Bc. František Elfmark, DiS.

  • Piráti
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2019 15:05:00

Zachovejme vlka jako symbol ochránce lesa

Zachovejme vlka jako symbol ochránce lesa

Pirátský poslanec František Elfmark uspořádal pod záštitou Výboru pro životní prostředí kulatý stůl věnovaný výskytu vlků na území České republiky.

 Debaty se zúčastnili zástupci z Ministerstva životního prostředí, Agentury na ochranu přírody a krajiny, hnutí DUHA, Zemědělské univerzity a Svazu chovatelů ovcí a koz. Řečníci diskutovali především o tom, zda vlci patří na české území, zda mají mít volný prostor k životu nebo jestli mají být zavedeny zóny a jejich kvóty. „Vlci jsou bezpochyby přirozenou součástí našeho území. Raději než hledat důvody, proč je z krajiny vyhnat, musíme hledat vhodné a pro všechny strany přijatelné řešení, jak k existenci vlků v ČR přistupovat. Zachovejme vlka jako symbol ochránce lesa a respektujme jeho život, neboť kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti,” uvedl František Elfmark.

Z diskuse vyplynulo, že je nezbytné přispět k zajištění ochrany příznivého stavu vlků v souladu s legislativou EU a chystaným Programem péče o vlka Ministerstva pro životní prostředí. Chystaný program má být klíčovým vodítkem při zajištění náhrady škody a má řešit preventivní opatření, ochranu při případném napadení, průchodnost krajiny, monitoring vlků a jejich výzkum.

„Program péče o vlka musí obsahovat i postup v situaci, kdy se vlk dostane do bezprostřední blízkosti člověka v místě jeho obydlí a může být jeho chováním ohrožen. Na jaře letošního roku začne monitoring vlků. Bylo již avizováno, že bude šetrně odchyceno asi 10 vlků za dohledu odborného týmu v čele s veterinářem. Díky monitoringu pak budeme znát přirozená teritoria vlků, na základě toho můžeme vymezit případné ochranné zóny a splnit tak požadavky členů Českomoravské myslivecké jednoty,” dodal Elfmark.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama