Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2020 10:53:00

Vedení Prahy vůbec netuší, co se v DPP děje

Vedení Prahy vůbec netuší, co se v DPP děje

Zakázka na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou Dopravní podnik zadal bez veřejné soutěže firmě Škoda Transportation, je jasným důkazem, že vedení hlavního města neví, co se v podniku děje.

 „Nejhorší ale je, že jde sice o nejviditelnější, ale zdaleka ne jedinou podivnost. Celé hospodaření Dopravního podniku je od nástupu nového vedení velmi netransparentní. Nezpochybňujeme nutnost servisu souprav metra, ale způsob, jakým byl zadán. I jednací řízení bez uveřejnění je legální způsob, ale zejména u takto obří zakázky by, pokud opravdu nelze soutěžit, mělo probíhat maximálně transparentně,“ řekl poslanec a bývalý pražský radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), podle nějž je nutné, aby vedení města udělalo systémové kroky k nápravě. „Například by mělo urychleně obměnit dozorčí radu, aby v ní seděli odborníci, kteří problematice rozumějí,“ dodal s tím, že Dopravní podnik je řízen tzv. německým modelem, což znamená, že představenstvo fakticky podléhá dozorčí radě, kterou ovšem současné vedení Prahy zvolilo podle politického klíče, což není optimální.

Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík pak vyzval primátora Zdeňka Hřiba, aby za kroky Dopravního podniku převzal osobní odpovědnost, protože koaliční hnutí Praha sobě situaci zjevně nezvládá. „Piráti uspěli ve volbách zejména kvůli tomu, že kritizovali všechny ostatní a nálepkovali všechno možné jako neprůhledné či netransparentní. A teď najednou se pod jejich vedením děje v Praze tohle. Vydat tak obrovskou částku takovým způsobem je naprosto bezprecedentní, podezřelé a systémově špatné. A to i v případě, že by šlo o částku adekvátní, což je ovšem s velikým otazníkem,“ zdůraznil Pavlík. "Překvapuje mě také, že přestože neustále volá po transparentnosti, postavilo se vedení Prahy proti nezávislému auditu předmětné zakázky," dodal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama