Zelení: Balíček proti drahotě stažen z programu. Bude se na něm pracovat?

26.11.2022 8:38 | Tisková zpráva

Opoziční zastupitelé za Liberec otevřený lidem předložili na program listopadového zastupitelstva Balíček proti drahotě. Ten obsahoval soubor opatření, jejichž cílem bylo poskytnout bezprostřední a rychlou pomoc lidem nejvíce postižených inflací a drahými energiemi pro zimu 2022/2023. Koalice odmítla materiál projednat s tím, že byl předložen na poslední chvíli.

Zelení: Balíček proti drahotě stažen z programu. Bude se na něm pracovat?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Balíček jsme připravovali ve spolupráci s experty na sociální oblast. Jednali jsme o něm s koaličními zastupiteli poslední tři dny. Měli jsme nicméně informaci o tom, že koalice zamítne zařazení na program, proto jsme materiál nakonec stáhli sami s tím, abychom dali navrženým opatřením šanci. Ohledně části opatření jsme zaznamenali ochotu koaličních radních na nich pracovat. Doufejme, že svoje slova mysleli vážně,“ popisuje průběh jednání předkladatelka materiálu Anna Kšírová (Zelení).

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí

Balíček proti drahotě obsahuje záměr na odpuštění jízdného MHD pro děti z rodin pobírajících příspěvek na bydlení či přídavek na dítě, odpuštění platby školních obědů těmto dětem a poskytnutí poradenství rodinám, seniorům a dalším potřebným s vyřizováním příspěvku na bydlení a s vysokými cenami energií. Dále je v Balíčku proti drahotě záměr na úpravu tarifu dopravního podniku tak, aby mohli lidé nakoupit roční jízdenku de facto na splátky a nemuseli na ní vydávat vysokou jednorázovou částku.

Balíček je navržen v souvislosti s vysokými cenami energií a vysokou inflací. Zdražování základních životních potřeb ohrožuje především nejchudší. „Každá pomoc těmto lidem snižuje riziko, že se dostanou během nadcházející zimy do finančních problémů, dluhů či rovnou exekucí. Ve výsledku se tak pomoc mnohonásobně vyplatí,“ vysvětluje Anna Kšírová.

Náklady na celý balíček byly propočteny zhruba na 15,5 mil. Kč. Materiál přitom obsahoval i návrh, kde tyhle peníze vzít. „Primátor odpovědný za ekonomiku o tom zrovna hlasitě nemluví, ale současná vysoká inflace má pro pokladnu města paradoxně příznivé dopady. Už v září 2022 získalo město Liberec daňové příjmy o 450 mil. Kč vyšší, než jaká byla v rozpočtu očekávaná skutečnost. Za této situace je morální povinností města pomáhat nejpostiženějším občanům, část z neočekávaných příjmů jim takto vrátit a pomáhat jim tak překonat současnou ekonomickou krizi,“ popsuje souvislosti Jindřich Felcman, předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem a libereckých Zelených (viz příloha).

Předložením do programu tak byla alespoň celá záležitost rozpohybována. Zda si vedení města skutečně uvědomí svoji odpovědnost v současné ekonomické krizi, uvidíme na prosincovém jednání zastupitelstvu.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.