Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2019 21:33:00

Vláda schválila zákon o státním rozpočtu i s 15 miliardami na sucho, bezpečnost

Vláda schválila zákon o státním rozpočtu i s 15 miliardami na sucho, bezpečnost

Hlavním bodem pondělního jednání vlády byl návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2020.

 První verzi v červnu odmítli podpořit ministři za ČSSD, protože návrh ministerstva financí neumožňoval plnit vládní program - nepočítal s penězi na sociální služby, boj se suchem, auta pro policisty nebo na investice pro hasiče. Po dlouhém vyjednávání se podařilo vyjednat kompromis, z požadovaných 20 miliard korun se podařilo ministrům za ČSSD obhájit téměř 15 miliard korun a prosadit zvýšení důchodů o 900 Kč, zvýšení tarifních platů o pevnou částku 1500 Kč pro každého a zrušit nejnižší tarifní tabulky.

Maláčová: Peníze navíc půjdou hlavně do důchodů a na rodičák
Důležité finance získalo na svůj chod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Bude totiž jak na růst důchodů tak i na rodičovský příspěvek. Ministryně Jana Maláčová vyjednala pro svůj resort o 15,6 miliardy Kč navíc na mandatorní výdaje nad rámec valorizace. „Jsem ráda, že koalice navyšuje prostředky na sociálně demokratické priority. Pomáhat seniorům, rodinám s dětmi i zdravotně postiženým je pro mě zásadní. Kvalitní sociální politika není zadarmo, společnosti se ale tato investice vrátí,“ zdůraznila ministryně Jana Maláčová.

Hamáček: Povedlo se získat peníze pro hasiče a policisty
Úspěchy při vyjednávání za ministerstvo shrnul předseda ČSSD Jan Hamáček. “V roce 2020 bude resort hospodařit s cca 80 mld. Kč, což je téměř o 4 mld. Kč více oproti původnímu návrhu. Peníze budou mimo jiné použity na policejní a hasičské stanice, nákup výškové techniky nebo na obměnu vozového parku bezpečnostních sborů. Již minulý týden jsme představili nové vozy Policie ČR. Všichni hasiči a policisté dostanou přidáno 1500 Kč, to nejvíc pomůže začínajícím příslušníkům a těm s nejnižšími příjmy.”

Toman: Budeme bojovat se suchem a proti kůrovci
Nejen Janu Hamáčkovi povedlo vyjednat peníze ještě do aktuálního rozpočtu na rok 2019. Například Ministerstvo zemědělství vyjednalo o 1 miliardu více. “Ty půjdou na boj proti kůrovci a také boj proti suchu. Dvě oblasti, které trápí české zemědělství nejvíce,” popsal Toman.

Petříček: Rozšiřujeme pomoc Čechům v zahraničí
Brána do Asie - i tak je označován Singapur. A právě v Singapuru díky vyjednaným 50 milionům korun navíc vznikne nová ambasáda. “Vznik zastupitelského úřadu v Singapuru byl jednou z priorit MZV. Pomůže jak lidem, kteří do oblasti cestují, tak podnikatelům, kteří by tam chtěli expandovat. Jsem rád, že se nám povedlo vyjednat peníze i na další naše aktivity jako jsou zahraniční rozvojová spolupráce nebo pomoc lidem v místech, odkud by mohla přijít další uprchlická vlna,” popsal další priority Tomáš Petříček.

Zaorálek: Jsem rád, že zvýšíme platy v kultuře
V minulém týdnu se povedlo na koaliční radě prosadit zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejné sféře o 1500 Kč. To se líbilo i ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi. "Já jsem velmi rád, že se toto povedlo prosadit. Platově si totiž polepší například uvaděčky v divadlech, knihovníci a další zaměstnanci v kultuře. To je pro mě nyní zásadní téma.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama