Peake si Kalouska sama nevybrala. S Vondrou budou mýtit korupci

15.08.2011 14:59

Ač se to může zdát k nevíře, vicepremiérka a šéfka vládního Výboru pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) bude s korupčními praktikami bojovat po boku například Alexandra Vondry(ODS) nebo Miroslava Kalouska (TOP 09). Hájí se ovšem interpretaci, že by si právě tyto dva ministry, vůči kterým Věci veřejné projevují již delší čas nepříliš důvěry, sama zvolila jako své kolegy.

Peake si Kalouska sama nevybrala. S Vondrou budou mýtit korupci

"Je to vůči mé osobě možná nějaká malá zlomyslnost, pokud se zpráva takto objevila v médiích. To, že v protikorupčním výboru bude sedět Alexandr Vondra i Miroslav Kalousek, je pravda. Ale není třeba za tím hledat ani senzaci, ani zvláštnosti. O tomto vládním výboru bylo od samého začátku známé, že bude tvořen ze zástupců ministerstev. Rozhodlo se o tom na K9, tak, že tento výbor bude mít stejný status jako Bezpečnostní rada státu," vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake.

Čtěte také:
Peake: Na zničení korupce nemám dostatečně silný vládní post

A dodala, že původně se sice uvažovalo o tom, že ve výboru budou jen zástupci ministerstev pověřených protikorupční strategií, ale poté, co se ukázalo, že by zástupci byli většinově jen šéfové různých kabinetů, kteří by měli za úkol pouze donášet informace svým ministrům, bylo rozhodnuto, že to budou samotní ministři.

Čtěte také:
 Rozpuštěné Věci veřejné rehabilitují svět politických dinosaurů

"Je to i efektivnější, pokud budou vědět, co se projednává, nebudou pak brzdit ani hlasování ve vládě," dodala optimisticky Karolína Peake.

Jisté je tak, že ve vládním protikorupčním výboru zasednou kromě jeho šéfky a vicepremiérky Karolíny Peake také ministři zahraničí, spravedlnosti, dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj a vnitra. Jediným členem a výkonným místopředsedou výboru, který není členem vlády, bude její náměstek, někdejší bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy Robert Vacek. Vyplývá to z návrhu statutu a jednacího řádu Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, který vicepremiérka předloží ve středu na jednání vlády.

Čtěte také:
 Johnova véčka a boj s korupcí. Úspěch. Nestačily si nahrabat
VV: Funkce dáme k dispozici, pokud odejdou i Vondra, Kalousek a Fuksa

A tak - ačkoli Věci veřejné požadovaly při vypuknutí jarní vládní krize odstoupení ministra obrany a financí - tedy Alexandra Vondry (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09), které v některých svých výrocích označovali členové strany za "dinosaury", nakonec spolu s ostatními právě oni budou mít korupci v Česku za úkol potírat.

Psali jsme:
Mít na triku ProMoPro, střelím se do hlavy, radí Paroubek Vondrovi
Vše o případu ProMoPro čtěte ZDE

"Češi pro takové případy mají celkem pěknou definici: Pytlák hajným, zloděj tajným. Myslím, že to je tak vše, co k tomu můžu říci," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Čtěte také:
 John: Složení protikorupčního týmu si zpochybňovat nenechám. Ve vládě končím

Stanislav Huml, vyloučený rebel z poslaneckého klubu Véčkařů, v současnosti nezávislý poslanec, se nejprve nad informací pozastavil s tím, zda nejde o vtip. "Složení výboru jen z členů vlády tento výbor degraduje. Jsou to tedy jen zbytečně vyhozené peníze," dodal později pro ParlamentníListy.cz. 

I podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa účast zejména Alexandra Vondry ve výboru proti korupci je dokonce možná v rozporu s posláním takového orgánu. "Výboru to každopádně ublíží," dodal Filip.

Také bude pracovní komise, ta se představí v polovině září

Vládní protikorupční výbor navíc podle statutu může zřídit pracovní komise či sbor poradců, složený z odborníků. Takové uskupení skutečně vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

Podle svého statutu vládní výbor koordinuje a vyhodnocuje otázku boje proti korupci a "na základě poznatků z této oblasti činnosti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti".

Jeho hlavním úkolem ale bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik, hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev, "metodicky jim pomáhá", ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Šimůnkovou, bojující za lidská práva, odmítli

Zájem stát se členkou výboru přitom měla i předsedkyně vládní Rady vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Považuji boj proti korupci za významnou součást fungování a rozvoje demokratického právního státu a zajišťování realizace lidských práv a svobod, chci se na něm podílet," napsala v připomínkovém řízení. Odmítnuta byla s tím, že členy výboru musí být - s výjimkou výkonného místopředsedy - jen členové vlády.

Čtěte také:
 Peake: Vítám podporu opozice pro protikorupční strategii

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jeho jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak se který člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…