Veleba (SPO): Zlatý citron aneb To nepůjde dlouho ustát

19.01.2016 21:26

Zcela zvláštní ocenění - Zlatý citrón udělili porotci Českého filmového a televizního svazu FITES v Berouně senátoru Janu Velebovi „za opakované, politicky motivované vyhrožování České televizi“. Tolik stručná víkendová zpráva ČTK a některých médií.

Veleba (SPO): Zlatý citron aneb To nepůjde dlouho ustát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Tak jsem dostal anticenu… Myslím, že jsem politicky nikdy nevyhrožoval, pouze nahlas vyjadřoval názor svůj a názory značného množství občanů a budu v tom pokračovat i nadále. Takže ta cena není jenom moje, ale patří svým způsobem i velkému množství mých sympatizantů. Jsem tedy za tuto cenu rád, protože mimo opravdu velkého množství pro mne podpůrných reakcí, které teď dostávám, mě donutila zrekapitulovat, proč jsem se kdysi rozhodl veřejně se angažovat v této kauze a riskovat stálé urážky ze stran „ pražské kavárny“

Začnu u kořene celého problému, který se zrodil v televizní krizi v roce 2000 – 2001. Celá kauza vznikla zasahováním některých politiků do dění v ČT a hlavně rychlou změnou ředitele ČT, který měl mimo jiné za úkol zprůhlednit hospodaření a současně televizi zeštíhlit.. Tenkrát „ zpravodajci“ protiprávně obsadili zpravodajství ČT na Kavčích horách a jako důvod udávali „ opoziční smlouvu“.  Když si uvědomili, že konají v rozporu se zákonem, přesvědčili odbory, aby se k nim přidaly a celou kauzu pomohli zlegalizovat.

Co se stalo dál už všichni víme. ČT se „zakonzervovala“ , mocenské síly uvnitř ČT posílily a celý moloch žije svým vlastním životem, s tichým souhlasem té které vládnoucí garnitury,přičemž oficiálním nepřítelem se stal nejdřív prezident Václav Klaus a posléze Miloš Zeman. K tomu si Miloš Zeman ještě dovolil vyhrát první přímou volbu prezidenta naší země a to je tedy pro dinosaury už opravdu příliš, a podle toho se k němu chovají.

Dostávám už velmi dlouhou dobu skutečně velké množství reakcí směrem k ČT a základní otázka zní: „jak je možné, že vysílá to, co vysílá a my to musíme platit?“ Odpovídám, že to je možné vcelku jednoduše. Jediným kontrolním orgánem tak je Rada ČT, tu volí Poslanecká sněmovna a tato Rada je politickým handlem momentálně vládnoucí koalice. Výsledek je, že někteří členové Rady nejsou odborně kompetentní ,a téměř všichni jsou loajální vedení ČT, a ani náhodou neplní svou kontrolní funkci . ČT za odměnu pouští na obrazovku vybrané politiky, stále dokola, až do zblbnutí.

Sami poslanci v kuloárech přiznávají, že se do Rady mohou dostat  pouze kandidáti  s jejich tichým souhlasem. Parlamentní strany mezi sebou udělají dohody, kdo koho podpoří , tajnou volbou se tak stane a seznam radních, pardon maňásků, je na světě.

No a Radní ČT zase volí jako jediní generálního ředitele ČT a jako jediní ho také mohou odvolat. Aby byl systém úplně uzavřený a členy Rady nenapadaly nedej bože hříšné myšlenky, tak si představte, že Rada ČT nemá vlastní rozpočet!!! O cokoliv, o jakékoliv prostředky musí pěkně žádat generálního ředitele. Takže se vlastně vzájemně  všichni potřebují. Dokonale uzavřený kruh, skoro bych řekl perpetum mobile, jehož  finančním zdrojem jsme ovšem my všichni, tedy koncesionáři.

Čas od času se sice někdo pokusí tento systém prolomit ale zatím se to nikomu nepovedlo. Novelizace zákona o ČT je stejná mantra jako Důchodový systém. O tom jsem se přesvědčil na vlastní kůži. Nejenže neprošel ani prvním čtením v Senátu můj návrh novely zákona o koncesionářských poplatcích ČRo a ČT, ale ani návrh odborného semináře!

Pokládám za vrchol, že organizaci, která má rozpočet necelých 7 miliard korun ,vlastně nikdo nekontroluje.  Nemůže to dělat ze zákona ani NKU! Pouze Rada ČT, tu zase smí odvolat po předem určených krocích jen Poslanecká sněmovna a tak to jde dokola. Třešničkou na dortu je to, že sice existuje Dozorčí komise ale ta smí šetřit pouze ty případy, které jí předloží Rada ČT! Je to tedy systém, který nemá v naší zemi srovnání a je doveden do dokonalosti .

Výsledkem je, že pracovníci uvnitř ČT si mohou s povolením generálního ředitele, či s jeho mlčenlivým souhlasem vlastně dělat co chtějí. O celém chodu v konečném důsledku rozhoduje pouze několik jedinců a je nasnadě, že takto nastavená televize nemůže ani náhodou plnit svoji veřejnoprávní funkci a ani náhodou nemá šanci být nestranná a informačně vyvážená. Znovu opakuji - zpravodajství ČT není vyvážené a ČT porušuje kodex veřejné služby.

Je zvláštní, že tato vláda vyvíjí stále větší tlak na různé kontroly ( hlavně na malý a střední stav, obce, kraje atd.) ale na tuto instituci se vůbec nesmí sáhnout!!!!  A nesmí ji nikdo kontrolovat ani auditovat a jako senátor jsem nezaznamenal žádnou hmatatelnou snahu iniciovat kroky, které by vedly k nápravě. Mám na mysli vládu a kroky legislativní.

Závěrem mně dovolte uvést malou inventuru politického sportu, který bych nazval házení hrachu na zeď, tedy poukazu na to, v čem vidím největší problémy molochu zaměstnávajícího 2900 lidí, zvaného Česká televize:

  • Veřejnoprávní médium se má zabývat hlavně osvětou, vzděláváním a nezávislým informováním o veškerém dění v ČR a ve světě. Není jejím hlavním úkolem vyrábět velké množství pochybných pořadů ( Pečený sněhulák atd), od toho jsou zde komerční televize, které si musejí na svůj provoz, na rozdíl od ČT, vydělat.

  • ČT má neprůhledné nakládání s financemi, které získává hlavně z koncesionářských poplatků. Vydává sice vydává „Zprávu o hospodaření“ ale vlastně nikdo nemá (kromě Rady ČT, kde ale nejsou ani ekonomičtí ani právní odborníci) možnost cokoli zkontrolovat

  • Zpravodajství ČT má poslední léta velmi malou sledovanost, což ukazuje na fakt, že lidé, kteří si tuto instituci platí, tak jí vlastně nevěří. Důvodem je tendenční a jednostranné zpravodajství a zamlčování informací, které se nehodí.

  • ČT vyrábí velmi málo pořadů zaměřených na regiony, chybí regionální zpravodajství, vzdělávací pořady, publicistika , veřejné diskuze a hlavně osvěta.

  • Jak mám věřit ČT, když její Radní Jankovec veřejně prohlásí, že ČT musí respektovat zadání z EU?

Sečteno a podtrženo, jestli tyto argumenty považuje ctihodná porota FITES za politické vyhrožování České televizi, tak jí musím slíbit, že budu „politicky vyhrožovat“ dál a jsem si jist, že současné poměry v ČT jsou neudržitelné a že masa nespokojených bude sílit. Nic na tom nezmění fakt, že tento systém velmi vyhovuje mnoha politikům, ale téměř 7 miliard ročně z peněz koncesionářů bez kontroly, to nepůjde dlouho ustát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…