Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2018 15:22:20

Den daňové svobody o týden dříve - přesto na stát pracujeme stále zbytečně dlouh

Den daňové svobody o týden dříve - přesto na stát pracujeme stále zbytečně dlouh

Od úterního dne tak přestáváme vydělávat na výdaje státu a daňoví poplatníci začínají vydělávat pro sebe.

Oproti minulému roku slavíme den daňové svobody o týden dříve, což je dobrá zpráva, ale bylo by chybou dávat zásluhu předešlé či současné vládě.

O týden lepší výsledek oproti minulému roku způsobil rychlejší růst HDP ve srovnání s růstem veřejných výdajů, ze kterých se tento ukazatel počítá. Vláda pro to neudělala nic. Kdyby daně a veřejné výdaje aktivně snižovala, mohl být výsledek mnohem lepší. Místo toho hnutí ANO spolu s ČSSD pravidelně odmítaly a odmítají návrhy na snižování a rušení daní ze strany ODS, jako byl např. návrh na zrušení silniční daně nebo daně z nabytí nemovitosti.

Měli bychom se inspirovat u zemí, které jsou na tom v otázce daňového zatížení podstatně lépe. Například ve Švýcarsku připadá den daňové svobody na 5. květen. Právě Švýcarsko si v Česku berou různé politické síly jako vzor například v otázce obecného referenda. Já jsem přesvědčen, že k životní úrovni Švýcarska se dostaneme prostřednictvím podobně nízkých daní, nikoliv snahou revolučně měnit politický systém.

Jan Skopeček
místopředseda rozpočtového výboru PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama