Vích (SPD): Od roku 2004 dostává armáda v průměru polovinu toho, co by měla

24.01.2018 15:00

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2018 k návrhu poslanců Jany Černochové, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění o zajišťování obrany ČR

Vích (SPD): Od roku 2004 dostává armáda v průměru polovinu toho, co by měla
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Dobrý den, děkuji za slovo, pane předsedající.

Armáda od roku 2004 dostává v průměru polovinu toho, co by dostávat měla. Osciluje to někde mezi 1,04, ale obecně okolo jednoho procenta, tzn., všechny vlády od roku 2004 se více méně podílely na tom, že armáda dostávala polovinu toho, čeho dostávat měla. K dnešnímu dni to dělá, tento deficit, okolo 500 miliard. Já osobně zastávám názor ten, že armáda by měla dostávat více finančních prostředků, ale měla by dostávat tolik, aby to by schopna taky pojmout.

Musí na to být připravena. Jeden rok to může být 1,8, druhý rok to může být 1,6. Ale pak to taky může být 2,4, pokud se bavíme o velkých akvizicích, jako je třeba nákup pásových obrněných vozidel typu BVP2, které jsou od roku 2015 za oficiální hranou životnosti, a takhle bych mohl pokračovat.

To, že by se uzákonila skokově nebo výhledově dvě procenta, by podle mého názoru vedlo k neefektivnosti. Mohlo by taky skončit tím, že se najednou v průběhu roku zjistí, že ty akvizice připravené nejsou v určité fázi a nakoupilo by se třeba 12 gripenů a nebo by se nakoupilo 12 helikoptér Venom jenom proto, aby se ta dvě procenta utratila.

A závěrem dovolte mi ještě paní předkladatelce Černochové prostřednictvím pana předsedajícího, SPD nechce obnovit základní vojenskou službu. SPD chce zavést osmitýdenní základní vojenský výcvik pro odvedence, a to na základě dobrovolnosti.

Děkuji.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…