Na pozvání Česka přijede do Prahy patron sudetských Němců

07.12.2010 17:58

VÍME PRVNÍ Podle důvěryhodného zdroje serveru ParlamentníListy.cz z ministerstva zahraničí má do České republiky na oficiální návštěvu ve dnech 19. až 20. prosince zavítat bavorský premiér a patron sudetských Němců Horst Seehofer z CSU. Informaci posléze potvrdil i Karel Schwarzenberg.

Na pozvání Česka přijede do Prahy patron sudetských Němců

Podle zdroje ze Zamini (ministerstva zahraničí) má být 20. prosince na Seehoferovou počest uspořádána slavnostní večeře, kterou má pořádat ministr zahraničí Schwarzenberg a které se má zúčastnit i předseda české vlády Petr Nečas. 

Ministr zahraničí Schwarzenberg návštěvu ParlamentnímListům.cz potvrdil a současně vyloučil, že jedním z možných účelů Seehoferovy návštěvy je sudetoněmecká otázka. Má se prý jednat především o hospodářské spolupráci.

"Česká republika je významným exportérem do Německa a především do Bavorska. Bavorsko je náš důležitý hospodářský partner. O Benešových dekretech jednat nebudeme. Bavorského premiéra jsem nepozval já, ale předseda vlády Petr Nečas. Já nejsem protějškem bavorského premiéra," řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.

Informační šum

Mezi ministrem zahraničí Schwarzenbergem a premiérem Petrem Nečasem ale patrně existuje jistý informační šum. Nečas totiž ParlamentnímListům.cz v SMS napsal, že zprávu o návštěvě Seehofera nemůže potvrdit.

"Žádné pozvání pro bavorského premiéra neodešlo. ČR má zvláštní vztahy se sousedními spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem. Standardně k nám jezdí saský premiér, byl tu i nedávno. Bavorsko je v ekonomické oblasti nejvýznamnější partner ČR ze všech spolkových zemí. Otázka Benešových dekretů je uzavřena Česko-německou deklarací a není zde o čem jednat. Na dobrých vztazích s oběma zeměmi máme politický i ekonomický zájem," napsal premiér.

Redakce následně napsala premiérovi SMS, že ministr zahraničí návštěvu potvrdil. "Potvrdit to může pouze premiér. Není pozvání, nemůže být návštěva," reagoval posléze Nečas. Reakci ministra na předsedu vlády zjišťujeme.

Bavorský premiér podporuje zrušení Benešových dekretů

Bavorský premiér se pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů. Podle něho poválečný odsun Němců byl a zůstává bezprávím. Seehofer již několikrát vyzval ke zrušení Benešových dekretů. Sám Schwarzenberg v minulosti uvedl, že Benešovy dekrety jsou proti lidským právů, ale zrušit je nelze.

Nečasovi Seehofer po sněmovních volbách pogratuloval ke jmenování jeho vlády a vyjádřil přání se s novým českým ministerským předsedou co nejdříve setkat. Seehofer v květnu oznámil záměr přijet na podzim do Prahy na první oficiální návštěvu bavorského premiéra v ČR. Chtěl přijet v doprovodu zástupců německé menšiny vysídlené po druhé světové válce z Československa. Před tím, že Seehoferova plánovaná návštěva má pomoci k prolomení Benešových dekretů, varovala také šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

"O návštěvě bavorského premiéra se hovoří vlastně již od devadesátých let," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.


Čtěte také:


Foto: csu.de

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…