Nebezpečný signál. Zpochybnění naší kontrarozvědky! Langšádlová chce ve Sněmovně vyšetřovat vliv Ruska a Číny. Jenže se to obrátilo proti ní. Vážné pokračování

06.12.2018 20:10

ANKETA Poslanci opozičních stran navrhují v reakci na výroční zprávu BIS zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by vyhodnocovala vliv autoritářských režimů na českou politiku. Podle vyjádření poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové je to reakce na stoupající vliv Ruska a Číny na našem území. Jan Farský (STAN) prohlásil, že zpráva BIS je až výkřikem zoufalství. ParlamentníListy.cz se zeptaly v anketě politiků, co si o zřízení této komise myslí. Jaroslav Foldyna si vzpomněl na Švejka v Putimi a raději si nic nemyslí, Bohuslav Chalupa to považuje za hovadinu, Lubomír Zaorálek se otázal, k čemu tedy máme výbory a komise, které se těmito otázkami zabývají?

Nebezpečný signál. Zpochybnění naší kontrarozvědky! Langšádlová chce ve Sněmovně vyšetřovat vliv Ruska a Číny. Jenže se to obrátilo proti ní. Vážné pokračování
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Den po zveřejnění výroční zprávy BIS, která varovala před čínskými špiony a ruskými diplomaty a hackery, uspořádali opoziční poslanci tiskovou konferenci. Nejdříve na ní promluvila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Navrhujeme vyšetřovací komisi na to, abychom vyhodnotili vliv autoritářských režimů na Českou republiku, protože i tato zpráva potvrdila, že nás tyto autoritativní režimy ohrožují. Cílem není jen vyhodnotit jejich vliv, ale i přijít s konkrétními návrhy opatření jak v oblasti exekutivy či legislativy, tak aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům. Mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii a na náš demokratický vývoj. I slova ředitele BIS či slova generála Pavla v posledních dnech potvrzují, že situace je opravdu vážná. Jako poslanci nemůžeme stát se založenýma rukama. Musíme konat a plnit svoji funkci, protože je to naší odpovědností,“ řekla.

Po ní se chopil mikrofonu poslanec ODS Pavel Žáček. „Připojil jsem se k této iniciativě z toho důvodu, protože jsem stejně jako ostatní kolegové přesvědčen, že musíme podporovat vytvoření nástrojů, které by analyzovaly bezpečnostní rizika směřující vůči České republice jako součásti EU a NATO. Domnívám se, že po vzoru dalších demokratických států jsme povinni tento institut vytvořit i na půdě Poslanecké sněmovny,“ vysvětlil.

Přidal se i Jan Bartošek, poslanec a místopředseda KDU-ČSL. „Za lidovce mohu říci, že jsem velmi rád, že jsme součástí této vyšetřovací komise, jejíž vznik jsme podpořili. Širší zpráva BIS jasně hovoří o tom, že cizí mocnosti zvyšují své aktivity a mají tendenci zvyšovat svůj vliv a potažmo ovlivňovat rozhodování v České republice. Za lidovce mohu říci, že my Českou republiku nedáme. Odmítáme, aby se Česká republika stala vazalem nějakých velkých mocností. Jsme připraveni v této komisi pracovat a aktivně navrhovat účinné nástroje, které budou eliminovat vliv cizích mocností na chod České republiky,“ řekl.

„Naše strana také podporuje tento návrh. Nejde o kýmsi zřízenou komisi kvůli jedné konkrétní zemi, nebo na truc nějakému konkrétnímu politikovi. Měli bychom zachovat Českou republiku jako suverénní stát, nesmíme se stát provincií silnější země nebo bojištěm cizích mocností. Je to zaměřeno především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy zveřejněné tajnými službami, ale samozřejmě těch režimů, které nás nějakým způsobem ohrožují, je více. Komise je velice důležitá a nutná. Doufáme, že to tak posoudí plénum Poslanecké sněmovny,“ zadoufal Jan Lipavský, poslanec Pirátů.

Zpráva BIS je výkřikem zoufalství

„Ředitel BIS pan Koudelka před 14 dny řekl, že cílem ruských tajných služeb je zničit Evropskou unii a NATO. Dvě uskupení, do kterých je Česká republika pevně zakotvena, ale zároveň jsou ty kořeny někomu nepříjemné a snaží se je nějakým způsobem rozrušit. Vyjádření ředitele BIS bylo mimořádně otevřené a varovné. I veřejná část zprávy BIS je skoro až výkřikem zoufalství. Primárními adresáty této zprávy jsou premiér – který ale prohlašuje, že Rusko není hrozbou – a prezident, který snad už více prokremelský být nemůže. V takové chvíli, kdy se BIS takto vyjadřuje, je nutně rolí Poslanecké sněmovny, aby hájila bezpečnostní zájmy České republiky a tato zřizovaná komise k tomu je prospěšnou,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Na závěr tiskovky přečetla Helena Langšádlová prohlášení bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO). „Vzhledem k mému čtyřletému působení na pozici ministryně, především na Ministerstvu obrany, kdy jsem byla informována Vojenským zpravodajstvím v utajovaném režimu o mnoha záležitostech i o vlivu cizí moci v České republice, vlivu na politiky či na podnikatele, se domnívám, že vznik obdobné komise a seznámení poslanců s detailními informacemi, nejen obecnými, jak uvádějí výroční zprávy BIS a Vojenského zpravodajství, je v pořádku. Nemusí se to některým poslancům líbit, nicméně vzhledem k informacím, kterými disponuji, jsem přesvědčená, že takováto komise má mnohem větší smysl než některé další komise, které jsou ve sněmovně zřízené.“

Do ankety ParlamentníchListů.cz o vytvoření komise se vyjádřil předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček: „Nevidím důvod zřizovat vyšetřovací komisi, Sněmovna má dostatek orgánů, které se mohou touto problematikou zabývat, např. výbor pro bezpečnost.“

„Považuji ten návrh za kombinaci naivity a politického aktivismu, a to velmi škodlivého. Už vidím, jak se např saúdsko-arabský princ dostavuje před naši vyšetřovaci komisi nebo jak zveme prezidenta jiného suverénního státu,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl: „Je to rozumné, Sněmovna by tuto roli plnit měla.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Souhlas se zřízením komise vyjádřil i Mikuláš Peksa, poslanec a místopředseda Pirátů. „Obecně si myslím, že jakékoliv zahraniční vměšování do domácí politiky bychom měli sledovat, a proto vznik komise podporuji,“ vysvětlil.

Naopak bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se otázal. „K čemu máme výbory a komise, které se těmito otázkami zabývají? Jsem předsedou zahraničního výboru, který tyto otázky sleduje trvale. Nevím, v čem bude lepší ta nová komise?“

Jeho stranický a poslanecký kolega Ondřej Veselý uvedl: „Je zřejmé, že jde spíše o symbolický akt, protože komise, stejně jako většina bývalých i současných vyšetřovacích komisí Sněmovny, stěží něco skutečného vyšetří. Nicméně pokud přijímáme fakt, že zde obě mocnosti ve velké míře negativně působí, je právě symbolická hodnota zřízení komise velká.“

Co si myslí, prozradil ParlamentnímListům.cz i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. „Co si myslím? No tak trochu mi paní Langšádlová připomněla vachmajstra z četnické stanice v Putimi. Dál už si raději nic nechci myslet.“

To je ale zase hovadina

„Nevidím důvod zřizovat další komise. Žádný přínos to nemůže přinést. Možná kromě toho, že kolegyně Langšádlová chce placenou funkci v nově zřízené komisi. Máme komise na kontrolu Vojenského zpravodajství, BIS, UZIS a výbory pro obranu a bezpečnost. Tyto komise a výbory dokážou přece vyhodnotit jakýkoliv negativní vliv jakéhokoliv režimu na českou politiku. Považuji to za zcela nadbytečné,“ domníval se poslanec hnutí ANO Pavel Růžička.

Jako tradičně zaslal dlouhé vyjádření Bohuslav Chalupa (ANO), který byl v minulém poslaneckém období místopředsedou výboru pro obranu. „Omlouvám se za zvolené výrazivo, ale s ohledem na dosavadní činnost zákonodárného sboru v novém volebním období nemohu k nové iniciativě části poslanců ustanovit sněmovní vyšetřovací komisi, která by se věnovala zahraniční špionáži, než konstatovat – TO JE ALE ZASE HOVADINA,“ uvedl jadrně hned v úvodu.

„Dámy a pánové poslanci chtějí vyšetřovací komisi k navýsost sofistikované a též utajované činnosti, k tomu, čím se po celá desetiletí zabývají naše vysoce odborně vybavené zpravodajské služby? A co teď chtějí vyšetřit – to, že od pravěku existují zrádci vlastního kmene pracující ve prospěch toho druhého kmene, že se na našem území pohybují vyzvědači nejen kmenů nám nepřátelských, ale i přátelských? Kmenů soupeřících s námi bez ohledu na náš aktuální vzájemný vztah naprosto nekompromisně o kořínky a larvy v zemi, o pazourky a lovnou zvěř, o suchou a velkou jeskyni, o okopírování luku? Poslanci budou opět objevovat Ameriku?“ ptá se.

„Aha, pardon, ono je vlastně před volbami do EU a je potřeba se za každou cenu a peníze daňových poplatníků zviditelnit – nikoliv skutečnou prací a jejími reálnými výsledky, ale pseudovyšetřovací aktivitou – jde o to, dostat se do médií – a asi je načase jim říci – vážení, jděte už do...,“ poslal je někam. „A na okraj – ze všech stran ze sbíhají informace o nedobrém stavu světa, o tom, že se blíží velký průšvih, který už se skutečně reálně mihotá kdesi na horizontu událostí – a my budeme řešit do úplného vyčerpání nějaké blbé, zcela nepodstatné Čapí hnízdo, naši zákonodárci budou diskutovat (žvanit) o jakýchsi domněnkách a pocitech právního servisu EU nebo vyšetřovat to, co vyšetřují odborníci – věci, o kterých 99 procent obyvatel České republiky nic neví a vědět ani nechce – mají jiné starosti – bude se žvanit a žvanit o vlivu pana Babiše na Agrofert. A co takhle se zaměřit na skutečně efektivní vzdělávací systém obsahující i vědomosti kybernetické bezpečnosti, kritického myšlení, práce s médii a informacemi? Co se takhle skutečně soustředit na efektivní přípravu našeho obyvatelstva na ‚eventuální‘ krizové situace – a kdyby nic jiného, jistota je jistota a takové schopnosti a dovednosti se mohou lidem, národu i zemi uprostřed Evropy hodit vždycky, ne?“ uzavřel.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Jen dnes jsem potkal deset ruských agentů a těch čínských asi stovku

„Jsem vždycky ráda, že se po zveřejnění podobných zpráv ukáže, kolik je v naší politice kovaných, ale pravda skrytých talentů na danou problematiku. Politici jsou asi na zpravodajské služby machři a všichni chápou, jak neuvěřitelně citlivé tyto otázky jsou, a že je třeba postupovat s opatrností a odborností. Měla bych pouze na českou opozici jeden dotaz: Požádala vás BIS, abyste udělali vyšetřovací komisi? Pokud ne, tak proč ji chcete? Pokud věříte, že BIS dělá dobře svoji práci, tak ji máte nechat pracovat a nedělat mediální šarády. Pokud na základě informací od BIS, které považují za expertní, chtějí zakládat sněmovní komisi složenou z neodborných politiků, mohou narušit samotné vyšetřování toho, co považují za relevantní,“ sdělila europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Myslím, že někteří kolegové ve Sněmovně rádi místo práce na legislativě diskutují o ohrožení republiky, demokracie, Evropy, civilizace, a to kýmkoliv a čímkoliv. Hlavně hlasitě a dlouze. K takové diskusi není nutné mít žádné zvláštní vědomosti. Ale sdělovadla jim poskytnou prostor,“ objasnil další europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček.

„Ta zpráva BIS neříká konkrétního zhola nic. Opakuje omšelá zaklínadla. A dokonce sama přiznává, že lidé mající kuráž polemizovat s ‚mainstreamem‘, to dělají z niterného přesvědčení, a ne jako čísi prodejné děvky. Kdo umí číst i mezi řádky, musí ten kompromis ocenit. Poptávce po hororu vychází vstříc – a pak říká oklikou, že je to habaďůra vydumlaná z palce. Opozice zprava, stmelená sociálním darwinismem a kolaborací, tolik cti a rozumu nemá. Randál, který rozpoutala v minulých dnech, se ‚barevné revoluce‘ nedočkal. Jeho zhrzené gerily tak opisují z Kladiva na čarodějnice. Kvůli ptákovině, kterou opruzují už roky, se za žádné komise utrácet nemusí. Tu by nám panstvo mělo dát rovnou písemně, bez vytáček a s notářsky ověřenými podpisy a štemplem. Řečená ptákovina zní takto: Kdokoli kritizuje EU, NATO, či snad dokonce USA, je ruský nebo čínský agent. Až se ta hovadina zaskví v tak bezelstném tvaru, zbaveném inkvizičních kudrlinek, rozlepí i miliony dalších očí. Zvlášť pokud jim připomeneme, jak servilně se ‚mainstream‘ hrbí před skutečně autoritářskými režimy – typu saúdské teokracie vraždící novináře i přímo na svých konzulátech. Kdy česká pravice zvedla hlas proti terorismu, masakrujícímu Sýrii i další země – s podporou a v žoldu autoritářských režimů Středního východu a jejich ‚liberálních‘ protektorů?“ otázal se Josef Skála, bývalý místopředseda KSČM.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Tady se potvrzuje, že pro čtení těchto a podobných zpráv bezpečnostního charakteru nestačí umět číst písmenka, která tvoří slova a věty, ale je třeba umět číst obsah, a to se mnoha politikům, rádoby odborníkům na všechno, nedaří. Nevím proč, ale hned se mi vybavila filmová scénka se Švejkem. Jen dnes už jsem potkal nejméně tři ruské špiony a těch čínskejch asi stovku, tedy pokud to všechno byli Číňané. Já je tak nějak nedokážu rozlišit od ostatních Asiatů. Lidská blbost má u nás hluboké kořeny,“ myslel si místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Zdeněk Ondráček (KSČM).

Odmítáme vyvolávat hysterii na půdě Sněmovny

„Česká republika má zpravodajské složky, případně další státní orgány zajišťující bezpečnost České republiky. Hnutí SPD nevidí jediný důvod, proč nedůvěřovat jejich práci a svolávat mimořádné jednání Sněmovny nebo zřizovat zvláštní komise, které v minulosti stejně nic nevyšetřily – akorát mělo pár dalších poslanců příplatky. Zpráva BIS neobsahuje nic nového a zásadního. Na území naší země v rámci diplomatických misí působí zpravodajští důstojníci, stejně jako tímto způsobem pracují naše zpravodajské orgány. Pokud tato činnost překročí rámec zákonů ČR, nechť jednají bezpečnostní složky a odpovědní ústavní činitelé. Odmítáme vyvolávat na půdě Sněmovny zbytečnou hysterii,“ konstatoval předseda SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je to zbytečná hysterie opozice. Zprávy zpravodajských služeb jsou za poslední dva tři roky v podstatě stejné anebo velmi podobné. Máme BIS, ÚZSI, VZ, NÚKIB a všechny tyto zpravodajské služby pracují a podléhají klasické parlamentní kontrole. Žádná stálá vyšetřovací parlamentní komise nikdy nic nevyšetřila a bylo by to jenom mrhání peněz daňových poplatníků na prebendy a výdaje pro tuto komisi,“ domníval se místopředseda poslaneckého výboru pro obranu Radovan Vích (SPD).

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

„Podle zkušeností z minulých let čistě statisticky žádná komise nikdy nic nevyšetřila. Pokud tedy nejde při zřízení komise pouze o další placené posty. Máme již zřízený útvar placený z peněz daňových poplatníků, který je pod MV a jmenuje se CTHH. Ten by tuto agendu měl řešit a na půdě VB jsme již žádali o podání informací a statistik a dalších výstupů o fungování této složky MV. Stalo se tak při projednávání rozpočtu MV. Vznik další komise tedy logicky nepodpořím,“ prozradil předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD).

„Halasné volání po zřízení další vyšetřovací komise považuji za zpochybnění práce vojenské i civilní kontrarozvědky, a tudíž za nebezpečný signál, že Parlament nevěří práci vlastních profesionálů, kteří mají chránit tuto zemi. Obviňovat diplomaty některých zemí ze špionáže mi přijde zvláštní. Diplomaté totiž již z podstaty své činnosti slouží k tomu, aby sbírali informace a informovali své vlády o tom, co se v jejich zemi přidělení děje. Jinou kapitolu tvoří jedinci či organizace (ale to nejsou oficiální vyslanci, ale například nejrůznější fondy či politické neziskovky), které cíleně ovlivňují dění v hostitelské zemi, anebo skuteční špioni, kteří pátrají po průmyslových či vojenských tajemstvích. Ti představují skutečné nebezpečí. Na jejich odhalení je ale zapotřebí komplexní aparát a organizace, to je mimo dosah parlamentní komise. Takže zřízení komise považuji za zbytečné,“ sdělil místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jiří Kobza (SPD).


„Vlivem cizích mocností na území státu se musí zabývat kontrarozvědka. V případě ČR tedy Bezpečnostní informační služba, popřípadě Vojenské zpravodajství. Poslanecká sněmovna nemá žádné pravomoci a ani možnosti suplovat práci kontrarozvědky, takže zřízení komise v tomto směru je naprosto bezpředmětné,“ ozřejmil další poslanec SPD, Jan Hrnčíř.


Autoři: Oldřich Szaban, Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…