Ing. Jiří Carbol

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2018 17:27:00

Patříme mezi strukturálně postižené regiony

Patříme mezi strukturálně postižené regiony

Projev na 16. schůzi Senátu 18. července 2018 ke změnám v zákonu o obcích.

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Jak jsem pozorně sledoval tuto diskusi, lituji, že jsem se nepřihlásil na výzvu pana předsedy, kterou tradičně u všech zákonů říká, jestli někdo navrhuje nezabývat se. Mohli jsme si ušetřit minimálně půl hodiny času a mohli jsme se věnovat důležitým zákonům, které nás čekají. Jedním z nich je třeba zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Chtěl bych se ohradit proti výrazu, že Moravskoslezský kraj je nejzaostalejší kraj v České republice. My, kteří tam bydlíme, si to rozhodně nemyslíme. Ano, patříme mezi strukturálně postižené regiony, ale je to také dáno historií tohoto kraje. Když se řekne nejzaostalejší, omlouvám se, ale ve mně to vyvolá takový pocit, že jsou tam lidé hloupí, líní, nepracují, nestarají se. A mám pocit ze své praxe, že se potkávám ve svém kraji s lidmi, kteří jsou chytří, vzdělaní a snaží se kraj dostat někam výš.

Proč město Třinec navrhuje, a my to dnes projednáváme, aby se stalo statutárním městem? No proto, že jsou iniciativní, přišli s tím, je to jejich návrh, po moha dalších městech před nimi, které si o to požádaly a Poslanecká sněmovna i Senát to schválily, možná i bez těchto dnes takových trochu planých řečí, tak proč prostě město přišlo jako další v řadě. A může přijít Cheb, ať přijdou i další města, která o to mají zájem, ať projeví tuto iniciativu. Ono to není jenom, že se změní název města na ceduli, musejí se změnit razítka, musejí se změnit hlavičkové papíry, něco to stojí. Ale je to také o tom, že takové město se o něco snaží. A že se Třinec snaží docela hodně, tady, jak si myslím, snad všichni vědí. A uvedu jeden příklad. Když tam byl pan prezident Zeman na své návštěvě po krajích, požádal Třinecké železárny, zdali by neuvažovaly o tom, že koupí závod Mittal, který se má v současné době prodávat, důvody znáte. To je přece vyjádření toho, že někdo je silný v ekonomické oblasti.

Nechci zdržovat. Děkuji za pozornost a poprosím vás o podporu schválení tohoto návrhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama