Ženíšek (TOP 09): Navyšování rozpočtu na obranu není dostatečné

04.09.2014 7:23

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

Ženíšek (TOP 09): Navyšování rozpočtu na obranu není dostatečné
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Opozice byla po celou dobu, co se více jak půl roku scházela pracovní skupina zástupců všech parlamentních politických stran, připravena text podepsat a naplnit tak závazek, ke kterému se Česká republika při svém vstupu do NATO zavázala. K této deklaraci se během slavnostní ceremonie na Pražském hradě, v rámci letošního výročí vstupu ČR do NATO, všechny politické strany, vyjma komunistů, přihlásily.

TOP 09 se nakonec rozhodla svůj podpis nepřipojit. Důvodem je náhlá změna původně stanoveného cíle ze strany premiéra Sobotky, respektive ČSSD. Shoda panovala výjimečně napříč politickým spektrem do doby, než na základě rozhodnutí pana premiéra z původního cíle 2 % HDP do roku 2024 se stalo 1,4 % HDP a to ještě ve vztahu k dnešním cenám v roce 2014.

Jakékoliv navýšení samozřejmě kvitujeme, ale považujeme ho za samozřejmost pro každou vládu, pokud chce mít bojeschopnou armádu. Vzhledem k současné situaci však považujeme tento kompromis za nedostatečný. Koalice nepotřebuje a od samého začátku pravděpodobně ani nepotřebovala k této variantě podpis opozice, která byla připravena podepsat text zavazující toho, kdo bude v té době u vlády, k daleko vyššímu navýšení.

Pan premiér promrhal šanci, kdy mohl výjimečně sjednotit koalici i opozici v otázkách obranné politiky ČR. Předpokládám, že má nějaký plán, jak vyřešit v příštích letech situaci, kdy jsou vrtulníky AČR zcela závislé na součástkách z Ruské federace a bude např. nutné opatřit (či alespoň dlouhodobě pronajmout) jiné. Bylo by nad míru vhodné, kdyby na zítřejším summitu NATO v Cardiffu místo prohlášení o tom, že Česká republika naplní svůj závazek jen z části, informoval své kolegy, že může nastat situace, kdy ČR požádá ostatní spojence o zajištění této součásti vzdušných sil na našem území.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…