Zle v ČSSD. Komunisté nás vraždili, připomněl Hašek Sobotkovi

29.04.2011 12:21

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka šokoval. Pro Hospodářské noviny prohlásil, že pokud by v příštích volbách sociální demokracie zvítězila s výrazným náskokem, dovedl by si představit menšinovou vládu s podporou KSČM. Koalici s komunisty však odmítl. První místopředseda Michal Hašek se však proti myšlence tvrdě ohradil.

Zle v ČSSD. Komunisté nás vraždili, připomněl Hašek Sobotkovi

 

„Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, kolice s nimi není naším cílem," prohlásil Sobotka pro Hospodářské noviny.

Související: Vláda s pomocí KSČM? Šéf ČSSD Sobotka to připouští


Bohumínské usnesení platí

Jeho názor se však nesetkal u všech sociálních demokratů s velkým pochopením. První místopředseda strany Michal Hašek se proti názoru Sobotky ostře ohradil. „Bohumínské usnesení o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni pro mne rozhodně není mrtvé a budu jej i nadále důsledně prosazovat uvnitř ČSSD," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Hašek.

"S nynější nereformovanou KSČM bez jasné sebereflexe poválečné historie, bez jasné sebereflexe poválečné historie, včetně perzekuce sociálních demokratů. Někteří byli popraveni, řada vězněna, předseda sociální demokracie Bohuslav Laušman byl unesen komunistickou státní bezpečností z Rakouska a v komunistickém vězení zemřel za dosud neobjasnených okolností. Neumím si za těchto okolností představit sdílení vládní odpovědnosti za Českou republiku s komunisty," vysvětluje 1. místopředseda.

Mitterand měl také podporu komunistů

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach není tak rezolutní. Přesto spolupráci s komunisty příliš nakloněn není. „Něco jiného je určitá podpora, něco jiného přímá spolupráce. Jisté je, že platí Bohuminské usnesení a to bude platit minimálně dva roky do příštího sjezdu. Pro mě je svaté, brněnský sjezd jej nijak neinovoval, takže platí a není o čem hovořit," prohlásil senátor Škromach, který je známý tím, že stojí věrně po boku Michala Haška.

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek by ve vládě ČSSD s podporou komunistů příliš velký problém neviděl. „Vláda levicové strany s podporou jiné levicové strany není nic nenormálního. Mitterand vládl ve Francii s podporou komunistů. A jestli se to nelíbí Michalu Haškovi? Tak ať se spolehne na svého kamaráda Bártu. Pokud nebude ČSSD dělat důsledně levicovou politiku, může tu vzniknout nová levicová strana," naznačil trochu tajemně Paroubek. Myšlenku však rozvádět nechtěl.

Související:


Čtěte také:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…