Víc ozbrojených občanů, Chovanec na tom parazituje. Kníže, Bělobrádek, Kalousek, desítky dalších a peklo kolem masakru v U. Brodě

25.02.2015 16:21

ANKETA Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec v televizi Prima v souvislosti se střelbou v Uherském Brodě řekl, že v České republice je drženo poměrně velké množství zbraní a je dle něho otázka, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů.

Víc ozbrojených občanů, Chovanec na tom parazituje. Kníže, Bělobrádek, Kalousek, desítky dalších a peklo kolem masakru v U. Brodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

"V České republice je drženo poměrně velké množství zbraní. Je otázka, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů,“ řekl Chovanec Primě.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o prohlášení ministra Chovance myslí, zda by nebylo naopak méně obětí, kdyby někdo z nich měl pistoli a bránil se, nebo zda je naopak potřeba omezit držení střelných zbraní.

Omezení legálního držení zbraní nikdy nevede k poklesu kriminality

"Myslím, že není nutné dramaticky měnit legislativu. Spíše důsledněji testovat zájemce a držitele zbraní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ani premiér Bohuslav Sobotka na dotaz nereagovali.

"To je takový rituál. Vždy, když se něco stane, tak se volá po omezení zbrojních průkazů. Budeme na tom lépe, když majitelé zbraní budou vytlačeni do ilegality?“ ptá se předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

"Stalo se, co jsem po tomto hrůzném činu očekával. Otevřela se diskuze o zbraních v osobním držení, o jejich omezení a tak dále. Čin pravděpodobně psychicky narušeného člověka je strašný. Ale stejná diskuze se potom otevře nad majiteli aut, kteří mají v ruce rovněž zbraň, jež může zabíjet. Buďme ve střehu a pozorujme své okolí. Kromě 'divného' chování některých lidí existuje další strašné nebezpečí, a to je terorismus,“ varuje první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"Střední Evropa se doposud obešla bez pistolnických moresů á la Divoký západ. Bezpečnost má na starosti rezort vnitra a mělo by to tak zůstat. Růst agrese a vyzbrojování lidí je nežádoucí. Důsledněji je třeba řešit i nelegální prodej zbraní. Takže v podstatě souhlas s ministrem,“ reagoval místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Není to o počtu držených zbraní, spíš o tom, komu se vydávají. A o současném stavu společnosti. Zvětšuje se brutalita útočníků a lidé si pak pořizují zbraně pro svou bezpečnost. V podobných případech, jako se stal, by asi nepomohlo ani, kdyby měla některá z obětí zbraň,“ myslí si místopředseda Úsvitu a poslanec Marek Černoch.

"Ministr vnitra naznačil možný směr diskuze, kterou podobná událost vždy vyvolává. Statistiky ze světa však hovoří jasně – omezení legálního držení zbraní nikdy nevede k poklesu kriminality, právě naopak. Odborná diskuze o tomto tématu může být přínosná i vzhledem k některým snahám z EU nesmyslně regulovat legální držení zbraní. Přísná česká zbraňová legislativa by mohla být vzorem pro některé jiné evropské země,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Potřebujeme více legálně ozbrojených slušných občanů. Zločinci se zaleknou

"Obecně bych nedělal závěry z jednoho, byť velmi tragického případu. Zde zřejmě šlo o selhání systému. Psychicky labilní jedinci vůbec nemají dostat zbrojní průkaz. Sem bych zaměřil pozornost,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

"To je trochu populistické a pan ministr podle mě dobře ví, že toto nic neřeší. Podmínky pro získání zbrojního průkazu nejsou u nás nijak jednoduché, naopak sehnat nelegální zbraň tak těžké není. Navíc je to rychlejší a dokonce i levnější. A je jasné, že kdo chce zbraň k pochybným účelům, bez problémů si ji sežene – a legální cestou to asi nebude. Stejně tak je jasné, že nelze zabránit ani předejít tomu, že někomu přeskočí v hlavě a půjde zabíjet. Když bude mít střelnou zbraň, použije ji, když ne, použije auto, sekeru, nůž, kanystr benzínu, prostě cokoli,“ vysvětluje poslanec Martin Lank zvolený za Úsvit.

