JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2010 10:35:00

I škrtat se musí umět.

 I škrtat se musí umět.

Ani ne čtvrt roku po volbách začínáme pociťovat dopad rozpočtových škrtů a nově se přitom dovídáme, že jde pouze o předehru. Plošné škrtání má ovšem stejný efekt jako plošné bombardování.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 V krátkodobém horizontu se ušetří, ve střednědobém se jako bumerang vrátí problémy a v dlouhodobém jsme tam, kde jsme byli.

Chybějící příjmy

Kardinální chyba je rušit, nebo omezovat státní podporu třeba v případě stavebního spoření v době, kdy se očekává narůst cen nemovitostí. Když budeme plošně rušit státní podporu (nejen u stavebního spoření), lidé přestanou služeb daných firem využívat a roztočí se spirála. Firmám se sníží zisk a tím i daňové odvody, začnou propouštět a náklady státu se ve skutečnosti zvednou, než aby se snížily. Stejný efekt nastává i v situaci, kdy jsou hromadně propouštěni státní zaměstnanci a plošně snižovány platy ve státní správě. Úsporný efekt je opět nulový, protože platy v soukromé sféře neporostou a podnikatelé nebudou motivováni zvyšovat výkon svých firem.

Dobrý rozpočet neznamená pouze škrtat. Položka příjmů je stejně důležitá, jako položka státních výdajů. Vláda zatím ekonomický um nepředvedla, z resortů zní soustavné „škrt, škrt, škrt“, vláda ví, kde seškrtat „zbytečné“, ale, ne vzít nové.

Zdanit banky?

Pokud si zrovna nemyslíme, že by zadlužování ČR mělo pokračovat současným tempem (a věřím, že nikdo soudný si to nepřeje), máme dvě možnosti. Za prvé, naplnit státní kasu zvenčí. Pochopitelně se nabízí zdanit banky a další finanční instituce, což je plán, se kterým na jaře přišla Evropská unie a proti kterému se ČR postavila. Má svojí logiku, v loňském roce byly příjmy našich bank největší za posledních deset let a přitom z jejich zisku stát nijak neprofitoval. Otázkou je, zda by efekt nebyl spíše krátkodobý, protože lze předpokládat, že si banky zdražením klientských služeb vezmou peníze zpět.

Investice

Druhá možná cesta je cestou kreativity. Můžeme se například inspirovat Finskem, kterému se mezi roky 1993 a 2000 podařilo udělat z deficitního rozpočtu dokonce rozpočet přebytkový. Tvrdě, ale přitom chytře škrtali výdaje rozpočtu a zároveň měli štěstí. To štěstí se jmenovalo Nokia. Abychom i my mohli doufat ve zlomový podnikatelský nápad, potřebujeme především účinné investice do perspektivních oborů jako je elektronika, automobilový, ale také třeba lázeňský průmysl. Zatím jsme investičním megalomanem: stavíme dálnice dražší než v Německu, ve školství nákladné stavby světovými architekty projektovaných kampusů, armáda nakupuje techniku za trojnásobek cen a efekt pro ekonomiku je mizivý.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama