Svoboda (ČSNS): Jsme právní stát?

04.02.2014 11:30

Mezi občany se často diskutuje, jestli máme právní stát, či nikoliv. Vždy jsem patřil mezi ty, kteří se přikláněli k názoru, že jsme. Bohužel události z poslední doby mě přesvědčili, že jsem se mýlil.

Svoboda (ČSNS): Jsme právní stát?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Česká strana národně sociální. Jméno strany, které většině čtenářů už nic neříká, a to přesto, že tato strana vznikla už v roce 1897. Do února 1948 měla ČSNS významný podíl na politiku našeho státu. O to se pokusila i po listopadu 1989. Její návrat na politické výsluní se nepodařil. Naopak. Po několikamilionovém vytunelováním strany tehdejším předsedou strany Janem Šulou, bývalým šéfem ekonomicko kontrarozvědky, a místopředsedou Jiřím Olšiakem, byla ve zmanipulovaném konkurzu, ve stylu Berkova gangu (pohledávku odkoupila dceřina společnost podávající návrh a prodala ji nastrčené firmě, která se stala druhým úcastníkem konkurzu), poslána do zapomnění v roce 2003! Od té doby uběhlo dlouhých jedenáct let, ale strana je v konkurzu nadále.

Aby toho nebylo málo, tak se několik desítek členů strany dočkalo další nečekané rány. Ambiciózní mladík, který se považuje za spasitele státu, se rozhodl “demokraticky” převzít stranu. Svolal do jedné hospody ke stolu své příznivce, udělal si sjezd, všechny kdo s jeho názory nesouhlasil - jednoduše vyloučil. Nač diskutovat či přesvědčovat, když je to tak jednoduché. Stačí si odsouhlasit usnesení, stanovy a vše odnést na Ministerstvo vnitra.  A co Ministerstvo vnitra České republiky? Nic. Vtírá  se otázka: proč strany podávají ke schválení své stanovy, když Ministerstvo vnitra jejich plnění nekontroluje ani nevyžaduje? Na druhé straně se musím trochu ministerstva zastat. Ministerstvo nám totiž blahohosklonně doporučilo aby jsme se obrátili na soudu. Proč by rozhodovalo o něčem co je v její pravomoci a stačilo by k tomu pár dní. Takže jsme před dvěma měsíci učinili¨co nám ministerstvo doporučilo. Svůj “spor“ jsme předali soudu.. Věc která je natolik jasná, že by k tomu úrednici na Ministerstvu vnitra stačilo pár dní se u soud vleče už přes dva měsíce. Začínám mít obavu, že se tato záležitost může protáhnout do délky našeho konkurzu.

Ale to stále není konec našeho příběhu. Po skoro dvouletém pátrání v archivu strany a Melantrichu jsem dospěl k závěru, podpořeném dokumenty, že kromě naší strany byl vytunelován i Melantrich. Jako zodpovědný občan jsem se po tomto zjištění  rozhodl podat v této věci tři trestní oznámení.

30. září 2013 jsem se dostavil na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podal jsem však pouze jedno trestní oznámení, protože dotyčný státní zástupce mi oznámil, že zbývající dvě budu moci podat, až budu předvolán k výslechu. 

Velmi brzy, hned 4. listopadu jsem dostal zprávu, že mé trestní oznámení bylo postoupeno Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, které nelenilo a 16. listopadu mi oznámilo, že případ předalo policejnímu orgánu ČR, Obvodnímu ředitelství Praha 1, SKPV, Bartolomějská 14, Praha 1. K mému, nyní už nepřepkvapivému zjištění, aniž bych byl jedinkrát vyslechnut, jsem 17. ledna 2014 obdržel zprávu, že se žádný trestný čin nestal.

Proto se ptám nové ministryně spravedlnosti a nového ministra vnitra: Co uděláte proto, aby občané nabyli konečně pocit, že žijí v právním státě  a ne naopak?! Protože pokud ten pocit nemají, tak se potom nedivme, že někteří vyzývají, aby si právo lidé vzali do svých rukou. A to potom nežijeme v demokracii, ale v anarchii!

Vladislav Svoboda
1. místopředseda ČSNS

reklama

autor: ČSNS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…