ANO posílilo, zato komunisté jsou před propastí. A toto právě zaznělo z KSČM směrem k Babišovi

03.12.2018 17:25

Aktuální průzkumy volebních preferencí z dílen společností Kantar a SANEP nevyznívají pro KSČM příliš dobře. Strana se pohybuje kolem šesti procent, tedy těsně nad hranicí pro vstup do Sněmovny. I tak jsou na tom komunisté lépe, než například ČSSD, nebo strany TOP 09 a STAN. Zeptali jsme se vrcholných představitelů KSČM, kde spatřují příčiny poklesu preferencí. Má v tom prsty Andrej Babiš?

ANO posílilo, zato komunisté jsou před propastí. A toto právě zaznělo z KSČM směrem k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Podle průzkumu společnosti Kantar mají komunisté u lidí nad 60 let pouze 8,5 % voličů, kdežto ANO má 51 %. Kde se tedy stala chyba?

„To není věc nikterak nová, to nám ukázaly už volby v roce 2017. Podstatná část našich voličů, zejména lidé z venkova a starší generace, přešla ke hnutí ANO. Tito lidé nejsou apriorně našimi voliči. Jsou to voliči, kteří očekávají nějaké ty sociální benefity a v tomto případě se ANO posunulo směrem k levicovým voličům, protože v roce 2013 lovilo spíše v pravicových vodách a stáhlo voliče ODS, která tehdy byla v krizi. ANO dnes těmto levicovým voličům nabídlo celou řadu našich programových bodů, tím našich nemyslím jenom KSČM, ale i sociální demokracii,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Dolejš. „Volič asi uvažoval, že lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše,“ vysvětluje si Dolejš odklon voličů směrem k hnutí ANO, které nyní lidem tyto benefity může reálně zajistit, neboť řídí vládu.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí
„Samozřejmě je tam otázka, co by ty voliče přivedlo zpátky. A pokud jsou věrní hnutí ANO přes všechny ty, řekněme, mediální kauzy, které byly od voleb, včetně hlasování o nedůvěře vládě a určitě nejde o poslední kauzu, tak se zkrátka ukazuje, že tyto mediální útoky voličům nevadí, že Babiše stále berou jako určitou garanci některých faktických kroků směrem k sobě,“ míní Dolejš a dodává: „Ten útok na předsedu vlády bude pokračovat a má nějaké kořeny zejména v pravicové opozici.“

Jiří Dolejš si ale drží naději, že čas KSČM pomůže vzít si zpět část voličů od ANO. „Myslím si, že našeho oligarchu budou opouštět, protože on samozřejmě s tím vším střetem zájmů oligarchou je. Takže oni ho opustí ve chvíli, kdy zjistí, že jemu je jeho miliardářská košile bližší nežli jejich kabát, že zkrátka bude přistupovat ke krokům, které by volič spíše čekal od takové té ryzí pravice,“ řekl poslanec za KSČM.

„Lidé to zatím vnímají tak, že spíše chrání tu nejsilnější politickou stranu, protože ten útok, který je na premiéra veden, vede k přesně opačnému chování lidí a vládnoucí hnutí posiluje. Většina lidí si totiž neumí představit, že by měl pravdu Miroslav Kalousek a spíše uvěří Andreji Babišovi,“ domnívá se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ten zároveň odmítá, že by se snad Andreje Babiše v něčem zastával. „Pro mě platí, že pokud občan České republiky chce, aby vláda plnila to, co ve volbách slíbila, tak musí volit KSČM. A je to jenom tlakem KSČM, že to vládní prohlášení, ale třeba i tlak na rozpočet je dán tím, jaký tlak vytváří KSČM. Já se nestydím za to, že takový tlak vytvářím a domnívám se, že je to potřeba. Jestliže se něco slíbilo ve volbách, tak se to má plnit,“ řekl Vojtěch Filip a poukázal na neblahý příklad ČSSD: „Podívejte se na sociální demokracii, když nebyla schopna plnit volební program z roku 2013, skončila až za námi.“ Šlo prý například o zdanění církevních restitucí, či o tři dny placené nemocenské.

