Vondra (ODS): Vakcíny a geopolitika

16.03.2021 15:09

Komentář na facebookovém profilu k posuzování vakcín skrze geopolitiku

Vondra (ODS): Vakcíny a geopolitika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Asi vás nenadchnu, ale napíšu to. Vadí mi to výlučné posuzování vakcín skrze geopolitiku. Takovéto: evropskou vždycky, Sputnik nikdy. Ukazuje jen naši slabost.

Geopolitice se věnuji dlouho. Učil jsem ji na univerzitách. Na Rusko mám konstantní názor: respektovat ho, ale držet si od něj dištanc. Nebýt závislý, protože nás sežere. Stačí se snažit o korektní vztahy – ve školní terminologii ani za „1“, ani za „5“, stačí za „3“. Rusku (a taky Číně) bych nesvěřil ani výstavbu jaderné elektrárny, ani nákup stíhaček, ani sítě 5G. Rizika jsou jasná – v prvním případě by si kvůli výši kontraktu mohli „koupit“ českou politiku, ve druhém jde o interoperabilitu v NATO, ve třetím by nás mohli „vypnout“. Ve všech případech jsou na trhu lepší alternativy.

S vakcínami je to jiné.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

  1. Potřebujeme je, abychom v karanténě neuvízli. Na trhu v EU je jich zoufalý nedostatek. Nákupy jsme v létě svěřili EK a ta selhala. To není jen můj názor. Německý ministr zdravotnictví to pojmenoval natvrdo: je to „průser“. Při očekávaném tempu dodávek přijde střední generace na řadu na podzim. Každý týden v karanténě znamená miliardové ztráty. Výsledek toho, že v EU klademe důraz na procesy, ne na výsledek. Chceme mít kalhoty jištěné páskem i kšandami a zapomínáme, že ve válce se bojuje i v trenkách.
  2. Ruská vakcína je podle odborníků bezpečná i účinná. V Argentině ji dostalo milión lidí, bez následků. Gamajevův institut má ve světě kredit. Otázky jsou kolem výroby v Rusku – nejen kapacity, ale i pořádku a čistoty. Proto Němci, Italové i Rakušané jednají o licenční výrobě. Žádost evropské EMA o registraci dal za Sputnik jeho německý partner.
  3. Základem svobodné společnosti je možnost volby. Pokud by Sputnik registroval SUKL a MZd, a bude-li její používání dobrovolné, tak proč ne? Já si počkám na jinou vakcínu, ale pokud se třeba komunisté budou chtít očkovat Sputnikem, tak proč jim to neumožnit? Bude-li chtít nějaká česká firma vyrábět Sputnik u nás, proč jí to zakazovat? Pragmatismus Němců, Rakušanů i Italů je na místě. Kdo dřív přijde, ten dřív mele…
  4. Ano, Rusko i Čína používají vakcíny jako nástroj propagandy. Jak vidno, slaví díky naší slabosti úspěchy – viz rozklad vlády na Slovensku. Ruské „hry“ ovšem nejsou příčinou, ale důsledkem problému. USA, Británie, Izrael tyhle problémy neřeší. Riskovaly a výsady si včas objednaly a předem zaplatily. Jsou míň zranitelné. I geopoliticky, chce-li v tom někdo geopolitiku vidět.
  5. Na trhu je vakcín nedostatek, poptávka převyšuje nabídku. Proto ta „válka“. Každému je bližší košile než kabát. Každý demokratický politik dbá o zdraví občanů tam, kde má mandát. Proto USA nevyvážejí vakcíny. Proto Britové zariskovali s podáváním jen jedné dávky Astry Zenecy a proto se o ni nechtějí dělit (Pfizer neobjednali včas). Proto Izrael rozhodl o nasazení Pfizeru ve zrychleném řízení. Ani v EU není distribuce férová, jak si teď stěžoval rakouský kancléř. Proto Čína využívá svého „přebytku“, aby ovlivňovala třetí svět… Co s tím? Jediné řešení je co nejdřív vyrovnat nabídku s poptávkou. Zvýšit produkci. Jen tak se vrátí možnost volby. A skončí naše slabost.

PS: přikládám tabulku o vakcínách a seznam zemí, kde očkují rychle.

tabulka

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.