ODS je vnímána jako "nefalšovaná mafie", zaznělo na sněmu soukromníků

02.12.2012 15:48

Chvílemi dramatický, chvílemi úsměvný měl průběh 4. sněmu Strany soukromníků České republiky v sobotu v Praze, kterého se zúčastnili také představitelé cechů a Sdružení podnikatelů, i jeden z tvůrců zákona o půdě – František Tomášek. Menší drama způsobili ústečtí delegáti, ale jejich pokus o převrat se jim nepovedl, k jejich výzvě k rezignaci vedení a změně směřování strany se nikdo další z celé republiky nepřipojil.

ODS je vnímána jako "nefalšovaná mafie", zaznělo na sněmu soukromníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference, ilustrační foto

Ústečtí delegáti využili díry ve stanovách strany

Hned po zahájení sněmu bylo jasné, že úplně hladký průběh sněm mít nebude. Ještě před schválením programu totiž vystoupil jeden z ústeckých zástupců a zpochybnil legitimitu některých delegátů. Mezera ve stanovách způsobila, že revizní komise dala kritikům za pravdu a z většiny přítomných, včetně předsedy strany Rostislava Senjuka, se rázem stali hosté bez hlasovacího práva. Z celkem 80 přítomných delegátů  se jejich počet zúžil na 45, kteří mohli rozhodovat.  Po výsledku jednání  revizní komise se sedm ústeckých zástupců s radostí vrátilo do sálu s nadějí, že spolu s osmnácti pardubickými delegáty dokáží sněm ovládnout. „S Bajerem máme většinu,“ doufali, jenže kolegové z Pardubic s místopředsedou strany a předsedou rady Pardubického kraje Petrem Bajerem se k nim nepřipojili. „Politiku dělám proto, aby se neopakoval Únor 48. Nikdy jsem nemyslel, že se budu bát roku 1948 ve vlastních řadách,“ prohlásil předseda strany Senjuk a demonstrativně odešel od předsednického stolu a sedl si v sále mezi pozvané hosty.

Hádka, jestli jsou soukromníci béčko ODS

O co ústeckým šlo, se ukázalo v průběhu dalšího jednání. Kritizovali, že strana před minulými sněmovními volbami v roce 2010 podpořila ODS. „Lidé říkají: vy jste béčko ODS, říkají nám, že jsme zloději a okrádáme lidi, tento stát nám vzal možnost zbavit se špatných podnikatelů, vzal si veškerou moc a nedělá nic. Není páka, aby vzali koncesi nebo živnostenský list podvodníkům,“ zlobil se Bedřich Suldovský. „Spolupráce s ODS nám škodí,“ tvrdil i jeho kolega Petr Homola. Je podle něj vnímána jako „skutečná nefalšovaná mafie.“ „Spojením s ODS neseme tuto nálepku také,“ prohlásil. A ptal se, zda strana není schopna vlastní emancipace. „Stojíme-li na ODS, proč nejsme v ODS,“ rozčiloval se  a kritizoval vystoupení prvního místopředsedy strany Rudolfa Baránka na nedávném kongresu ODS. Ústečtí vyzvali vedení strany, aby se jasně distancovalo od ODS i od pravice. „Proč kamarádit s ODS, když náš potenciál je široký? Proč nejednat se socialisty a brzdit jejich choutky?“ kladl na kongresu otázky Petr Homola. Podle něj by živnostníci měli jednat s každým včetně ČSSD. „Nejsme béčko ODS, buďme silnou stavovskou stranou, se kterou bude možné počítat. Nejsem a nikdy nebudu členem ODS, ani členem jejich B týmu,“ prohlásil nakonec.

Soukromníci nešli do podzimních voleb s ODS

O tom, že Strana soukromníků není „B týmem ODS“, však svědčí  skutečnost, že v podzimních krajských volbách kandidovala strana poprvé, a to ve všech krajích, ale nikde na kandidátkách s ODS. O hlasy voličů se ucházela v pěti krajích v koalicích, většinou s KDU-ČSL, ale i s Konzervativní stranou a SNK-ED, v osmi krajích kandidovala samostatně.

Selhali pravicoví politici, ne pravicová politika

Předseda Rostislav Senjuk i první místopředseda Rudolf Baránek vysvětlovali, že došlo k velkému  selhání pravicových politiků, nikoli pravicové politiky. Některé věci díky spolupráci s vládní ODS se podařilo prosadit díky účasti soukromníků v řadě pracovních komisí. Například v komisi náměstka ministra průmyslu a obchodu a člena Strany soukromníků Bedřicha Dandy se daří snižovat administrativní zátěž pro podnikatele. „Ze 113 podnětů na snižování byrokratické zátěže už bylo 31 vyřešeno, ale je to velmi složitá práce,“ vysvětlil Danda.  Strana má svého zástupce také mezi poradci premiéra Petra Nečase.  Díky odporu premiéra se nepodařilo ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi  prosadit snížení paušálů. „Podařilo se udržet výši výdajových paušálů v nezměněné podobě, i když jsme museli obětovat odečet na nezaopatřenou manželku a děti,“ upozornil na výrazný úspěch poradce Jaromír Schubert. Zato další z bodů vládního programového prohlášení, aby se platila DPH jen ze zaplacených faktur,  podle něj už Kalousek dokázal „zabít“.  Poradce premiéra také upozornil na velký problém, který nutí dělat z podnikatelů berní úředníky. „ Od 1. ledna novela zákona o DPH  přenáší zodpovědnost za správu a výběr daně ze státu na podnikatelské subjekty, protože podnikatel bude muset zaplatit DPH, pokud ji nezaplatí dodavatel, který je plátcem této daně.  Musíte neustále listovat seznamem nespolehlivých dárců daně,“ radil poradce premiéra pro podnikání.

Legalizace švarcsystému sebere drábům důtky

Dalším problémem, který se zřejmě za pomoci poslanců ODS vyřeší, je švarcsystém. Po poslední novele Zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti začali totiž kontroloři Ministerstva práce doslova šikanovat malé firmy, pokutovali je za normální obchodní vztahy.  Skupina poslanců v čele s předsedou klubu ODS Zbyňkem Stanjurou připravuje novelu, která by měla švarcsystém legalizovat. „To sebere drábům důtky,“ řekl Baránek.

Strana chce protlačit své lidi na radnice, do krajů, do parlamentu i do Evropy

Baránek poukázal na to, že soukromníci už svojí podstatou stojí na politické scéně „napravo“,  proto navrhl, aby strana začala vyjednávat o bloku politických sil od středu doprava pro příští sněmovní volby, které se podle něj mohou uskutečnit dřív než v řádném termínu.  Zdůraznil, že je pro soukromníky životně důležité,  pokud chtějí něco dokázat, aby „protlačili“ své lidi na radnice, do krajů i do parlamentu. „Naším cílem musí být poslanci, bez toho strana nezíská na síle. Musíme mít zájem prosadit i někoho do Evropského parlamentu, abychom včas věděli, co připravuje a mohli nějakým nesmyslům včas zabránit,“ řekl Baránek. Objasnil, že nemá smysl se obracet na všechny skupiny, protože levicoví voliči je volit prostě nebudou. „Musíme se jako stavovská strana zaměřit na  soukromníky a jejich rodiny,“  řekl a apeloval na účastníky sněmu, aby usilovali o další členy, zakládali kluby v místech, kde žijí a pracují, protože organizační jednotky strany jsou velmi důležité.

Ústečtí odjeli poraženi na celé čáře

O poslední pokus přiklonit se k levici se postarali zastánci této spolupráce na samý závěr sněmu -  při tvorbě usnesení. Místo původního návrhu Rudolfa Baránka, aby strana navázala spolupráci s politickými subjekty od středu doprava, se „náhodou“ dostalo  do usnesení  znění o spolupráci „se všemi demokratickými politickými subjekty s cílem vytvořit blok pro příští sněmovní volby“. Když Baránek na chybu upozornil, ústečtí delegáti chtěli, aby se hlasovalo i o tomto znění. Ale předseda strany Rostislav Senjuk prostřednictvím místopředsedy strany Petra Bajera navrhl jinou formulaci, aby se spolupracovalo se všemi demokratickými subjekty s výjimkou levicových a ultrapravicových stran. Ta zvítězila. Ústečtí odjeli domů poraženi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…