Vondra si může oddychnout. Jeho Bílou knihu vláda schválila

18.05.2011 15:20

Takzvaná Bílá kniha obrany, která určuje koncepci rozvoje armády v následujících deseti letech, prošla hlasováním ministrů. Kabinet Petra Nečase ji tak dnes schválil.

Vondra si může oddychnout. Jeho Bílou knihu vláda schválila

Dokument připravil tým ministra Alexandra Vondry, který Bílou knihu považuje za zásadní materiál svého funkčního období.

Vondra v Bílé knize, která navíc armádu reformuje a počítá i s tím, že ministerstvo obrany zeštíhlí, pojmenoval tři zásadní problémy, s nimiž se bude armáda v nejbližších letech potýkat.

Za prvé jde o plnou operační schopnost, kterou by měla mít armáda v roce 2018. Jenže té nedosáhne. Plánovaný stav 26 200 vojáků totiž nebude prý dosažen, protože armáda stárne a rekrutů bude málo. Nyní má armáda 22 tisíc vojáků, a Vondra se netají tím, že tento počet bude chtít udržet.

Další zásadním bodem je vnitřní dluh, který kvůli nesystémovým investicím činí 80 - 90 miliard korun, jež budou chybět na modernizaci techniky i obnovu nemovitostí.

Možná jste nečetli:

Ministerstvo nyní operuje se třemi variantami vývoje rozpočtu. Pokud by byl dále krácen, bude z armády "torzo". "Budeme moci maximálně udržet současný stav schopností, dosažení plných operačních schopností by se však odložilo na neurčito," podotkl k otmu nedávno Vondra.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

S růstovým scénářem, který by si vyžádal radikální zvýšení rozpočtu Vondra nepočítá. „Bylo by to hezké, ale nerealistické," míní ministr.

Armáda je sama podle něj schopna ušetřit stovky miliónů, v delším časovém výhledu i miliardy.

Vyšetřovatelé v rámci Vojenské policie budou samostatnější

Místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Viktor Paggio za VV do Bílé knihy prosadil změny v organizaci Vojenské policie, které by měly přinést skutečně nezávislé vyšetřování například okolností zbrojních zakázek

„Bílá kniha obsahuje první krok, tedy osamostatnění vyšetřovatelů v rámci Vojenské policie a jejich oddělení od pořádkové a dopravní služby. Druhým krokem by pak měla být nezávislá kontrola jejich práce někým zvnějšku, tak jak to bude v případě normální policie. Tu bude kontrolovat Generální inspekce, která bude spadat přímo pod vládu," uvedl Paggio.

Dalším z prosazených bodů je kybernetická bezpečnost, která je podle Paggia globální hrozbou, se kterou musí počítat i Česká republika. „Není to tsunami ani ničivé zemětřesení, ale hackerské útoky na internetové sítě, které mohou státy jako Česká republika velmi výrazně zasáhnout a proto je potřeba se vůči tomuto důkladně bránit. Podívejme se třeba na Irán, kde se prostřednictvím kybernetického útoku podařilo vážně poškodit jaderná zařízení." dodal poslanec.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…