Premiér Babiš zlevnil jízdné pro studenty a seniory, zvyšuje důchody, navrhl za 6 miliard obědy zdarma ve školních jídelnách. Volič by se tedy mohl ptát, k čemu jsou komunisté vlastně potřeba. Vykrádá ANO programové body KSČM? „Mnohem důležitější by bylo, aby občané nemuseli platit učební pomůcky. To je pro občany mnohem důležitější, aby nemuseli kupovat každý rok učebnice, sešity a podobně. Bylo by to dobré i proto, že pro občany je mnohem složitější se přestěhovat, než tomu bylo v minulosti. Ty rámcové programy v jednotlivých krajích na sebe nesedí, takže když se přestěhujete z jednoho kraje do druhého, tak byť je ten žák ve stejné třídě základní školy, tak má jiný rámcový program a nemusí to vůbec navazovat na to, co se učil v té předešlé škole,“ odpověděl poněkud vyhýbavě předseda KSČM Filip. Podle něj je zaplacení obědů jednoduchou cestou, kdežto změna v oblasti učebnic by na školství představovala větší tlak.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí
Jak se tedy KSČM chce odlišit od hnutí ANO? „My nejsme vládní strana, takže máme možnost s ANO polemizovat tam, kde jde za rámec toho, co je ochotno dělat vůči levicovému voliči. Polemikou myslím fakt, že když jsou to takové ty požadavky menšinového charakteru, tak to je spíše o té opoziční polemice a nikoliv o tom, že to je věc, která bude postavena ‚buď a nebo‘, jelikož taková věc ve stávajících mocenských poměrech nemá naději na úspěch,“ odvětil Jiří Dolejš. Pro levicového voliče by se podle něj mělo dělat mnohem více, rozdíly jsou patrné i mimo téma sociální politiky, konkrétně například v zahraniční politice. „Jakožto strana vládu tolerující máme i témata, kde se vymezujeme kriticky,“ doplnil Dolejš.

Je vstřícnost Vojtěcha Filipa směrem k Andreji Babišovi dobrým krokem, když podle šetření Kantaru voliči přecházejí od KSČM k ANO? „Oni tam především jsou. Takže je otázka, jestli se přidat k tomu houfu ‚AntiBabiš‘, zda by to něčemu pomohlo. Protože pokud ten volič už u Babiše navzdory všem těm peripetiím je, tak notovat si v jednom šiku s předsedy ODS, TOP 09, toho tzv. demokratického bloku, i když přesnější označení by bylo ‚antibabišovského‘, to bychom se sice lišili od našeho dosavadního zaměření, ale zase bychom se nelišili od té pravicové opozice,“ řekl pobavený Jiří Dolejš. Podle něj volič KSČM očekává něco jiného.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

Podle předsedy KSČM má strana připraven bojový plán do budoucna. „Přípravili jsme dvě konference, jednu organizační, abychom zpružnili organizační strukturu naší strany, pořád jsme nejsilnější politická strana na počet členů, a programovou konferenci, se kterou půjdeme s novým programem do krajských a senátních voleb. Samozřejmě máme také samostatný program pro evropské volby,“ ujistil Vojtěch Filip.

„Pokud by došlo k závažným poznatkům, které by například vyplynuly z řádně vedeného trestního stíhání, to bychom samozřejmě museli reagovat,“ jal se ještě Jiří Dolejš vyjádřit stran eventualit, které by mohly pohled KSČM na celou věc změnit. „Pokud by se potvrdilo neoprávněné čerpání dotací, tak je samozřejmě okamžitým tématem, že by ty peníze neměli vracet daňoví poplatníci, ale ten, kdo je neoprávněně inkasoval, čili vyrazit je z příjemce těch dotací a ne ze státní kasy,“ pokračoval Dolejš. Momentálně se ale podle něj vše pohybuje pouze v rovině mediálních diskusí.

„Nehájíme Andreje Babiše, hájíme řádný postup. Pokud by ovšem z toho postupu vyplynuly nějaké postihy a nutnost sáhnout do státní kasy, tak by to rozhodně nemělo postihnout řádného daňového poplatníka,“ domnívá se Dolejš.

Kdo je tedy viníkem poklesu preferencí nejen u KSČM, ale třeba i u ČSSD a SPD? „Kdo může za to, že v roce 2013 přišel Andrej Babiš a pak se rozhodl zaměřit se na levicového voliče,“ kontroval otázkou Dolejš. Podle něj jde čistě o to, jak bude KSČM schopna hnutí ANO konkurovat. „Před rokem 2017 jsme ho brali jako konkurenta a kriticky jsme se vůči němu vymezovali. V té době jsme žádný toleranční patent neměli,“ připomněl ještě Dolejš.

„Upřímně řečeno si nemyslím, že bychom uspěli například tím, že budeme do Andreje Babiše střílet těmi čistě ideologickými prostředky. Myslím si, že ten volič, který k Babišovi odešel, není nějaký komunard, který potřebuje, aby nad Agrofertem vlála rudá vlajka, ale je to obyčejný člověk s vlastními starostmi, který volí podle toho, kde má pocit, že se ho účinněji zastanou. Ten zásadní zlom může přijít jedině tehdy, pokud Andrej Babiš přestane plnit sliby, které levicové části svého elektorátu dal,“ zhodnotil na závěr vyhlídky do budoucna Jiří Dolejš.

autor: Marek Korejs

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…