Vyškov: Několik jezírek i hrací prvky. Zoopark chystá expozici vodní drůbeže

30.07.2022 6:32 | Tisková zpráva

Přirozenější životní podmínky pro zvířata, lepší výhledy a zážitek pro návštěvníky. ZOO PARK Vyškov se ještě letos chystá zmodernizovat expozici vodní drůbeže.

Vyškov: Několik jezírek i hrací prvky. Zoopark chystá expozici vodní drůbeže
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Její současná podoba pamatuje dobu začátků zoo a je poslední výstavní plochou, která dosud neprošla rekonstrukcí. Obnova místa nabídne více vodních ploch i nové interaktivní herní prvky pro děti. 

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Vodní hospodářská drůbež je nedílnou součástí vyškovského zooparku, jehož základ tvoří domestikovaná zvířata z různých koutů světa. Životní prostor pro zdejší husy, kačeny nebo labutě však už příliš neodpovídá jejich přirozeným potřebám. „Tito ptáci jsou zvyklí žít celý rok na vodě nebo v blízkosti vody a vodní plocha, kterou jim zde nabízíme, je velmi omezená,“ přibližuje ředitelka ZOO PARKU Vyškov Dagmar Nepeřená jeden z důvodů rekonstrukce.

Součástí nové expozice proto budou hned čtyři nové vodní plochy, mezi nimiž bude i prostor pro vzrostlé vodní rostliny. „Návštěvníci se budou mezi jezírky procházet po lávce, která v některých místech také mírně vystoupí nad terén. Budou tak mít lepší přehled nad celou expozicí,“ slibuje Nepeřená.

Rozšíření vodní plochy zároveň umožní vybudovat na ní pro ptáky různá zákoutí, pontony či přístřešky, kam se budou moci uchýlit například v případě výskytu predátora. „Po zoo se nám volně pohybují kočky, měli jsme tu i lišku nebo přiletěl dravec. Ptáci nemají moc možností kam se ukrýt, ale také jim například chybí potřebný klid na hnízdění. Odchov mláďat jsme proto téměř vždy realizovali v zázemí,“ vysvětluje ředitelka a věří, že nový prostor umožní ptákům přirozené vyvedení mladých.

Úprava plochy nabídne komfortnější podmínky i pro údržbu. „Každé jezírko bude mít své vlastní čerpadlo. Vodu jednoduše vypustíme do vsakovacích příkopů a napustíme novou. Tuto výměnu je nutné provádět několikrát do roka, naštěstí už čtvrtý rok čerpáme vodu z vlastní vrtané studny,“ zmiňuje Nepeřená. Na vodní hladině uvidí lidé i různé menší vodní prvky, jako jsou vodopády nebo víry. Ty budou mít estetickou, ale i praktickou funkci: postarají se o to, aby voda v zimě nezamrzala.

Celou expozici doplní koutek pro děti s herními mechanickými prvky, které fungují na bázi vody. „Děti si budou moci s vodou různě hrát – nalévat ji, vylévat, pumpovat i stříkat. Navíc se u toho budou muset hýbat, přemýšlet a někdy i spolupracovat,“ říká vedoucí zooparku.

Už letos přibyly mezi obyvatele vodní expozice černé labutě, do budoucna zde budou k vidění různé druhy hus a kačen, včetně těch okrasných. Vedení zoo má nyní v rukou hotový projekt a hledá firmu, která rekonstrukci zajistí. Náklady se mají vyšplhat na 8 milionů korun. „Se samotnou výstavbou bychom rádi začali v září," upřesňuje ředitelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…