JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2016 11:38:09

Andrej Babiš musí přejít do protiútoku. Co takhle nové volby?

Andrej Babiš musí přejít do protiútoku. Co takhle nové volby?

Nejde o Agrofert, nejde o mýto. Jde o zásadní střet mezi starým a novým. Hodina velkého třesku se přiblížila, pronášel farář v Troškově filmu Slunce, seno, jahody. Změna je život a celý svět ji zažívá.

 

A tak v USA boduje Donald Trump, který je snad nejostřejším kritikem americké zahraniční politiky od roku 1990, v Evropě se dostávají ke slovu radikálně revoluční strany typu Syrizy či Podemos či národovci typu Národní fronty Marine le Pen a v Iránu i jejich zvláštní volby vedli k výraznému posílení reformistů oproti fanatickým šíitským ultrakonzervatistům.

Podobný vývoj zašíváme i my. Je tu na jedné straně blok  ČSSD, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, které jsou pupeční šňůrou spjati s politickým a mocenským uspořádáním vzniklým po roce 1990 a pak je tu politické hnutí zcela jiného typu, kritické k minulosti, zbavené všeho přežilého balastu, otevřeně kritické tu k EU, tu k NATO a tím je ANO 2011.

Člověk se může mýlit a já se zmýlil.

Ještě nedávno jsem očekával, že vývoj v této zemi, bude poklidně směřovat za rovnovážného růstu a jedné z nejmenších nezaměstnaností v Evropě k volbám v roce 2017, kde si prostě jen ANO 2011 a ČSSD vymění vedoucí úlohu ve vládě, Babiš bude předsedou a Sobotka buď 1. místopředsedou a nebo vezme skvěle placený, ovšem jinak politicky bezvýznamný post předsedy Poslanecké sněmovny...

Současné ostré plochy, kdy ČSSD se hodlá připojit k návrhům TOP 09 a omezit aktivity Andreje Babiše coby podnikatele, stejně jako spory o řešení mýta znamenají jedno : ČSSD vyrazila na zteč a hodlá Babiše ponížit, oslabit nikoliv ovšem jako podnikatele – to je podružné, ale jako hlavního politického protivníka v očích veřejnosti.

A nad tím by se měl Andrej Babiš zamyslet.

Síly mezi oběma rozhodujícími protivníky jsou totiž vyrovnané. Ano Andreje Babiše sice trvale předstihuje ČSSD v preferencích, tu více, tu méně, ovšem na druhé straně Bohuslav Sobotka je v podstatě faktickým lídrem onoho uskupení starých politických stran odvozujících svou existenci od návaznosti na listopad 1989. Navíc je možná nejdokonalejší machiavelista a spojovatel nespojitelného na české politické scéně.

Sobotka se nebude chtít vzdát premiérování za žádnou cenu, a to ani v případě, že ANO dorazí do cíle první. Je jistě připraven  nejodpudivějších koaličních mezialiancí a jak známe hochštaplera Kalouska, ten je připraven také k jakékoliv špatnosti.

V tom je základní problém Babišova hnutí. Zatímco Sobotkova ČSSD může koalovat prakticky neomezeně od TOP 09, přes KDU-ČSL až ke komunistům (a za určitých podmínek by jistě naskočila do vlády i ODS), ANO je samotinké - osamocené.

Co s tím?

Andrej Babiš by neměl dovolit Sobotkovi spřádat kolem sebe pavučiny omezení a ponižování a vyrazit do protiútoku.

Předčasné volby, to by mělo být heslem dne.

Jestliže Sobotka může mít za určitých okolností pod palcem partnerství s ostatními politickými stranami, Babiš má naopak rozhodně na své straně prezidenta. A Miloš Zeman je všechno jen ne klasickou neutrální hlavou státu. Jistě udělá všechno proto, aby Sobotku porazil, zejména, když poslední pokus o změnu ČSSD v podobě podpory Haška opět nevyšel a Hašek se navrátil opět do lživé podoby servilního podporovatele Bohuslava Sobotky (My jsme všichni „sobotkovci“. Trapné).

Zemanovi proto zbývá jen ANO. A ANO má potenciál být nejsilnější politickou stranou v zemi.

Ať tak či onak, Andrej Babiš by neměl otálet. Když chce ČSSD boj, musí zaútočit jako první. Jinak bude poražen.

 A to by bylo škoda.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama