Urban (ČSSD): Boží soud nad solárníky

06.07.2014 8:59

Jenom málokteré slovo v češtině vzbuzuje tak negativní emoce jako „solárník“. Pro občana je to ten (hochštaplert, podvodník, zločinec…), který inkasuje „za nic“ miliardy korun. Takže uspokojení, které lidé projevují nad zprávami o zrušených licencích a trestech za podvody během připojování fotovoltaických elektráren, je vcelku pochopitelné.

Urban (ČSSD): Boží soud nad solárníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Pouze na okraji připomenu, že brněnský soud poslal před několika dny do vězení na čtyři až šest let nepodmíněně tři ze čtyř obžalovaných. Poslední dostal podmínku, je v podstatě jisté, že zkoumaná elektrárna přijde o licenci. Jde o jeden z projektů, jehož kolaudace proběhla během bájného týdne od 24. do 31. prosince 2010. Nedávno jiný soud dořešil podobný příběh projektu CD Solar a výsledkem byly nepodmíněné tresty za podvody a také odebrání licence celému solárnímu parku. Nepochybuji o tom, že u drtivé většiny obyvatel tohoto státu podobné zprávy vzbuzují celkem oprávněné radost a pocit, že spravedlnost se sice mnohdy na své cestě někde zdrží, ale nakonec alespoň někdy dorazí na místo a zaúřaduje, jak je třeba.

Před námi je několik desítek podobných procesů. Někde jsou možná důkazy méně jasné, ale ve většině případů můžeme předpokládat podobný průběh.

Podvody s listinami, s kolaudacemi a připojením k rozvodné síti budou prokázány a viníci obdrží po zásluze tresty.

Jenom na okraj by ale bylo dobré vědět, kdo má na té lavici obžalovaných také sedět. Samotné přijetí zákona o obnovitelných zdrojích energie bylo nutné a museli jsme tento předpis mít již jenom kvůli harmonizaci práva s Evropskou unií. Chybné nastavení výkupních cen nastalo během vlády Mirka Topolánka a ať si lže, kdo chce a jak chce, samotný zákon je nevinný, tunel za stovky miliard vykopal jeho kabinet. Možná jsme se tehdy jako opozice měli o trochu méně zabývat velkou politikou a matoucími clonami rovné daně. Asi jsme o trochu více měli vnímat to, co pravicoví šíbři páchali v praxi.

Stejně, jako nemůže za ony stovky miliard korun samotný zákon, nemohou za ně ani obnovitelné zdroje. Jistě jsou značně přeceňovány a jejich podpora totálně pokřivila celý energetický trh. Přesto je správné hledat nové cesty a jestli nad něčím nemůžeme zavírat oči, tak je to rozhodně cesta, kterou v energetice zvolilo Německo. Jen je třeba k obnovitelným zdrojům přistupovat rozumně, a nesnažit se tvrdit, že nás zrovna v deštivých a klimaticky mírných Čechách zachrání pražící Slunce a dující vítr.

Podpora obnovitelných zdrojů, i přes mizerné zkušenosti, bude pokračovat. Povinností státu však je zajistit, aby se to dělo za předem známých a daných výsledků pro odběratele a konec konců i pro daňové poplatníky. Mimo jiné i proto je nutné sáhnout do všech struktur, které se zabývají regulací cen v energetice a obecně regulacemi v této oblasti. Proto je třeba, aby vedení ERÚ bylo širší, aby zde na špičce bylo několik lidí, kteří se budou ve funkci střídat v relativně nedlouhém období. To je totiž cesta, jak minimalizovat rizika korupčního chování na straně jedné, ale také rizika chyb na straně druhé.

Neboť fakt, že alespoň někteří z řad podvodníků v oblasti fotovoltaických elektráren skončí za mřížemi a jejich elektrárny ztratí právo na extrémně vysokou dvacet let dotovanou cenu, je výborný – avšak bez opatření, která by zabránila v budoucnosti podobnému megatunelu nemají tu správnou pointu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Urban - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.