Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2020 8:21:51

Asociální start nové středočeské krajské koalice

Asociální start nové středočeské krajské koalice

Nová většina ve středočeském krajském zastupitelstvu začíná úřadovat. Jaké jsou v tomto světle její priority a co lze čekávat do budoucna?

 

Radu (jakousi malou „vládu“) Středočeského kraje tvoří od letošních podzimních voleb do krajských zastupitelstev poměrně široká aliance hnutí STAN (kandidujícím společně s KDU-ČSL), Pirátské strany, ODS a TOP 09 (ve volebním spojenectví se stranou Zelených a Hlasem Pavla Teličky).

Jde tedy o jakýsi předobraz toho, jak by mohla vypadat i budoucí česká vláda, pokud by ve volbách do Poslanecké sněmovny v následujícím roce – nedej Bože – zvítězila „antibabišovská fronta“, kterou tyto politické strany právě vytvářejí ve formě dvou připravovaných předvolebních koalic (STAN+Piráti a ODS+KDU-ČSL+TOP 09).

A to nejen po formální stránce, ale zejména po té praktické a obsahové. Protože, kde jinde než v reálné politice by mělo platit ono pověstné „po ovoci poznáte je“…

Ostrý start a první krok

Jaký byl tedy  první významný  krok této středočeské vládnoucí koalice v novém volebním období?

Uprostřed epidemie koronaviru a nastupující ekonomické a sociální krize by nezasvěcený pozorovatel mohl tipovat, že šlo například o posílení kapacit středočeských zdravotnických zařízení, anebo o nějakou formu podpory nejohroženějších regionálních firem či živnostníků.

Nikoli.

Jednalo se zrušení projektu „Středočeského jízdného“, který byl až dosud určen pro žáky, studenty, učně a seniory nad 65 let věku, a to ke konci letošního roku. Krajské zastupitelstvo o tom rozhodlo na svém zasedání 14. prosince.

Tento chvályhodný projekt spočíval v tom, že kraj kompenzoval jednotlivým žadatelům z řad vyjmenovaných skupin středočeských občanů  jízdné ve veřejné regionální dopravě formou daru ve výši 25 procent jeho ceny. Zbývající část slevy, ve výši 75 procent, dosud garantuje stát. Zatím.

Novopečení krajští radní tento svůj krok odůvodňovali mimo jiné nutností kompenzovat očekávaný propad daňových příjmů kraje o více než dvě miliardy korun. Což je mimochodem argumentace, která  zanedlouho ani nemusí být „matematicky“ pravdivá, pokud Sněmovna schválí v rámci svého konečného hlasování o tzv. daňovém balíčku finanční kompenzace krajům (a obcím), jež navrhl Senát. Vládci kraje ani na toto nebyli ochotni počkat a rozhodnout případně později, přestože šlo o skutečnost v době hlasování zastupitelstva jim dobře známou.

„Halíře dělají talíře?“

Celá tato „hurá akce“ by mohla budit zdání, že „jízdné zdarma“
pro středočeské školáky a seniory tvoří naprosto zásadní rozpočtovou položku v řádech miliard anebo alespoň stovek milionů korun.

Jaká je skutečnost? Poslechněme si slova samotného radního pro veřejnou dopravu Petr Boreckého (STAN).  „Celkem za tři poslední roky bylo vyplaceno na Středočeském jízdném 1 032 277 korun 1 235 žadatelům z řad seniorů a 11 545 087 korun 17 421 žadatelům z řad žáků a studentů.“

Tedy za tři roky „astronomických“ 12 577 364 korun!!! Což je cca 0,37 promile (!) plánovaných ročních výdajů rozpočtu Středočeského kraje na rok 2021. A v čistém meziročním porovnání ještě třikrát méně.

Zde se jen těžko se hledají slova…

Vypovídá to o jediném: Nová středočeská vládnoucí většina odstartovala svou správu nad naším krajem tím, že odebrala finanční podporu těm nejslabším – žákům a studentům (a jejich rodinám) a starobním důchodcům, kteří kraj léta pomáhali financovat svými daněmi a dnes jsou, bohužel, často nuceni obracet doslova každou korunu.

Přitom šlo o finanční prostředky, jejichž objem je v kontextu celkového rozpočtu kraje naprosto zanedbatelný.

Jde o základní principy

Jde tedy spíše o symbolický signál občanům kraje od jeho nového vedení. Ten signál zní: „ Hodláme šetřit zejména na veřejných službách pro ty nejbezbrannější z Vás“.

Středočeská organizace hnutí SPD toto naprosto odmítá a nebude k podobným  krokům nikdy mlčet.

A mimochodem: podle toho, co nyní začala koalice STAN, KDU-ČSL, Pirátů, ODS a TOP 09 praktikovat ve středních Čechách si lze představit i podobu jejího případného vládnutí na celostátní úrovni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama