Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2018 13:23:25

Valašské Meziříčí je nadprůměrným zadavatelem veřejných zakázek

Valašské Meziříčí je nadprůměrným zadavatelem veřejných zakázek

vydáno 08.12.2014 Podle hodnocení zadavatelů veřejných zakázek patří město Valašské Meziříčí k nadprůměrným zadavatelům veřejných zakázek. Ukázal to nový zIndex, který spustili výzkumníci z Univerzity Karlovy.

 ZIndex hodnotí například kolik firem o zakázky soutěží, jestli města zakázky často ruší či zda o nich špatně neinformují.

Jsou zakázky dodavatelům dostupné? Probíhá o zakázky kvalitní soutěž? Má veřejnost možnost zjistit, kam tekly peníze? To jsou témata, která hodnotil akademický výzkum na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V hodnocení větších měst podle praxe ve veřejných zakázkách skončilo Valašské Meziříčí na 23. místě s hodnotou 65 bodů ze sta. V čele žebříčku měst nad 20 tisíc obyvatel je Orlová a Třebíč (74), na konci jsou naopak Hodonín (44) a hlavní město Praha (45).

Při hodnocení zIndex vychází z tvrdých dat o zakázkách města za poslední tři roky. Z nich odborníci počítají jedenáct ukazatelů pokrývající různé fáze veřejné zakázky od vypsání až po plnění. Zároveň hodnotí, zda zadavatel postupoval transparentně, hospodárně a jestli mu nevznikla korupční rizika. Index sleduje, zda města postupují podle dobré praxe, tedy podle mezinárodně uznávaných „pravidel slušného chování“ ve veřejných zakázkách.

„Máme výborný tým lidí, který je připravuje,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek. „Každá změna v zadání zakázky je komplikace a práce navíc. Je pravda, že někdy prostě není možné se jim vyhnout, podstatné ale je, aby se to nestávalo často,“ dodal starosta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama