Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2019 8:38:00

Desítky tisíc českých samoživitelů a samoživitelek mají každodenní trable v ‘pop

Desítky tisíc českých samoživitelů a samoživitelek mají každodenní trable v ‘pop

Komentář na facebookovém profilu k problémům rodičů samoživitelů

 Jsme za půlkou srpna a nový školní rok se blíží! Bohužel pro některé samoživitele a samoživitelky je školní rok spojený s výdaji, které si nemohou dovolit.

Jak říká naše ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová: „Desítky tisíc českých samoživitelů a samoživitelek mají každodenní trable v ‘popisu práce’. Děti nemohou za nezodpovědnost nebo neschopnost jednoho z rodičů!” Mnozí z nás si ani nedokážou představit, s čím vším se musí někteří samoživitelé potýkat. Zvlášť v situacích, kdy druhý rodič neplatí alimenty.

Naše Jana Maláčová chce proto prosadit návrh zákona, v rámci kterého by stát dětem neplatičů posílal měsíčně 15-25 % průměrné mzdy podle jejich věku. Vyplacené dávky by potom po neplatiči alimentů vymáhal stát. „Během babího léta se chceme pořádně opřít do zavedení zálohovaného výživného,” říká Jana Maláčová.

Podle průzkumů si na výdaje spojené se školními pomůckami a dětskými kroužky zvládá našetřit jen 25 procent samoživitelů. Ostatní shání pomůcky pro děti z druhé ruky nebo si na ně půjčují. Tyto rodiny už nesmí být nadále bez pomoci státu!

Celých 13 procent rodičů nemohou dětem platit nejen kroužky, ale dokonce ani školní obědy. Samoživitelé ale přitom mohou požádat o mimořádnou okamžitou pomoc ze strany státu! Rodiče službu mohou využít i na výdaje spojené se začátkem školního roku, které se pohybují až v řádech tisíců korun. O této pomoci se dočtete více například ZDE.

Věříme, že se podaří prosadit návrh naší Jany Maláčové a stát tak konečně ulehčí samoživitelům těžkou situaci. Děti přece nesmí doplácet na nezodpovědnost některého z rodičů. Přečtěte si celý článek o samoživitelích a jejich starostech na začátku školního roku ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama