Na Silvestra se šturmovalo o miliony. Šlo o ně i miliardáři

22.03.2011 22:33

Klíčovým datem pro přidělování licencí na výrobu sluneční energie se stal poslední den minulého roku. Po něm už totiž solární elektrárny dodávají elektřinu do sítě za poloviční ceny. O tom, jak se do tohoto nejzazšího možného termínu trefovaly tři solární firmy, patřící do impéria miliardáře Zdeňka Zemka, vypovídala reportáž v pořadu Reportéři ČT.

Na Silvestra se šturmovalo o miliony. Šlo o ně i miliardáři

Už začátkem minulého roku se začalo ukazovat, že pokles cen technologie dramaticky zkrátí návratnost investic do solárních elektráren, a tehdy se tato sféra podnikání proměnila ve zlatý důl. Rychlý rozvoj solárních elektráren spojený s vysokou cenou sluneční energie hrozil ve svém důsledku prudkým zdražením elektřiny, čemuž zabránila vládní novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která mimo jiné zavedla speciální daň na větší fotovoltaické elektrárny.

Koncem minulého roku se začalo hrát o čas i z toho důvodu, že po 31. prosinci 2010 už nové solární elektrárny dodávají elektřinu do sítě za poloviční ceny. A tak se do dostihu o dodržení tohoto termínu pustily i tři solární firmy, patřící do impéria miliardáře Zdeňka Zemka. Jeho okolnosti mapovala reportáž Davida Havlíka v nejčerstvějším dílu publicistického pořadu České televize Reportéři ČT.

Ministerstvo průmyslu do případu zasahovat nemůže

V areálu bývalých Válcoven trub a železa v Chomutově si tři firmy VT Sun, Saša Sun a Zdeněk Sun (názvy odvozeny od Válcoven trub a jmen dvou synů miliardáře Zemka) zřídily doslova na poslední chvíli dvě pozemní a jednu střešní solární elektrárnu. Kdyby to nestihly do výše uvedeného data, znamenalo by to pro ně v součtu dvaceti let ztrátu desítek až stovek milionů korun. Rychlost vyřízení však vyvolává podezření, zda při žádostech o licence nebyl porušen zákon.

„O okolnosti připojování by se měli zajímat zejména ti, kteří ponesou náklady, to znamená distribuční společnosti, případně pak policie či státní zastupitelství. Ministerstvo průmyslu a obchodu nemá přezkumné pravomoci vůči Energetickému regulačnímu úřadu," reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr průmyslu Martin Kocourek.

ERÚ podal trestní oznámení s podezřením na podvod

Energetický regulační úřad, který licence na výrobu sluneční energie na přelomu roků vydal, se ale sám obrátil na policii, aby prověřila okolnosti přidělování licencí. „Energetický regulační úřad vyhodnotil tato řízení jako ne zcela standardní a z tohoto důvodu jsme na policii podali trestní oznámení s podezřením na podvod," uvedl v pořadu České televize Blahoslav Němeček, místopředseda ERÚ.

Jde o to, že klíčovým dokumentem při podávání žádosti o licenci na ERÚ je revize celého zařízení fotovoltaické elektrárny. „Revize je dokladem, že elektrárna je dokončená a provozuschopná podle platných norem a předpisů," vysvětlil v reportáži Tomáš Baroch, tajemník České fotovoltaické asociace. A jak předložená fakta včetně amatérského videa z instalace solárních panelů i skryté nahrávky výpovědi dělníků naznačují, nemusely být elektrárny v termínu ještě dokončené.

Podle zákona jsou pro vydání licence postačující doklady

„Mne zajímalo, v čem vězí ten podvod, kvůli němuž ERÚ podal trestní oznámení," sděluje pro ParlamentníListy.cz důvody pro vznik reportáže její autor David Havlík. Při natáčení se ukázala jako klíčová revizní zpráva, která měla garantovat provozuschopnost solárních elektráren, ale v době jejího vydání mohly fungovat jen papírově. Nasvědčuje tomu mimo jiné zveřejněné video, na němž jsou zachyceni dělníci, jak ještě na Silvestra na stavbě střešní solární elektrárny pracují.

„Vyptával jsem se na ERÚ, jak je možné, že vydali licenci na střešní solární elektrárnu, když ji nebyli schopni vzhledem k povětrnostním podmínkám fyzicky zkontrolovat. Oni se hájili tím, že není primární povinností úřadu kontrolovat elektrárny fyzicky, ale mají za povinnost kontrolovat jen podklady," říká Havlík s tím, že u zdrojů nad 1MW se rozhodl ERÚ i pro fyzické kontroly, aby předešel možným budoucím potížím.

Je na policii, aby zjistila, zda nešlo o podvod

Ale ani v případě, kdy fyzickou kontrolu nemohl regulační úřad provést, neměl důvod licenci neudělit, protože by se vystavoval riziku žaloby ze strany investora. „Mně to může přijít nelogické, ale to by se musel změnit zákon. Ještě méně logicky jednal i stavební úřad v Chomutově, který vydal už v říjnu povolení na zkušební provoz, přestože úředníci vlastně ani jednu elektrárnu neviděli. A ověřit si to přišli až letos v únoru," dodává pro ParlamentníListy.cz Havlík.

Dosud nikde nezveřejněná zjištění Reportérů ČT sledovalo podle dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. téměř 600 tisíc diváků, tedy každý šestý z těch, kdo byli v danou dobu u televizních obrazovek. V reportáži zaznělo, zda ti, co bouchali šampaňské po udělení licence v hodině dvanácté, tak nečinili předčasně. Zjistit, jak tomu opravdu bylo, je v této fázi už úkolem policie.

K věci:

Zdanění solární elektřiny míří k Ústavnímu soudu 

Klaus by solární proud danil jen rok, kvůli arbitrážím 

Vláda solární elektrárny zdaní. Vyřeší prý tím zdražení elektřiny

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…