"Naopak dlouhodobě tvrdím, že kdyby byl na místě ozbrojených útoků, u nás i v zahraničí, jeden ozbrojený 'normální' člověk, počet obětí by mohl být mnohem nižší. Slušní lidé musí mít možnost za splnění příslušných podmínek získat zbraň a v případě potřeby se bránit. Ti neslušní si zbraň opatří a stejně se nikoho ptát nebudou. Znovu opakuji – před šílenci prevence prakticky neexistuje. A zločinci by možná více váhali, kdyby věděli, že mezi napadenými bude velmi pravděpodobně někdo ozbrojený,“ dodal Lank.

"Souhlasím s ministrem. Toto jsem hlásal už jako policista,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

„Souhlasím s argumenty v dotazu, že kdyby měl někdo z hostů zbraň, mohlo být méně obětí. Věřím, že důvodnost zejména nošení zbraní je pečlivě přezkoumávána správním orgánem. Já pistoli nosím a nadále budu – i z nových důvodů. A k těm patří i nebezpečí teroristické – islamistické. Střelba v restauračním zařízení, do nichž chodí lidé zejména kvůli pohodě, relaxaci a ´hospodské politice´, je zákeřnou akcí. Bohužel do budoucna s tím musíme počítat,“ uvedl šéf Ústavně právního výboru Senátu Miroslav Antl zvolený za ČSSD.

Většina zákonů slušné lidi omezuje, lumpy chrání

První místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová je dle svých slov zásadně proti omezení držení střelných zbraní. "V demokratické společnosti je podle mě zcela nepřijatelné, aby právo na vlastní obranu někdo zpochybňoval a kladl další překážky. Zákon je v současném znění dostatečný. Událost v Uherském Brodu je obrovskou tragédií, ale kvůli jednomu excesu vyšinutého jedince by bylo chybou zpřísňovat právě v dnešní době podmínky držení zbraní a zákon měnit, takže případný legislativní návrh ministra Chovance rozhodně nepodpořím,“ vysvětlila.

První místopředseda TOP 09 a šéf jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek má jasný názor. "Jako držitel zbraně říkám, že legislativa pro vlastnictví zbraně je u nás dostatečně přísná a takovémuto tragickému hnutí mysli nemůže zabránit žádné zpřísnění zákona. Koneckonců když k něčemu takovému v chorém lidském mozku dojde, tak úplně stejnou nebo možná ještě horší vraždící zbraní, než je pistole, může být automobil. A také kvůli tomu nezpřísníme vydávání řidičských průkazů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

"Absolutně nesouhlasím. To je klasická reakce politika 'z povolání'. Je paradoxní, že obecně většina zákonů slušné lidi omezuje, lumpy chrání. Ne, nechci tu Divoký západ. Ale chci mít právo účinně bránit sebe, blízké i svůj majetek. Máme plná ústa USA, ale jenom v něčem. Na silnicích přibývá zfetovaných ujíždějících gaunerů a naši policisté si musí moc rozmyslet, zda vůbec mohou střílet. Omlouvám se, ale pořád je lepší zastřelený zločinec než mrtvá nevinná oběť. Ač to vyzní cynicky, je to i levnější, než jej i doživotně živit válejícího se v kriminále. Pan ministr tedy promine, ale můj pohled je zcela opačný. Jistě i on ví, že zbraň lze sehnat jinak. Je paradoxní, že pak vás ani stát neobtěžuje věčnými zpoplatněnými výměnami 'zbrojáků' a kontrolami,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

"Já osobně jsem přívržencem vlastní tvrdší obrany. Riskovat má pachatel, ne jeho oběť. Tím však tragédii v Uherském Brodě nijak nesnižuji. Je to hrozné. Ale to je každá násilná zbytečná smrt. Jenže není-li takto hromadná, tak už jsme si zvykli. Je to velká chyba. Trápení a křivdu pozůstalých si těžko představit. Uherský Brod si bezesporu zaslouží upřímnou soustrast. Ale ta život mrtvým nevrátí. Bohužel. Není slušné si na obrovské tragédii honit sledovanost. Natož politické body,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Jen výjimečně je trestná činnost páchána legálně drženými zbraněmi

"Myslím, že současná úprava přísného posuzování držitelů zbraní je dostačující. Překvapuje mě, jak rychle a zjednodušeně se pan ministr Chovanec snaží být akční, aby ukázal, že koná, aniž je vyšetřena tato hrozná, tragická a smutná událost. Čekal bych více lidské pokory a moudrosti,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

"Myslím, že by měli držitelé zbraní pravidelně procházet psychologickými testy, tak, aby bylo včas odhaleno, že někteří jsou hrozbou pro své okolí,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

"Jen výjimečně je trestná činnost páchána legálně drženými zbraněmi, a nebude-li postup při vystavení zbrojního průkazu formální, není třeba měnit legislativu,“ argumentuje poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Myslím, že rovnice více zbraní rovná se větší klid a mír nemůže nikdy fungovat. Určitě by se měly zpřísnit psychologické testy. Tak jako by měly být takzvané řidičáky na zkoušku, tedy na jeden rok s podmínkou nehodovosti a přestupků. Vždyť motorové vozidlo je také zbraň,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

"Nemyslím si, že lze připustit situaci, aby se občané vyzbrojovali za účelem své obrany a bezpečnosti. K tomu máme bezpečnostní složky placené z peněz daňových poplatníků. Já vidím dva problémy. Prvním je držení nelegálních zbraní a tady by se měl zpřísnit trest za porušení zákona. Druhým problémem je kvalita prověřování způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz. V řadě případů se totiž jedná spíše o rutinní rozhodování, zejména v případě prodlužování doby platnosti průkazu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Problém zacházení s psychicky narušenými jedinci se netýká jen držení zbraní

Místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný uvedl, že není pro větší restrikci držení zbraní. "Problém vidím spíše v kontrole fungování stávajícího systému. Měl by ohlídat, aby legální držitelé zbraní nebyli psychicky labilní či duševně nemocní jedinci a je potřeba prověřit, zda tento mechanismus funguje. Problém zacházení s psychicky narušenými jedinci se navíc netýká jen držení zbraní, nýbrž i ochrany společnosti před opakovanými trestnými činy těchto lidí, jak ukazuje řada případů. Mám vážné pochybnosti, zda je v této oblasti obecně vše v pořádku,“ dodává poslanec.

„Větší množství zbraní bezpečnost nezvýší. Nejde jen o to, že je zvrácená představa, že bezpečnost oběda v restauraci by měla být zaručena jen s nabitou zbraní v kapse, ale i o to, že se v takové situaci výrazně zhoršuje riziko následků běžného přeskočení v hlavě. Vhodnější by naopak bylo důsledně postihovat nošení zbraní na veřejnosti, a to i zbraní nošených skrytě. Soudím nicméně, že víc než na politické proklamace je nyní čas na soustrast a soucit s pozůstalými. Následné kroky budou vyžadovat i vhled odborníků na prevenci kriminality a sociopatologii, nejen emoce pod bezprostředním vlivem tragédie,“ soudí poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Vždy, když se stane něco podobného, objeví se celá řada názorů, jak tomu zabránit. Držení střelné zbraně nikoho samo o sobě neohrožuje. Vždy záleží na tom, kdo ji drží v ruce. Na místě je výrazné zpřísnění podmínek k získání zbrojního průkazu. Kdyby ale všichni měli střelnou zbraň připravenou k použití, ocitli bychom se rázem jakoby na Divokém západě. Zatím mluvíme o legálně držených zbraních. Ilegální zbraně pod kontrolou nejsou a nikdy být nemohou, a proto riziko jejich použití nelze nikdy vyloučit. Riziko se nesmí podcenit, ale těžko s tím lze něco udělat. Stejně jako nešlo zabránit tragédii ve škole ve Žďáru nad Sázavou, kdy psychicky nemocná žena zaútočila nožem, nelze do budoucna tragédiím zabránit. Otázkou je, zda se nejedná o systémovou chybu, kdy takto nemocní a nepředvídatelní lidé, o kterých se vědělo, že mají problémy, se zcela volně bez kontroly pohybují ve společnosti,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Tato rychlá kvalifikace problému mimořádné události je mírně řečeno zavádějící. Není to problém pouze a jenom držitelů zbraní. Byl bych rád, kdyby ministři a policejní prezident to viděli stejně,“ reagoval poslanec ČSSD Václav Klučka.

Zavání to až zneužitím tragédie ve vlastní pochybný mediální prospěch

„Nejsem pro omezení držby zbraní. Takovým případům jako v Uherském Brodu by to stejně nezabránilo. Prospěch z takovýchto návrhů mají jen ti, co se takto mohou prezentovat v médiích. Zavání to až zneužitím tragédie ve vlastní pochybný mediální prospěch,“ upozorňuje poslanec ODS a exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Myslím si, že omezení držení zbraní nic neřeší. Problémem jsou nelegálně držené zbraně,“ soudí místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Považuji to za nesmysl a populismus. Má to stejnou logiku, jako kdybychom po hromadné autonehodě začali mluvit o snížení počtu držitelů řidičských průkazů a automobilů. Pokud někomu přeskočí, tak si zbraň pořídí i bez průkazu. Sám vím, jak je získání zbrojního průkazu obtížné,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Obávám se, aby naopak v budoucnu nepotřebovalo obyvatelstvo více střelných zbraní,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Nechme vychladnout emoce a pak racionálně řešme tento problém

„To je klasická problematika slepice a vejce. A stejně tak u tohoto filozofického problému, který je de facto neřešitelný, ani zde neexistuje jednoznačná odpověď. Důvod střelby totiž není to, že dotyčný zbraň měl. Tu totiž mohl mít legálně i ilegálně drženou. Důvod je ten, že daný člověk obrátil zbraň a stiskl spoušť proti neozbrojeným, nevinným lidem. Nikoli samotná zbraň, ale člověk byl tím, kdo vraždil. Otázka musí být, co společnost mohla udělat proti jedinci, který má takový sklon tento neomluvitelný a hanebný čin provést. A bohužel demokratická země má nemnoho mechanismů, jak potenciálního masového vraha odhalit. Vlastně takové mechanismy nemá žádná společnost. Kdo mohl zabránit Hepnarové v nastoupení do náklaďáku a rozjetí se proti nic netušícím obětem? Bohužel nikdo. Takový čin nemá vysvětlení, neexistuje prevence. Jakýs takýs smysl dává pouze v hlavě samotného pomateného jedince a společnost nemá možnost toto vidět, odhalit, předejít tomu. Můžeme jen litovat a vyjádřit soustrast. Bohužel,“ uvedl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

„Nechme vychladnout emoce a pak racionálně řešme tento problém. Riziková skupina lidí by neměla mít zbrojní průkaz,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„To, co se stalo, je opravdu politováníhodná tragédie. Není to tak dávno, co jedna šílená žena zabila úmyslně autem osm lidí tím, že do nich najela na nástupišti. Zabránit šílenci, který je schopen použít jakoukoli zbraň proti nevinným – a i auto může být zbraň – v podstatě není možné. Nemyslím si, že máme špatný systém udělování zbrojních průkazů, ale pokud odborníci a zejména psychologové přijdou s návrhem, jak předcházet takovým neštěstím, určitě jsme v Poslanecké sněmovně připraveni se tomuto tématu věnovat,“ sdělil poslanec ODS Petr Bendl.

V naší zemi a možná v celé EU víc chráníme zločince a gaunery než spořádané občany

„Jde sice o výjimečnou situaci, přesto bychom se z ní měli poučit. Zbrojní pas by neměl mít člověk psychicky nemocný,“ míní europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Především je asi potřeba se podívat na to, kdo a pod jakou kontrolou zbraně drží. A zda všechny kontrolní mechanismy týkající se psychologických posudků jsou opravdu v pořádku,“ myslí si europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Podobné tragédii, ke které došlo v Uherském Brodu, se bohužel nedá zabránit. Pokud chce vyšinutý člověk zabít lidi, tak je zabije. Byl bych velmi nerad, kdyby politici využili populistický tuto tragédii k omezení práva občana držet zbraň,“ říká poslanec Úsvitu Radim Fiala

„Problém je v tom, že v naší zemi a možná v celé EU vůbec víc chráníme zločince a gaunery než občany, kteří žijí spořádaným životem a stávají se oběťmi trestné činnosti. Chrání-li někdo sebe, své blízké či svůj majetek před lupičem, je v nesrovnatelně horší situaci, než onen lupič. A to je špatně. Kolik je v této zemi legálně držených zbrojních průkazů, je ve srovnání s tím naprosto marginální otázka. A umělé zvyšování její důležitosti, ještě navíc v souvislosti s takovou tragédií, jaké jsme byli svědky včera v Uherském Brodě, je pro mě nepřijatelné,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

„Dlouhodobě zastávám názor, že nejsme na Divokém západě. Kriminalitu a vnitřní bezpečnostní situaci nelze řešit tím, že každý bude vlastnit zbraň a brát spravedlnost do vlastních rukou. Zajištění bezpečnosti občanů je nezpochybnitelná role státu a jeho bezpečnostních složek. Předchozí pravicové vlády svými reformami, nesmyslnými účetními škrty a restrikcemi výrazným způsobem oslabily policii, a to jak z hlediska počtu a profesionality příslušníků, tak z hlediska technického vybavení. Tento stav se ministr vnitra Milan Chovanec snaží svými kroky napravit. Nejde to však ze dne na den mávnutím kouzelného proutku. Jeho koncepce je správně nastavená a to i na poli veřejného pořádku. Proto v rozšiřování počtu legálně i nelegálně držených střelných zbraní mezi lidmi nevidím cestu. Jedná se spíš o bezpečnostní riziko. Osobně bych šel raději cestou tvrdších postihů za nelegálně držené zbraně a redukce počtu legálně držených zbraní. To znamená zavedením přísnějších kritérií při přidělování zbrojních pasů,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Netřeba na tragédii politicky parazitovat

„Určitě se přikláním k názoru, že postoj naší společnosti k držení zbraní bychom měli podrobit důkladné analýze a můj osobní názor je, že bychom měli držení zbraní omezit. O tragických důsledcích liberálního přístupu k tomuto tématu máme přece dost příkladů ze Spojených států. Místo úvah, zda by nebylo lepší, kdyby všichni ohrožení měli zbraně a bylo snad méně mrtvých (to bychom všichni měli chodit s pistolemi v kapsách?), asi bychom se měli více zamyslet nad současnou společností a zabývat se tím, co vede jedince k takovým činům a jiné k sebevraždám,“ domnívá se poslanec Karel Fiedler zvolený za Úsvit.

„V Uherském Brodě se stala strašná tragédie a netřeba na ní politicky parazitovat, nicméně vyjádřit se je třeba. Nechci být laciným kritikem pana ministra, ale to, co říká, je velmi plytké, nic neříkající, nic neřešící. Aby měl pravdu a tímto směrem zamezil útoky střelnými zbraněmi, či jim předešel, tak to by je musel zakázat úplně. V opačném případě neřeší nic, pouze nepatrně snižuje procento pravděpodobnosti jejich použití. Já si myslím, že po této tragédii přišla doba bavit se vážně o příčinách konání těchto extremistů. Domnívám se, že v případě Uherského Brodu to byla ztráta zaměstnání. Ono už bylo mnoho tragédií z této příčiny – sebevraždy, loupeže a podobně, ale o nich se nepíše, protože nejsou tak viditelné a senzační. Takže musíme řešit příčinu a tou je nezaměstnanost, která přivádí mnoho lidí do zoufalé životní situace, kterou mnozí neumí řešit. Nakonec o nezaměstnanosti mluvil velmi důrazně a srozumitelně i pan prezident ve svém vánočním poselství. A jak ho „ocenili“ za jeho řeč skoro všichni politici, to jsme viděli. Dokonce jeden mladý muž z ČSSD pravil, že ho neposlouchal, protože tak pokleslým žánrem si nebude kazit Vánoce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Myslím, že amerikanizace i v liberálnějším pohledu na držení zbraní, což je nemalý kšeft pro výrobce, dovozce a prodejce zbraní, není našemu kulturnímu prostředí vlastní. Nepřeji si vzájemné přestřelky útočníků a napadených. Tam, kde působí efektivně stát, bývá méně mrtvých než tam, kde si lidé berou právo do svých rukou,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Myslím, že méně zbraní znamená méně problémů,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

"Nejsem odborníkem v této oblasti, ale držení zbraní bych omezil," řekl europoslanec KŠCM Miloslav Ransdorf.

Střelec zavraždil osm lidí

Podle posledních statistik vypracovaných ministerstvem vnitra za rok 2013 je mezi držiteli zbrojních průkazů a licencí v Česku zhruba 761 tisíc ručních zbraní.

V úterý 63letý pravděpodobně psychicky narušený muž v restauraci Družba v Uherském Brodě zavraždil osm lidí a pak zastřelil i sebe.

Útočník bydlel nedaleko restaurace, policie se v úterý dlouho snažila dostat do jeho bytu, střelcova manželka je nechtěla pustit dovnitř. Kolem jedenácté hodiny večer policie vnikla do domu a žena s nimi vyšla ven. Podle sousedů byli tito lidé problémoví, měla se proti nim i sepisovat petice. Nikdo ale nechápe, proč si muž vybral zrovna restauraci Družba. Vrah měl zbrojní průkaz, ale policisté zatím nevědí, zda střílel legálně drženou zbraní.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…