Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2018 13:27:38

Starosta Valašského Meziříčí: Hnutí ANO by se nyní bez Andreje Babiše neobešlo

Starosta Valašského Meziříčí: Hnutí ANO by se nyní bez Andreje Babiše neobešlo

vydáno 06.03.2015 Po osmi letech nahradil v čele města Jiřího Částečku z ODS. Oproti předchozímu vedení slibuje větší transparentnost radnice. Jaké jsou jeho další priority?

V politice je nováčkem a nás tak zajímalo i to, proč se vlastně rozhodl kandidovat. Vyjádřil se také k uplynulému sjezdu hnutí ANO. Jak hodnotí zvolené vedení a projevy které zde zazněly? Který jej nejvíce oslovil? Nejen na to odpovídal Robert Stržínek (ANO) pro ParlamentníListy.cz.

Pane starosto, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně překvapilo?

Čas běží jako o závod a je to opravdu již více jak 100 dní od ustavujícího zastupitelstva. Za tu dobu se odehrála spousta věcí. Nejen já, ale i mí kolegové jsme se seznámili s většinou z více jak 150 zaměstnanců městského úřadu. Pravidelně se setkáváme s vedoucími jednotlivých odborů a dnes již máme slušný přehled o vnitřní struktuře a organizaci úřadu jako takového. Pochopení vnitřních procesů je pro mne velice důležité.

Teď si na pomoc vezmu plánovací kalendář. Za uplynulé 3 měsíce jsem já osobně absolvoval více jak 300 schůzek, porad a jednání. Jsem slušně seznámen se všemi stěžejními kauzami, které naše město řeší, a pevně věřím, že alespoň některé také brzy úspěšně vyřeší.

Vybrali jsme novou vedoucí OŠKS, stabilizujeme právní oddělení a v běhu je výběrové řízení na pozici specialisty na controlling a také na nového ředitele městské policie. Daří se nám šetřit veřejné prostředky a to jak optimalizací pojištění města, tak třeba změnou v systému parkovacích automatů. Chodíme mezi lidi a snažíme se jim maximálně naslouchat.

Jsou ustanoveny, a co je důležité, plně fungují nové komise města, dále všechny výbory včetně osadních. Velký kus práce udělaly i pracovní skupiny pro WEB města a marketingový tým. Budujeme kontakty na kraji, ŘSD a ministerstvech. K zásadním změnám došlo v dozorčích radách Technických služeb a také ve společnosti Městské lesy a zeleň.

Kladná i záporná překvapení jsou na pořadu každého dne. Co mne záporně překvapilo je například komplikovaný a zdlouhavý systém zadávání veřejných zakázek. Jednodušší a pružnější systém bych určitě přivítal nejen já. Kladně naopak hodnotím práci zastupitelů a to jak koaličních, tak opozičních a jejich přístup k řešení pracovních úkolů. Ve všech důležitých věcech táhneme za jeden provaz.

Váš předchůdce byl ve funkci osm let. Co budete chtít dělat jinak, než on? A je naopak něco, v čem na něj budete chtít navázat?

Snažíme se (tedy nejen já, ale celé vedení města) mnohé věci dělat jinak. Otevřeněji a transparentněji. Zveřejnili jsme všechny faktury města za poslední 3 roky. Se zveřejňováním faktur budou také následovat městské společnosti a příspěvkové organizace. Chystáme elektronický registr smluv. Na zastupitelstva města jsme pozvali ředitele základních a mateřských škol, chystají se jednatelé firem s účastí města, následovat budou ředitelé příspěvkových organizací a mnozí další. Nechci však apriori tvrdit, že předchozí vedení města dělalo vše špatně. To by bylo sice jednoduché, ale nebyla by to pravda. Mnoho věcí se povedlo a je nač navazovat. Započaté revitalizace sídlišť, opravený zámek Žerotínů, cyklostezka Bečva, Čistá řeka Bečva, to je jen několik akcí z minula, na které budeme určitě navazovat.

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice, na níž jste se dohodli společně s lidovci? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období?

Jsem o tom pevně přesvědčen. Není to ale tak, že bychom měli na všechno stejný názor. Mnoho věcí vidíme rozdílně, co je ale důležité a čehož si Vážím, je to, že dovedeme argumentovat, komunikovat a domluvit se na společném řešení.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Je toho spousta a vycházejí z našich volebních programů. Nicméně město a jeho potřeby jsou živým organismem, který se neustále vyvíjí. Za mne si kladu jako hlavní úkol znatelně posunout dopředu zásadní kauzy, které trápí naše město. Bytové domy na Stínadlech, CZT, krytý bazén a spor se společností Skanska, CTP Invest a proluka na ul. Masarykova a snad hneme i s obchvatem města.

V politice jste nováčkem. Proč jste se rozhodl kandidovat? A čím Vás oslovilo hnutí ANO?

Ano, dříve jsem se nijak politicky neangažoval. Pravdou je, že myšlenky hnutí jsou mi blízké, a když mne oslovilo několik známých, kteří byli u zrodu Valašskomeziříčské organizace s prosbou o pomoc, nemusel jsem dlouho váhat.

Jak budete chtít využít své zkušenosti z podnikání v politice? A nehrozí ve Vašem případě střet zájmů?

Dlouhou dobu jsem podnikal v oblasti IT, ale zkušenosti jsem sbíral také v médiích. V obou dvou případech to byla velmi dobrá škola pro výkon současné funkce. K žádnému střetu zájmů v tuto chvíli dojít nemůže, neboť se plně věnuji práci pro město a na podnikatelské aktivity nezbývá čas.

Uplynulý víkend jste se účastnil volebního sjezdu ANO, kde svou funkci předsedy obhájil Andrej Babiš. Domníváte se, že by vůbec ANO obešlo bez Andreje Babiše?

Víte, říká se, že každý je nahraditelný. V tomto případě, si ale myslím, že osoba znovuzvoleného předsedy hnutí p. Babiše je klíčová a hnutí by se bez něj v tuto chvíli neobešlo.

Prvním místopředsedou strany se stal Jaroslav Faltýnek, dalšími pak Jaroslava Jermanová, Petr Vokřál, Radmila Kleslová a Jan Volný. Prozradíte nám, zda jde i o Vaše favority?

Polovina z nich byla i mými favority.

Na sněmu zazněla řada proslovů. Je něco, co jste v nich ale postrádal?

Ano, proslovů byla spousta a přiznám se, že nejvíce na mne zapůsobil Martin Stropnický. Jeho proslov se vymykal všem ostatním. Formou, podáním, přednesem. Obsahově se mnohé proslovy blížily. Vycházely z hlavních hodnot a myšlenek hnutí: Nelhat, nekrást a pracovat pro lidi. U některých řečníků mně chyběla interpretace jejich vlastních pocitů, toho čeho oni sami chtějí dosáhnout a co jsou ochotni pro hnutí a tuto společnost udělat.

Nejvíce emocí vyvolal ale asi proslov Andreje Babiše, kde zkritizoval své koaliční partnery. Domníváte se, že byla jeho kritika na místě? Nemůže ohrozit spolupráci vlády, ale i preference hnutí? Přeci jen právě na hádky uvnitř vlády strany v uplynulém volebním období doplatily.

Jak fungují koaliční vztahy v Praze, se neodvažuji posuzovat. Pan Babiš ale jistě měl pádný důvod, proč takto veřejně tuto kritiku prezentoval.

Nedávno jste vyhlásil audit vytíženosti jednotlivých pracovníků úřadu. Chcete tím zefektivnit práci jednotlivých odborů a nevylučuje ani případné propouštění. Kdy budu známi výsledky? A prozradíte nám, kolik audit bude stát?

Nebude stát nic, protože je realizován oddělením vnitřního auditu. Výsledky chci zveřejnit do konce března.

Chtěli byste navázat na záměr původního vedení a zavést ve městě bezplatnou dopravu. Jaké dopady to bude mít na rozpočet? Jaké odhadujete náklady?

Bezplatná MHD není na pořadu dne. Na pořadu dne ale brzy bude výběrové řízení na dodavatele této služby. Legitimní je i otázka, zda by tuto službu s pomocí dotací nemohlo realizovat město samotné. Pokud se mne ale ptáte, o jakou částku by město přišlo v případě bezplatné MHD, pak by se jednalo o cca 2 miliony Kč ročně.

Nejvyšší počet kriminálních případů všeho druhu zaznamenali policisté na Valašsku v loňském roce ve Valašském Meziříčí. Radnice tak hledá cesty, jak situaci zlepšit. Jaké řešení navrhujete, respektive jaké změny v nejbližší době plánujete? A proč má podle Vás město tak špatné výsledky?

Valašské Meziříčí je dopravní křižovatkou a je pravdou, že se začínáme stávat rájem bezdomovců. S tím jistě souvisí i vysoká kriminalita. Jednou z cest je tlak na městskou policii, která by měla být tou hlavní institucí, která si s tímto nešvarem poradí. I proto jsem dal vypsat výběrové řízení na jejího nového ředitele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama