JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2011 13:36:38

Protože dítě má právo na oba rodiče

Protože dítě má právo na oba rodiče

Nedávno prošla Sněmovnou moje novela zákona o rodině. Kromě rozhodování o otcovství upravuje novela střídavou péči o dítě po rozvodu jeho rodičů.

Považuji za velký úspěch, že pro ni hlasovali poslanci napříč politickým spektrem, i když podpora nebyla tak velká jak bych si představoval a přál. Rád proto ještě jednou shrnu, co mě k prosazení tohoto návrhu vedlo.

Hlavní je zájem dítěte

Je třeba říci, že když se rodiče rozvádějí a stojí před soudem, neexistuje již žádné dobré řešení. Soud nedokáže za rodiče nastolit harmonii či láskyplné prostředí. Legislativně se můžeme pouze snažit omezit dopady na dítě a upravit rozhodování soudů tak, aby si potomek životem nesl co nejmenší šrámy. Právě to „střídavka“ umožňuje.

Profesor Zdeněk Matějíček říkával, že lidé, kteří se rozcházejí jako partneři, by neměli zapomenout na to, že se nerozcházejí jako rodiče. Pro dítě je totiž jasně nejlepší, když má přístup k mámě i tátovi. Když to z různých důvodů nejde, je alespoň vhodné nastolit stav co nejpodobnější úplné rodině. Pokud je vše jak má být, mohou děti ve střídavé péči, kdy tráví čas s oběma rodiči rovnoměrně, žít lépe než děti vychovávané pouze jedním rodičem.

Střídavka je pozitivní jak pro děti, tak pro rodiče. Žádný z rodičů neztrácí kontakt s dítětem, které miluje a oba jej mohou skutečně vychovávat. Eliminuje se tak „víkendové rodičovství“, kdy jeden z rodičů jen dítěti nakoupí dárky a užije si s ním legraci, ale břemeno výchovy a péče nese rodič druhý. Při střídavé výchově mají oba rodiče prostor pro vlastní aktivity a seberealizaci.

U nás se nestřídá

V ČR je střídavá péče stále nadmíru nevšední věc, i když možnost volby této výchovy je v zákoně už od roku 1998. Soudy ji nařizují jen ve 3 % případů. Zoufale v tomto zaostáváme za státy jako Švédsko, Německo či Finsko, kde je tato úprava vztahů naprosto běžná. To je neutěšený stav a cílem novely je nasměrovat soudy k většímu využívání střídavky. Obecně platí, že je třeba posilovat roli „druhého rodiče“, v ČR velkou většinou otce dítěte.

Zdůrazňuji, že novela umožňuje střídavé výchovy použít jen a pouze pokud je to v zájmu dítěte. Nikdo se tedy nemusí bát, že děti budou třikrát týdně nuceny cestovat stovky kilometrů a měnit školy a spolužáky. Nic takového v zájmu dítěte není, a nic takového také novela neumožňuje.

Pevně věřím, že tato novela pomůže mnoha dětem, aby vyrůstaly v harmoničtějším vztahu s oběma rodiči, protože dítě má skutečně právo na oba rodiče. Ze všeho nejvíc si ale přeji, aby byl zákon použit co nejméně, a aby výchovu dětí řešili rodiče, ne soudy. To už ale není v moci legislativců, nýbrž jen a pouze nás, rodičů.

Pavel Staněk
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama