Prezident po Klausovi: Opět divadlo o kulce a hospitalizacích? Vše je možné

18.01.2011 20:56

Budou Češi v roce 2013 volit prezidenta sami, nebo budeme opět svědky 281hlavého divadla o dvou dějstvích, jedné kulce a několika náhlých hospitalizacích zákonodárců. Tuto otázku si již od vzniku koaliční dohody TOP 09, VV a ODS kladou mnozí odborníci i laická veřejnost.

Prezident po Klausovi: Opět divadlo o kulce a hospitalizacích? Vše je možné

Strany trojkoalice se na nutnosti co nejdříve uzákonit přímou volbu shodly už v létě s tím, že by bylo záhodno mít návrh zákona připraven už na podzim. Jenže Nový rok je za námi a ve Strakově akademii nic neleží.

Místo toho vládní koalice jako jeden muž shodila ze stolu návrh na přímou volbu z dílny ČSSD. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila proto, že socialisté chtěli příliš rozsáhle měnit pravomoci hlavy státu.

"Budu zcela upřímný. ČSSD se pouští do změn pravomocí prezidenta. Při více změnách těžko dosáhneme shody ústavní většiny ve Sněmovně i v Senátu. Takto je ohrožen vůbec samotný návrh," řekl Pospíšil serveru iDNES 8. prosince minulého roku, kdy koalice zablokovala návrh sociálních demokratů v Poslanecké sněmovně.

Dále čtěte:
Havel popřál Čechům více klidu
Vašek Klaus je lepší prezident, než byl Havel, tvrdí kuchař Pohlreich
Havel Klause pobavil, lékaři ho štvou, když chtějí, ať si jdou

Vládní návrh už míří do Strakovky

Nyní má tedy přednost návrh vládní. Ministr Pospíšil dokonce splní slovo, které dal před Vánoci, tedy že v lednu se věci konečně pohnou kupředu. "Návrh ve čtvrtek projedná Legislativní rada vlády. Pan ministr předpokládá, že zhruba do 14 dnů poté bude o návrhu rozhodovat samotná vláda, nicméně doba mezi projednáním Legislativní radou vlády a vládou se bude samozřejmě odvíjet od toho, jak velké změny návrhu Legislativní rada vlády navrhne," sdělil ParlamentnímListům.cz tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti.

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce, který byl jedním z předkladatelů konkurenčního řešení přímé volby, je ale dění v této věci opět ve fázi nula. "Nyní opět nemáme nic. My jsme byli připraveni náš návrh upravit, jednat s koalicí o všem, ale oni rozhodli, že se k projednávání přímé volby dostaneme opět nejdříve za půl roku," komentuje pro ParlamentníListy.cz prosincový krok vládní koalice poslanec a stínový ministr vnitra.

A dost dobře jej nechápe, změna z nepřímé volby na přímou, tedy faktická změna postavení prezidenta, se podle něj musí alespoň minimálně odrazit v Ústavě.

Dále čtěte:
Nechci Paroubka na Hradě. Proto přímá volba, řekla Němcová

Občané by mohli odvolat prezidenta z Hradu

Původní návrh ČSSD byl v tomto směru poměrně novátorský. Kromě změn v pravomoci jmenovat předsedu a místopředsedy Nejvyššího správního soudu a členy bankovní rady ČNB a povinnosti přijmout demisi vlády vždy a bezodkladně, je zajímavou novinkou možnost odvolat prezidenta během funkčního období.

Mohli by tak učinit sami občané poté, co by referendum v této věci vyhlásila sněmovna. Smůlu by poslanci měli, pokud by se veřejnost postavila za prezidenta, v tom případě by skončila sama dolní komora parlamentu.

Tejc: S TOP 09 a VV se shodneme, problém je v ODS

Socialisté jsou podle Tejce připraveni znovu předložit svou novelu Ústavy, pokud tak neučiní sama vláda. S tou jsou ale připraveni jednat.

"Pokud se to na klubu podaří, představíme tým vyjednavačů. Všeobecná shoda stran v této věci je nutná," informoval ParlamentníListy.cz Tejc. Otevřeny jsou podle něj všechny možnosti, jak by měla změna Ústavy vypadat. Tedy i způsob volby hlavy státu.

Ale právě v této otázce zřejmě největší zdržení způsobí nikoliv hádka mezi koalicí a nejsilnější sněmovní stranou, ale výměna názorů v koalici samotné. ČSSD se totiž dobře shodne nejen s Věcmi Veřejnými (které chtějí podle Karolíny Peake se socialisty jednat už v únoru), ale i s TOP 09 na tom, že ideální cestou by byl tzv. francouzský systém, tedy dvoukolový s tím, že do druhého kola postoupí dva nejsilnější kandidáti v případě, že v kole prvním ani jeden nezíská nadpoloviční většinu.

ODS prý svým kandidátům nevěří

ODS ale francouzský systém příliš nevoní. Šanci by nejraději dala více kandidátům. Respektive všem, kteří dosáhnou v kole prvním alespoň 12,5 procenta. Poslanec Marek Benda považuje dvoukolový francouzský systém za nevýhodný proto, že pro mnoho občanů, jejichž kandidát neuspěl, jde v druhém kole o volbu "menšího zla."

TOP 09 proti tomu argumentuje obvyklou praxí, kdy například na Slovensku nebo ve Francii, kde přímá volba prezidenta existuje, funguje právě zmiňovaný francouzský model. Ten ostatně funguje i při české volbě senátorů a veřejnost je na něj zvyklá. "Vládní koalice se nejprve musí shodnout mezi sebou na jedné ze tří předkládaných variant přímé volby prezidenta. Až poté bude řešit podporu návrhu ze strany opozice," vystihuje koaliční pnutí odpověď Pospíšilova úřadu.

Poslanec Tejc ale vidí za postojem ODS čistě pragmatické důvody. "ODS si zřejmě nevěří. Nevěří svému kandidátovi, že by dokázal v prvním kole získat alespoň 15 procent hlasů. Proto ta nízká hranice pro účast v druhém kole," konstatoval na adresu nejsilnější strany koalice.

Odhaduje přesto, že by si K9 mohla spory vyřešit do prázdnin. "V létě by se to mohlo dostat do sněmovny, a do konce roku by mohlo být hotovo. To ale předpokládá spolupráci nejen ve sněmovně, ale třeba koordinaci s ústavněprávním výborem Senátu. Horní komoru nelze u takto důležitého zákona opomíjet, to bychom mohli také pěkně narazit," varuje Tejc. Právě po podzimních volbách ztratila ODS v Senátu většinu a nejvíce senátorů má ČSSD.

Pokud by se nakonec podařilo přímou volbu v roce 2013 realizovat, účast by zřejmě byla rekordem v historii samostatného českého státu. Podle průzkumu společnosti SANEP z května minulého roku by se voleb zřejmě zúčastnilo 82,5 procenta oprávněných voličů. Zároveň si 57, 2 procent lidí myslí, že by se měly zásadně rozšířit pravomoce prezidenta. Hned další číslo ale není pro české zákonodárce dobrou vizitkou. 67,9 procent dotázaných totiž nevěří, že se přímou volbu prezidenta podaří do roku 2013 schválit. 

Související:
Tady je Klausovo. Bulvár střílí do rodiny prezidenta

Prezident celý život straní, brání Jakl Klause před ataky levice
SLEDOVALI JSME téma Novoroční projev 

Ilustrační foto: klaus.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…