Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2015 22:19:00

Jednání Unie s Tureckem je zahaleno tajemstvím. Žádáme zveřejnění dopisu

Jednání Unie s Tureckem je zahaleno tajemstvím. Žádáme zveřejnění dopisu

"Výsledky jednání zástupců Evropské unie s Tureckem, která proběhla na konci listopadu, jsou tak trochu zahaleny tajemstvím,“ říká česká europoslankyně Dita Charanzová, která spolu s dalšími 33 kolegy podepsala dopis adresovaný předsedovi Komise Jean

Dne 29. listopadu byl prezentován společný postup Turecka a EU na řešení migrační krize, a to zejména v otázce podpory uprchlických táborů v Turecku. Nad jakékoli pochybnosti šlo o významné setkání, obě strany se mj. shodly i na nutnosti oživit  přístupový proces Turecka do EU. Následná ujednání se týkala finanční podpory a výhledového uvolnění vízové povinnosti pro Turecko. „Tyto závěry jsou velmi podstatné. Měli bychom mít velice přesný obrázek o tom, co všechno bylo dohodnuto,“ píší poslanci v listu.

Poslance zejména znepokojuje fakt, že se Evropská komise pravděpodobně zavázala dokoncit již v prvním kvartálu příštího roku přípravné práce k otevření řady významných přístupových kapitol pro Turecko, aniž by tyto otázky předtím projednala s členskými státy EU28. Nejasné zůstává přesné znění dopisu, který po jednání předseda EK adresoval tureckému premiérovi. O jeho existenci se během debaty Evropské komise a Rady v Evropském parlamentu zmínil místopředseda EK Timmermans. V dopisu měla Komise ujistit svůj turecký protějšek o záměru otevřít přístupové kapitoly týkající se mj. energetiky, soudnictví a základních práv, bezpečnosti, vzdělání apod. V tureckých médiích byli následně citováni nejmenovaní představitelé země, kteří tvrdí, že tento dopis je třeba považovat za závazek EU.

„S kolegy proto představitele Komise žádáme o zveřejnění tohoto dopisu, stejně jako jakýchkoli dalších dokumentů, které by do výsledků jednání z konce listopadu vnesly světlo a vyvrátily tak všechny možné pochyby, dohady a spekulace, které se kolem závěrů z jednání vytvořily,“ uzavírá Dita Charanzová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama