Pěstoun Dobeš o svěřenci: Táhlo ho to k romské subkultuře. A kradl

08.07.2011 16:59

Ministr školství Josef Dobeš vysvětlil pro ParlamentníListy.cz, jak to bylo s šestnáctiletým Davidem, kterého měl rok v pěstounské péči a před tím šest let v hostitelské péči. Podle ministra Davida, který je napůl Rom, velice přitahovala romská subkultura, má tam hluboké kontakty a zřejmě pro něj tito přátelé znamenali více než klidný život v rodině.

Pěstoun Dobeš o svěřenci: Táhlo ho to k romské subkultuře. A kradl

Deník Blesk informoval, že ministr školství Josef Dobeš vrátil do ústavu šestnáctiletého Davida, kterého měl s manželkou v pěstounské péči. Rodina ho prý nezvládla - manželům ukradl vyšší částku peněz a dokonce ho musela před několika týdny hledat policie s vrtulníkem. Sám ministr to pro ParlamentiníListy.cz potvrdil a celou situaci vysvětlil.

Neuč se, táta je ministr

„Co k té situaci říci, je to holý fakt. Davidovi bylo šestnáct let a rok u nás žil v pěstounské péči. Před tím jsem jej měl v hostitelské péči. To znamená, že u nás byl vždy na Vánoce, na prázdniny a jednou měsíčně na víkend. Nedávno vzal doma poměrně velkou částku a utekl z domova. Je polorom a silně jej přitahovala romská subkultura, mezi Romy měl značné kontakty. Vím od jeho dětské lékařky, že mu jistí kamarádíčci říkali, že se nemá učit, že to nepotřebuje, když má tátu ministra," sdělil ParlamentnímListům.cz Dobeš.

Psali jsme:
Bulvár se pustil do ministra školství Dobeše. Vrátil dítě do ústavu

Situace ministra pro školství, mládež a tělovýchovu  příliš netěší. „Naše malé děti, když jdou okolo jeho pokoje, tak hledají Dádu. David je mentálně retardovaný, jeho maminka byla sociálně velice slabá a zaostalá. Nemá na víc než na učňák. Ten jsme mu sehnali ve Slaném, kde se učil pomocným kuchařem. V jeho útěku však nehrály roli drogy, to bych jako psycholog poznal. Měl jediné zájmy, počítač, počítačové hry a mobilní telefon. Byl schopný protelefonovat dvacet tisíc za měsíc, takže jsme mu museli kupovat omezený kredit," vysvětlil opatrovník.

Zadržela jej až třetí hlídka

Šestnáctiletý chlapec neutekl mezi Romy, ale vydal se do Prahy. „Zavolal ředitelce na učňák, docela mazaně, z pevné linky, že je nemocný a nepřijde. Potom jej hledala  policie i s vrtulníkem termovizií a Davida nenašli. Potom se s ředitelkou spojil mobilem a ta zjistila, že je v Praze. Někde v okolí Václavského náměstí jej kontrolovala policie, dokonce dvakrát, ale řekl jim, že se jmenuje Jan Novák a oni ho nechali jít. Zadržela jej až třetí hlídka," řekl ministr.

Chlapec neměl v životě příliš štěstí. Zemřela mu matka a rok na to i babička. A tak šel do dětského domova. Poté, co si ho do péče vzali starší manželé. I tam do rodiny zasáhla smrt a David putoval zpět do dětského domova, kde se upnul ke staršímu kamarádovi. Po jeho odchodu z domova se stal jeho kamarádem Josef Dobeš, který si jej vzal nejprve do hostitelské péče a později do pěstounské péče. David u Dobešů vyrůstal se třemi vlastními syny ministra Jakubem, Kryštofem a  Matoušem.

Kam dál:

##MINIPAS1239##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…