Valachová (ČSSD): Můj návrh Národního plánu dorovnání rozdílů ve vzdělání

19.03.2021 16:21

Komentář na facebookovém profilu k základním bodům Národního plánu dorovnání rozdílů ve vzdělání

Valachová (ČSSD): Můj návrh Národního plánu dorovnání rozdílů ve vzdělání
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Kateřina Valachová v pořadu Horké téma

Základní body mého návrhu Národního plánu dorovnání rozdílů ve vzdělání. Ten obsahuje:

- Státem financovanou organizaci mimořádných vzdělávacích kempů a škol v přírodě s turnusy na 14 dnů. Metodicky by tento projekt zaštítilo MŠMT, organizačně pak jednotlivé školy s podporou zřizovatelů a krajů. Kempy by byly poskytnuty bezplatně všem dětem, které se ve školním roce 2020/21 účastní na základním nebo středním vzdělání, a to včetně uměleckých škol, konzervatoří a podobně. Program kempů by obsahoval cílené doučování a probírání klíčové látky daných tříd a ročníků, dále pak v maximální míře sportovní aktivity. Státní dotace na jedno dítě je předpokládána ve výši 7000 korun.

- Program individuálního a částečně skupinového doučování pro žáky základních škol ve školním roce 2021/22 (nad rámec fungujících programů určených pro zvládání běžných situací). Jde o celoroční projekt zaměřený především (avšak nikoliv výlučně) na děti zvláště postižené omezením výuky kvůli rodině, prostředí a dalším vlivům. Předpoklad je vytvoření míst pro zhruba 100 tisíc dětí, lze však uvažovat i o vyšším počtu. Finanční dotace na jedno dítě: 10 000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

- Program individuálního a částečně skupinového doučování pro studenty středních škol a učně (kteří navštěvovali zařízení ve školním roce 2020/21 nebo v tomto roce navštěvovali základní školu a do nového zařízení nastoupí od září 2021). Předpoklad je vytvoření míst pro zhruba 50 tisíc učňů a studentů (s možností zvýšení kapacit). Roční dotace na jedno místo je předpokládána ve výši 15 000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.

- Program Absolvent 2021 pro ty studenty, kteří střední školy navštěvují ve školním roce 2020/21 a poté budou přijati na vysoké školy nebo se o přijetí budou ucházet neúspěšně a rozhodnou se o studium pokusit od roku 2022/23. Skupinové doučování v předmětech významných pro studium na příslušné VŠ. Předpoklad účasti cca. 50 000 studentů. Dotace zhruba 5000 na studenta. Metodicky i organizačně zajistí příslušné vysoké školy.

- Projekt Večerní učení pro maturanty a učně ze závěrečných ročníků, kteří nastoupí po studiu do zaměstnání. Půlroční kurz skupinového doplnění vzdělání. Předpoklad zhruba 20 000 zájemců. Dotace na jednoho 5000 korun. Metodicky zajistí projekt MŠMT, organizačně příslušné školy s podporou zřizovatelů a krajů.

- Projekt doplnění dovedností pro doplnění praktických dovedností pro odborné střední školy a učňovská zařízení. Předpokládáno 20 000 zájemců při dotaci 5000 korun na jednoho. Metodicky zajistí MŠMT, organizačně školy ve spolupráci se zřizovateli a zaměstnavateli.

- Projekt pro umělecké a další specifické školy. Projekt by měl umožnit maximální možné doplnění vzdělání v oblasti specifických dovedností – například tanečních nebo výtvarných formou mimořádných soustředění a podobně. Předpoklad účasti zhruba 5000 studentů. Dotace na jednoho 20 000 korun.

- Rezerva pro potřeby speciálních a dalších potenciálních škol, například základních uměleckých škol: 0,2 miliardy.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…