Bc. František Elfmark, DiS.

  • Piráti
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2019 14:30:57

MMR upravilo věcný záměr stavebního zákona po našich připomínkách

MMR upravilo věcný záměr stavebního zákona po našich připomínkách

Pirátský poslanec František Elfmark svolal na čtvrtek 25. dubna již pátou schůzku pracovní skupiny k rekodifikaci stavebního práva, na kterou přizval zástupce Ministerstva pro místní rozvoj a Hospodářské komory.

Hlavním bodem schůzky byla debata nad vypořádanými pirátskými připomínkami k věcnému záměru, se kterými ministerstvo ve většině případů plně souhlasí.

„Ze strany Pirátů byly vedle zjednodušení stavebních procesů, elektronizace a zvýšení nezávislosti rozhodování dále připomínkovány záměry změn v oblasti postavení dotčených orgánů nebo problematiky nástrojů územního plánování. Předmětem debaty bylo také zavedení automatického vygenerování rozhodnutí o povolení stavby, vymizení účasti veřejnosti a další,” sdělil Elfmark.

Ministerstvo z důvodu odstranění nepřehlednosti a nejednotnosti současné aplikační praxe předpokládá vznik Nejvyššího stavebního úřadu (NSÚ). Tento záměr souvisí s myšlenkou principu jeden úřad – jedno řízení – jedno razítko. Nová úprava má přinést zásadní zlepšení účasti nevládních spolků v povolovacím řízení. Ty se nyní mohou účastnit pouze tzv. řízení EIA (Vyhodnocení vlivů na životní prostředí).

MMR doplnilo své vyjádření k věcnému záměru také po námitkách BIS ve věci automaticky generovaného rozhodnutí tak, že bude vydáno v případě, že stavební úřad do 30 dnů od zahájení řízení nevyzve žadatele k doplnění žádosti a nevydá jiné rozhodnutí v zákonné lhůtě 60 dnů. U zvlášť složitých případů (např. řízení s velkým počtem účastníků, řízení o povolení stavby spojené s posuzováním vlivu na životní prostředí) může stavební úřad lhůtu pro vydání rozhodnutí prodloužit o dalších 60 dnů, maximální lhůta tak bude činit 120 dnů.

Podle náměstkyně ministerstva Marcely Pavlové předloží MMR v pátek nebo v pondělí věcný záměr k podpisu ministryni Kláře Dostálové, která jej předloží k projednání vládě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama