Bc. František Elfmark, DiS.

  • Piráti
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2018 8:30:18

PRÁCE: Prosincové zasedání zastupitelstva města v Uh. Hradišti

PRÁCE: Prosincové zasedání zastupitelstva města v Uh. Hradišti

Prosincové zasedání zastupitelstva města Uh. Hradiště probíhalo v akčním opozičním tempu (Piráti) Dne 3. 12. 2018 proběhlo druhé zastupitelstvo města Uh. Hradiště a to klasicky v Redutě od 15. hod. Sešlo se všech 27 zastupitelů a řešil ose 21 bodů.

 Dne 3. 12. 2018 proběhlo druhé zastupitelstvo města Uh. Hradiště a to klasicky v Redutě od 15. hod. Sešlo se všech 27 zastupitelů a celkem bylo na programu 21 bodů.  Po schválení programu přišel na řadu jako třetí bod Park Rochus o.p.s., konkrétně záležitost uzavření dohody o ukončení platnosti deklarace o spolupráci ze dne 14. 10. 2014, ve znění dodatku č. 1 ze dne 9. 9. 2016, jejímž předmětem byla zejména spolupráce při rozvoji areálu Park Rochus o.p.s. a financování činnosti obecně prospěšné společnosti, mezi městem Uherské Hradiště a společností SYNOT REAL ESTATE, a.s. Díky této skutečnosti odstoupení od dohody, kdy finanční podpora této společnosti byla pro Park Rochus 2 mil. ročně, jsem chtěl vědět, jak bude do budoucna tato společnost financována. Je důležité vědět, kolik bude mít pan ředitel Blahůšek v rozpočtu financí, aby mohl počítat nejen s běžným chodem společnosti, ale také s nějakým rozvojem. Navrhl jsem proto následující závazné usnesení.

Zastupitelstvo města ukládá radě města Uherské Hradiště zpracovat plán financování obecně prospěšné společnosti Park Rochus, o.p.s. na období let 2019-2022 a to do termínu 3. zasedání zastupitelstva města v únoru roku 2019 a to tak, aby bylo zřejmé z jakých finančních prostředků bude tato společnost financována, aby byl zajištěn její bezproblémový provoz a případný rozvoj.

Usnesení bylo schváleno 17 hlasy, 1 byl proti a 9 se zdrželo a to včetně pana starosty. Děkuji všem, kteří mé usnesení podpořili a není jim finanční zajištění zbudovaného Parku Rochus lhostejný. Je důležité, aby se park finančně usadil a zvládal základní běžný provoz.

Jako šestý bod byl na programu návrh Rozpočtu města na rok 2019 a Střednědobého výhledu rozpočtu do roku 2024. Zde jsme po dohodě s opozičním blokem navrhli oddělené hlasování, kdy body 1 a 2 jsme hlasovali zvlášť. Jednalo se o body

  1. Rozpočet města Uherské Hradiště na rok 2019
  2. Střednědobý výhled rozpočtu města Uh. Hradiště na roky 2020 až 2024

Oba dva body jsme hlasováním s Jarkem Ševčíkem nepodpořili.  Hlasování bylo 14 zastupitelů pro, 12 proti a 1 se zdržel. Tady jde vidět křehkost 14 členné koalice, kdy stačil jeden hlas a rozpočet by nebyl schválen. Další body jsme již podpořili a to hlavně finanční podporu těchto tří organizací.

Společnosti Petrklíč, o.p.s., poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 948 tis. Kč, účelově určené na úhradu provozních a mzdových nákladů spojených se zajištěním azylového bydlení pro ženy a matky s dětmi a uzavření veřejnoprávní smlouvy o jejím poskytnutí.

Oblastní charitě Uherské Hradiště, poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 569,8 tis. Kč, účelově určené na úhradu provozních a mzdových nákladů spojených se zajištěním azylového bydlení CUSANUS a uzavření veřejnoprávní smlouvy o jejím poskytnutí.

Společnosti Podané Ruce, o.p.s. poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 300 tis. Kč, účelově určené na úhradu nákladů spojených se sociálně terapeutickou činností Kontaktního centra Uherské Hradiště a uzavření veřejnoprávní smlouvy o jejím poskytnutí.

V bodě 7 se řešila obecně závazná vyhláška č. 4/2018 o místním poplatku za provoz systému nakládání s komunálním odpadem Odpady.

Odpadovému hospodářství se věnuji již 4 roky docela intenzivně. Tento bod jsem z mnoha důvodů jako jediný nepodpořil a zdržel se. Za prvé mě přijde celá slevová šaráda jako populistická a hlavně demotivační. Vždyť každý občan je přece uvědomělý a ví, že když vytvoří nějaký odpad, tak ten se musí pak dál nějak zlikvidovat. Provádím mnoho osvětových akcí a jsem přesvědčený, že pak je celá práce demotivační. Občany pak nenutí nic, aby efektivně třídili a pokud sami nechtějí, dělat to ani nebudou. Navíc pochybuji, že díky momentální částce 500 Kč si někdo do Uh. Hradiště přepíše trvalé bydliště. Problém není 500 Kč za odpady, ale cena předražených nemovitostí, nájmů apod. Podívejme se, kolik máme v Uh. Hradišti developerů, bohatých lidí a ti všichni tyto byty vlastní a prodávají (pronajímají) za nemalé částky. Tyto byty jsou pro běžného člověka nedostupné. To je problém, ne odpady. Jinak v podstatě vše zůstává stejně jako v roce 2018.

V bodě 11 se projednávalo zastupování města v obchodních společnostech a to také ve společnosti  CTZ.

O společnosti CTZ jsem již několikrát na mém blogu psal v souvislosti se stavem ovzduší v Uherském Hradišti  https://www.frantisekelfmark.cz/?s=ctz

V minulosti jsem psal i řediteli CTZ a dozorčí radě. Jen ve zkratce, co jsem v dopise popisoval. Apeloval jsem na efektivní opatření CTZ, aby se zlepšila nejen situace u okolních obydlí, ale i v celém širším okolí. Dle expertů polétavý prach může poletovat až v okruhu 800 m od tepelného zdroje, potažmo skládky hruboprachu. V tomto okruhu máme jak bytové zástavby, domy, sportoviště, tak sportovní školu, nákupní centrum, zimní stadion apod. Proto je realizace efektivních opatření na pořadu dne. Vedení CTZ vysadilo zelený pás stromů, které určitě nějak pomůže, ale stačit to určitě nebude. Další krok byla realizace mlžné stěny. Tady si počkáme na výsledky, ale obávám se, že taky opatření nebude úplně efektivní, nehledně na zvýšení hluku. Dříve jsem apeloval na výšku hruboprachové hromady a její velikost. Tu snad pan Šimeček z MěÚ pravidelně kontroluje. Změna topného média je taky řešení, ovšem to mi pan ředitel CTZ v odpovědi na můj dopis nepotvrdil. Proto jsme na zastupitelstvu podpořili pozměňovací usnesení kolegy M. Dvouletého.

Zastupitelstvo města ukládá Ing. Stanislavu Blahovi, aby jako zástupce města pověřený výkonem práv společníka ve společnosti CTZ s. r. o., ve které má město Uherské Hradiště majetkový podíl, prosazoval investici do takových opatření, která budou skutečně eliminovat znečišťování ovzduší a šíření prašnosti především v okolí sídla společnosti, a to hlavně prostřednictvím vybudování kryté haly určené pro skladování zásob uhlí a dalších prašných komodit.

Usnesení schválilo 15 z 27 zastupitelů města. A za to všem, kdo usnesení podpořili  patří velké díky. Vedení města tak má v CTZ jasný mandát, co má v uherskohradišťské teplárně prosazovat.

Pro všechny, které zajímá, co zastupitelstvo města projednává, doporučuji sledovat stránky města: https://www.mesto-uh.cz/zastupitelstvo 
Sledujte dále moji Facebookovou stránku a naše další platformy https://www.facebook.com/FrantisekElfmark.DiS

uh.pirati.cz
https://www.facebook.com/piratiuh


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama