JUDr. Jiří Vyvadil

No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2010 12:07:15

Žádné tepláky nebudou...

Žádné tepláky nebudou...

Hlasování o nedůvěře vládě skončilo způsobem, který se dal na 99,9 % předvídat. Jeho výsledkem je setrvání značně otřesené vlády ve funkci.

Premiér, který ztratil svou svatouškovskou tvář a odhalil svou fatální slabost a nerozhodnost; zcela zesměšněný Radek John a jeho VV; jisté odvolání policejního prezidenta a jeho velmi pravděpodobné nahrazení člověkem typu Michala Moroze a nebo (a to už by skutečně bylo žumpovní) odborníkem na protikorupční tématiku typu Kalouskova náměstka ministra financí Martina Bartáka s jeho desítkami pochybných afér.

Komentátoři předních deníků Martin Komárek, Petr Honzejk a další a další nezastírají, že Drobilova aféra je velmi závažná, ale vláda je přece tak potřebná. Vždyť jí čeká tolik reformních kroků. Nuže, zde zjevně vydávají svá přání za skutečnost. Tato vláda možná ještě cosi bude činit, ale vzájemná nedůvěra, trvalý souboj o prvenství na pravici mezi TOP 09 a ODS a zcela předvídatelné lavírování VV, které se bude stupňovat s pokračujícím pádem jejich preferencí této vládě, dává minimální šanci na to, aby prosadila své záměry. A abych byl upřímný, patřím k těm, které takový vývoj jen uklidňuje.
Dramatické předpovědi nemám rád, ale jisté je, že s největší pravděpodobností tato vláda právní stát ještě více oslabí. Papír snese všechno. Protikorupční strategie je směšná v podání toho, kdo jako ministr vnitra posílá vysoké státní úředníky - oznamovatele možné miliardové korupce ke spřátelenému novináři s dovětkem, že má k dispozici rušičky rušiček, aniž by příslušnému protikorupčnímu útvaru vysvětlil, že se nemají bát ve věci provést šetření.
 
Zcela zapadlo, že nahrávání prováděné Michálkem by bylo jen částí důkazního materiálu.
 
Je-li totiž podle 88 trestního řádu vedeno trestní řízení pro zvlášť závažný zločin nebo pro jiný úmyslný trestný čin, k jehož stíhání zavazuje vyhlášená mezinárodní smlouva, může být vydán příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, pokud lze důvodně předpokládat, že jím budou získány významné skutečnosti pro trestní řízení a nelze-li sledovaného účelu dosáhnout jinak nebo bylo-li by jinak jeho dosažení podstatně ztížené. Nařídit odposlech a záznam telekomunikačního provozu je oprávněn předseda senátu a v přípravném řízení na návrh státního zástupce soudce.
 
Sám jsem byl mimo jiné též trestním soudcem a konstatuji, že bych ani na minutu neváhal takový příkaz vydat a jsem přesvědčen, že by tak učinilo 99% z nich.
 
Michálkovi záznamy jsou totiž možná zajímavé, ale kdybychom zde měli odposlechy Drobila, Nečase, Knetiga a dalších, jsem si téměř jist, že bychom dnes všichni měli ulehčenou situaci, protože by se s největší pravděpodobností rozhodovalo o vazbě posledního z nich a práce pro imunitní výbor u prvních dvou. A je velmi pravděpodobné, že by okruh možných pachatelů byl mnohem širší.
 
Když jsem před dvěma dny psal glosu: „A kdo další do tepláků ...Radek John?" uzavíral jsem ji ohledně jednání Radka Johna lapidárně: „Tupost nebo záměr". Obojí je úděsné.
 
Dnes po skončení včerejší taškařice v podání Věcí veřejných se přikláním, že šlo o záměr.
 
Z trestně-procesního hlediska totiž omílané Michálkovi záznamy, o kterých dnes obhájci Johna tvrdí, jak jsou důležité, jsou a budou jako důkaz složité. Nejen formálně, zda by je soud připustil, ale zejména obsahově, když dnes (pravda komicky) Knetig tvrdí, že si vše vymyslel. Vymyslel nebo nevymyslel? To všechno bychom dnes s velkou určitostí věděli, kdyby John konal, tak jak ministr vnitra v běžném demokratickém právním státě konat má a musí, tj. umožnit činnost orgánů činných v trestním řízení.
 
Drobil zřejmě nebude nakonec stíhán, Knetig možná ano, ale na konci trestního stíhání bude po 5-ti letech zproštěn, či dostane směšnou podmínku.
 
Naopak Radek John získal (podle mne stejně jen dočasně politický bonus), když pokořil Petra Nečase.
 
Takový je výsledek aktivit hlavního bojovníka proti korupci Radka Johna.
 
Jestliže za Topolánkovy vlády byly alespoň nastartovány běžné trestně-procesní postupy ohledně trestní kauzy místopředsedy vlády Jiřího Čunka, které byly až na poslední chvíli zaraženy na nejvyšších stupních justiční hierarchie v čele s Nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou, dnes jsme učinili další významný posun. Standardní trestně-procesní postup už není ani včas zahájen, protože jeho důsledky by zřejmě byly fatální pro trestní bezúhonnost osob spjatých s vrcholným vedením vlády a nejsilnější vládní strany ODS.
 
Klobouk dolů. Dokonalý začátek strategie této vlády v boji proti korupci.
 
Připravovalo se zde miliardové vytunelování Státního fondu životního prostředí. Ale skončí jen tím, že se včera trochu znepokojil Petr Nečas. A Drobil se při bodu vyslovení nedůvěry vládě vesele bavil na chodbách Poslanecké sněmovny či při kafíčku v tamní kantýně.
 
Žádné tepláky nebudou. Nová strategie boje proti korupci začíná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama