JUDr. Pavel Staněk, MBA

advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • ODS
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2010 14:19:11

Tisková zpráva - Řešení ODS pro podnikání

Tisková zpráva - Řešení ODS pro podnikání

Živnostníci nejsou chráněni jako zaměstnanci zákoníkem práce. Nemají placenou dovolenou, žádné zaměstnanecké benefity, musí sami podávat daňové přiznání, nemají jisté příjmy.

Na živnostnících stojí naše ekonomika a zaměstnání statisíce lidí. Měli bychom si jich tedy vážit, a ne je za jejich aktivitu trestat. Za vlády ODS došlo k rozvoji podnikání, snížení daní a administrativní zátěže na začátku podnikání a zahájili jsme projekty pro pohodlnější kontakt s úřady. Odmítáme nebezpečný přístup ČSSD, která chce naopak podnikatelům ztěžovat život vyššími daněmi a byrokracií, což může být pro řadu z nich likvidační.

1.      Snadnější podnikání. Snížením byrokracie zkrátíme dobu založení firmy maximálně na týden. Zápis do obchodního rejstříku bude deklaratorní, což omezí moc úředníků. Urychleně dokončíme projekt Jednotného inkasního místa pro daň z příjmu, sociální odvody, zdravotní pojištění a clo.

 

  1. Daňové prázdniny. Umožníme jednoroční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud živnostník vytvoří minimálně jedno nové pracovní místo na minimálně dva roky a zároveň tento živnostník nepobírá sociální dávky. Daňové prázdniny lze využít v průběhu 4 let.

 

  1. Platby DPH jen z uhrazených faktur. Zavedeme povinnost platit DPH pouze z uhrazených faktur. Legislativně přitom ošetříme zamezení možnosti zneužívání.

 

  1. Zachováme daňové paušály a odpisy. Zachováme zvýšené daňové paušály pro živnostníky a zrychlené odepisování i po roce 2010.

 

  1. Zabráníme zvýšení daní. Nepřipustíme zvýšení sociálního pojištění a daní pro firmy a živnostníky.
  2. Garance úvěrů. Rozšíříme garance úvěrů malým a středním podnikům prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky a České exportní banky.

 

  1. Splatnost faktur do 30 dnů. Stát půjde příkladem. Prosadíme důsledné pravidlo, aby doba splatnosti faktur veřejného sektoru (tedy státu, krajů a obcí) vůči dodavatelům nepřesáhla 30 dnů.
  2. Zabráníme umělému zdražování elektřiny. Snížením podpory obnovitelných zdrojů zabráníme dalšímu prudkému zvyšování cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Podpora obnovitelných zdrojů musí být ekonomicky únosná.
  3. Jednoduché ukončení živnosti. V případě ukončení živnosti, nebude muset živnostník platit daň z příjmu z faktur po splatnosti delší než 4 roky. Toto opatření lze využít pouze jednou.

 

  1. Snižování regulace. Budeme omezovat nadbytečnou byrokracii. 30 regulací bude každý rok zrušeno nebo redukováno (1/3 na základě největšího rozdílu nákladů a výnosů, 1/3 podle názoru veřejnosti, 1/3 podle názoru podnikových organizací).

 

  1. Podpora malých organizací. Zvýšíme limit pro malou organizaci z 25 na 50 zaměstnanců, což sníží administrativu organizací.

 

  1. Průhledné veřejné zakázky. Životopis zakázky od zadávací dokumentace až po vyúčtování bude zveřejněn na internetu. Firmy s netransparentní vlastnickou strukturou budou mít zákaz účastnit se veřejných zakázek. Tyto principy budou platit i na krajské a obecní úrovni, a to včetně nakládání s majetkem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama