JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2010 16:19:45

Karlovy, nebo Carovy vary?

Karlovy, nebo Carovy vary?

Když se tak procházím po milovaných Varech, něco mi chybí. Krásné město s bohatou lázeňskou tradicí jakoby pozbylo ducha.

A jakkoli nechci hrát na notu primitivního protiruského populismu takových výtečníků jako je Jaromír Štětina, důvod vidím poměrně zřetelně. Peníze ruské klientely sice pomohly rozvoji města, ale řadu hostů se nám nepodařilo přesvědčit, aby se začali chovat po našem, západním způsobu.

Ale teď zpět. Aby to nevyznělo jako „Pryč s Rusy“.

Ruskou klientelu v Karlových Varech potřebujeme a potřebovat budeme – především - jako hosté ze všech koutů světa, jsou vítáni. Ale musíme se na Vary začít dívat opět jako na naše Vary, ne jako na domácí exotiku, totiž výspu Ruské federace uvnitř ČR.

Vidím tři problémy. Za prvé, mnohdy neurvalé chování a nepořádek páchaný některými ruskými hosty. Ano, chtějí se zde rekreovat, ano chtějí zde investovat. Ale musí být nastolena jasná pravidla a musí být vyžadováno dodržování základních etických norem. S problémovými případy se nebát navštívit klidně pana generálního konzula.

Druhý bod nesouvisí nutně jen s lázeňstvím. Musí skončit přehlížení našich lidí. Není nadále možné, aby byla ruským podnikatelům vydávána stavební povolení na různé soukromé projekty jako na běžícím pásu, zatímco rodiny s dětmi budou marně čekat na povolení postavit si dům, jak například ukazuje otřesný případ rodiny Hartových.

Za třetí by mělo dojít k diverzifikaci nabídky. Otevřeme naše lázně nejen ruské klientele, ale například také lidem z blízkého saského, ale i bavorského pohraničí. Hrozí totiž, že pokud by došlo k masivní devalvaci rublu, která smete ruské ceny surovin (což je pro ruské hospodářství závislé na exportu surovin zásadní) ubude ruských hostů. S tím, jak se Rusové začínají přesouvat stále více na Západ, by časem mohli o Karlovy Vary definitivně ztratit zájem a nám by zůstaly jen prázdné lázeňské domy a kdysi honosná centra, přetvořená ve víkendové wellnessy. A samozřejmě oči pro pláč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama