Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 21:24:00

Index vnímání korupce klesl. Hurá?

Index vnímání korupce klesl. Hurá?

Různé zpravodajské portály informovaly, že si Česká republika výrazně polepšila ve srovnání podle indexu vnímání korupce. Kdo na tom má zásluhu? Máme jásat? Poklesla korupce nebo je to trochu jinak?

Pokles indexu vnímání korupce jsem předpověděl v lednu 2014, tedy před dvěma roky. Tehdy se služební zákon teprve projednával. Stalo se právě to, čeho jsem se obával. Ministři přestávají být odpovědní za své resorty - vždyť vše zařizují státní úředníci. Těm lze dát zadání, ale ministr je nemůže vyměnit. Nemůže si svoji organizaci (ministerstvo) postavit podle sebe. Nemá tedy odpovědnost ani za nefungování resortu ani za vyslovené průšvihy, jakými jsou třeba zakázky bez výběrových řízení nebo zadávací dokumentace na míru.

A úředníci? Ti nejsou na billboardech, jejich jména nikdo nezná. Ti vysocí jsou čeští Humpheryové Applebyové, kteří nejdou do voleb. Nikomu nestojí za to hrabat se v jejich práci z důvodu vlastního prospěchu - třeba pro získání výhody v předvolebním boji. Teď na tu špínu prostě není vidět, a tak index vnímání korupce vesele klesá. Měl jsem raději starý systém, ve kterém opozice měla důvod takové průšvihy hledat a medializovat.

Žijeme v pokrytecké době.

Karel Zvára,
místopředseda Svobodných

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama