nechápu, proč, když jsme i dnes více než soběstační v produkci třeba pšenice, vyvážíme ji v hodnotě deseti miliard a zpětně kupujeme dráž mouku a pečivo… Proč vyvážíme do zahraničí surové dřevo a kupujeme zpět laťky či nábytek. Proč vyvážíme maso a mléko a dovážíme masné a mléčné výrobky…  Nechápu ani, proč jsme byli soběstační ve vepřovém a v další produkci, vybili jsme stáda a nezbývá nám nic než slintání nad polskou, německou či španělskou krkovičkou.

Chápu, že i rozvoj a údržba sítí vodohospodářské infrastruktury něco stojí, ale nechápu, proč se musí zdražovat vodné, zatímco miliardové zisky z byznysu s vodou odtékají vlastníkům do ciziny.

Ale vlastně to všechno chápu. Stručně shrnuto, jsme kolonií, zdrojem levné pracovní síly a odkladištěm šuntů. Za aktivního přispění polistopadových vlád jsme se zbavili prosperujících podniků, prodali rodinné zlato a stříbro. O nás se rozhoduje bez nás, jinde, a naše zájmy jsou v pozadí priorit i naší vlastní vlády.

Jako komunisté tomu říkáme dlouhodobě jasné ne. KSČM má řešení, je založené na soběstačnosti, bezpečnosti, zestátnění a kontrole klíčových sektorů ekonomiky, na zásadní obhajobě zájmů našich občanů. Krizi nesmí zaplatit dolních 10 milionů.

Zdeněk Štefek

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Zdeněk Štefek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.